Εκδήλωση του ΕΚΤ «Έρευνα και επιχειρηματικότητα: Μαθαίνοντας από τους τολμηρούς – Ιστορίες επιτυχίας» στο HIF 2019

Το ΕΚΤ δίνει τον λόγο σε νέες ερευνήτριες και ερευνητές που πέρασαν στη σφαίρα της παραγωγικής αξιοποίησης των ιδεών τους.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Έρευνα και επιχειρηματικότητα: Μαθαίνοντας από τους τολμηρούς – Ιστορίες επιτυχίας», στο πλαίσιο του 3rd Hellenic Innovation Forum (20 Ιουνίου 2019, Αθήνα, ξενοδοχείο Divani Caravel). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 (12:30-13.45) στην αίθουσα «Βεργίνα».

Το ΕΚΤ δίνει τον λόγο σε νέες ερευνήτριες και ερευνητές που πέρασαν στη σφαίρα της παραγωγικής αξιοποίησης των ιδεών τους. Πώς ξεκινά κανείς από τον χώρο της έρευνας και πώς μεταβαίνει στη σφαίρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας; Ποιοι είναι οι βασικοί σταθμοί αυτής της πορείας; Πώς συνδέεται στην Ελλάδα η επιχειρηματική δραστηριότητα με τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο; Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιες οι προοπτικές αυτής της διασύνδεσης; Πώς μπορούν να βοηθήσουν φορείς διαμεσολάβησης όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης;

Πέντε νέες ερευνήτριες και ερευνητές που επιχείρησαν αυτή τη μετάβαση αφηγούνται την ιστορία τους και μοιράζονται με το κοινό την εμπειρία και τα δικά τους ερωτήματα σε ένα ξεχωριστό πάνελ στο πλαίσιο του 3ου Hellenic Innovation Forum. Στο πάνελ συμμετέχουν οι: 

 • Ζωή Κούρνια, PhD, Ερευνήτρια Γ’, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, ιδρύτρια της Ingredio
 • Καίτη Μηλιώνη, PhD, ιδρύτρια και Διευθύντρια της MyHabeats
 • Στέλλα Τάκα, PhD, συνιδρύτρια και Διαχειρίστρια της StArtBio
 • Ηλίας Νασιόπουλος, PhD, ιδρυτής της GIVE, Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος»
 • Γιώργος Σκρέτας, PhD, ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της ResQ Biotech

Ο Γιώργος Μέγας και ο Θανάσης Χαρέμης από τη Μονάδα Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ θα μιλήσουν για ευκαιρίες δικτύωσης και χρηματοδότησης, καθώς και για την εμπειρία από τα Τεχνολογικά Πάρκα. 

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή σε αυτή τη φόρμα.

Με την εγγραφή τους στην εκδήλωση του ΕΚΤ, οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν χωρίς κόστος όλες τις εκδηλώσεις του Hellenic Innovation Forum 2019.

3rd Hellenic Innovation Forum

Η κεντρική ενότητα του 3rd Hellenic Innovation Forum, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΚΤ, είναι αφιερωμένη στη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται:

 • Οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα
 • Παρουσιάσεις των οικοσυστημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Ξάνθη
 • Case studies επιχειρηματικών εγχειρημάτων που προέκυψαν από ερευνητικά ιδρύματα
 • Παρουσίαση μοντέλων διασύνδεσης από το εξωτερικό
 • Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η απόκτηση πατεντών
 • Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία

Στόχος των παρουσιάσεων είναι να δείξουν στους συμμετέχοντες τις ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα η διασύνδεση και τα οφέλη που υπάρχουν για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ομιλητές προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ θα υπάρξουν και αρκετοί διεθνείς ομιλητές.

Συνδιοργανωτής του τρίτου Hellenic Innovation Forum είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Πρόεδρος του ΕΙΕ, θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών. Η Διευθύντρια του ΕΚΤ Δρ. Εύη Σαχίνη είναι ομιλήτρια στην 1η Ενότητα με τίτλο «Οικοσυστήματα Καινοτομίας στην Ελλάδα».

Το κεντρικό συνέδριο του HIF 2019 θα μεταδίδεται ζωντανά με LIVE streaming.

Στο περίπτερο του ΕΚΤ στο 3rd Hellenic Innovation Forum, θα παρουσιάζονται οι δράσεις του για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και τη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα, καθώς και ο νέος θεσμός Bridges Awards για την ανάδειξη και την επιβράβευση της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Enterprise Europe Network

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, που αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Enterprise Europe Network-Hellas είναι το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο επιχειρηματικής υποστήριξης. Στηρίζει ερευνητές και καινοτόμες επιχειρήσεις να συνάψουν διεθνείς συνεργασίες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες για διαχείριση καινοτομίας και scaling up των επιχειρήσεων, ενημερώνει για ευρωπαϊκές πολιτικές και δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες.