Εκδήλωση για τις προοπτικές σταδιοδρομίας και κινητικότητας των ερευνητών στον Ορίζοντα Ευρώπη μέσω των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προκηρύξεις και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματα τους στους ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και Συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Ευκαιρίες σταδιοδρομίας για ερευνητές στον Ορίζοντα Ευρώπη: Marie Skłodowska-Curie Actions" που διοργανώνει την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 (16:00-18:15) διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.

H εκδήλωση θα εστιάσει στις νέες προκηρύξεις που αφορούν τα Διδακτορικά Δίκτυα (Doctoral Networks) και τις Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες (Postdoctoral Fellowships) των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA), και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης,  Νεολαίας,  Αθλητισμού και Πολιτισμού) και τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας / Research Executive Agency-REA

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στους ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση της Ελένης Κώνστα από το Τμήμα Marie Skłodowska-Curie Actions της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,  Νεολαίας,  Αθλητισμού και Πολιτισμού (DG EAC) της Ευρ.Επιτροπής, η οποία θα παρουσιάσει τις Δράσεις στο πλαίσιο νέου προγράμματος Ορίζοντα Ευρώπη, που έχει ως στόχο τη δραστική συμβολή στην επιστημονική αριστεία και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, εξοπλίζοντας τους ερευνητές με νέες γνώσεις και δεξιότητες, και εντείνοντας τη συμμετοχή τους σε διεθνείς και διατομεακές συνεργασίες.

Στη συνέχεια, οι Ιωάννης Μπίτσιος και Θοδωρής Στάικος, Research Programme Administrators στον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (REA), θα αναλύσουν τις δράσεις των Διδακτορικών Δικτύων και των Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών αντίστοιχα, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες και τα νέα στοιχεία που εισάγονται, καθώς και τη διαδικασία και τους κανόνες συμμετοχής. 

Επίσης, οι Εθνικοί Εκπρόσωποι και Εμπειρογνώμονες για το MSCA, Σωσάννα Κολυβά (Ινστιτούτο Παστέρ), Γιώργος Καρυστινός (Πολυτεχνείο Κρήτης) και Άννα Ρόζενμπεργκ (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας), θα κάνουν κάποιες πρώτες προκαταρκτικές τοποθετήσεις σχετικά με την υποστήριξη των νέων ερευνητών στο νέο πρόγραμμα, καθώς επίσης και με τη σύνδεση ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Το λόγο μετά θα πάρει η Δρ Cristina Pascual, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις 'Marie Skłodowska-Curie' στον Ορίζοντα Ευρώπη, η οποία θα παρουσιάσει τις υπηρεσίες δικτύωσης και υποστήριξης νέων ερευνητών που προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Τέλος, θα παρουσιαστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕ) MSCA, που είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα ελληνικά, ενώ η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή εδώ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Συστήνεται στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν την ανοικτή ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Ιουλίου 2021, ώστε να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για τις δράσεις και να προετοιμάσουν τις ερωτήσεις τους προς τους ομιλητές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», Δρ Κριστίνα Πασκουάλ (cpascual@ekt.gr) και Δημήτρη Μαραγκό (dmaragos@ekt.gr).

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie, με προϋπολογισμό περίπου 6,6 δισ. ευρώ (2021-2027), επιδιώκουν να ανταποκριθούν στον ευρωπαϊκό στόχο για μια ισχυρή, ανθεκτική, ευέλικτη και δημιουργική βάση ανθρώπινου δυναμικού, που θα διαθέτει τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων, και θα είναι ικανή να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και να καινοτομεί.

Την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 65.000 ερευνητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 1.000 κορυφαία διεθνή διδακτορικά δίκτυα.

H Δράση MSCA Doctoral Networks απευθύνεται σε δίκτυα οργανισμών για τη δημιουργία διδακτορικών προγραμμάτων, με περιεχόμενο ανοικτό σε όλα τα ερευνητικά πεδία, συμπεριλαμβανομένων και των μορφών:

  • Industrial Doctorates, για την κατάρτιση σε ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς τομείς, με κοινή εποπτεία.
  • Joint Doctorates, για τη συνεργασία οργανισμών που θα οδηγεί σε κοινό/πολλαπλό διδακτορικό δίπλωμα.

Η Δράση MSCA Postdoctoral Fellowships είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της μεταδιδακτορικής εκπαίδευσης ανοικτό σε όλα τα ερευνητικά πεδία. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές/τριες μετακινούνται σε ένα νέο οργανισμό σε μια διαφορετική χώρα, αποκτώντας πρόσθετες δεξιότητες και ικανότητες εργαζόμενοι σε ένα συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, και μεταφέροντας ταυτόχρονα τις γνώσεις και εμπειρίες τους στον νέο οργανισμό.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ