Ένα νέο επιστημονικό περιοδικό για τα οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, στην πλατφόρμα eJournals του ΕΚΤ

Το περιοδικό που απευθύνεται σε επιστήμονες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, δημιουργούς, εξειδικευμένους τεχνικούς, επαγγελματίες και σε εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνει δύο κύριες ενότητες δημοσιεύσεων: μία «καθαρά θεωρητική» και μία «εφαρμοσμένη».

Μία νέα εκδοτική συνεργασία εγκαινιάζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την ομάδα έρευνας Ψηφιακά Μέσα στην Εκπαίδευση και Γραμματισμός στα Μέσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την ηλεκτρονική διάθεση του περιοδικού «Αnimation, φιλμ και Διαδραστικά Μέσα στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό» (ΑΦΙΔΜΕΠ).

Πρόκειται για το πρώτο περιοδικό στον τομέα των ψηφιακών μέσων που εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας eJournals. Η έκδοση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμβος έρευνας και επικοινωνίας στο πεδίο του οπτικού γραμματισμού και έρχεται να προβάλλει τη δυναμική και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς.

Η αλματώδης ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων, που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε στην εμφάνιση νέων οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών και δημιούργησε μία νέα δυναμική στα πεδία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Από την άλλη μεριά νέα ερευνητικά ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με την ένταξη των νέων αυτών μέσων στα πεδία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό φιλοδοξεί να αναδείξει την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στα αντικείμενα του φιλμ, του animation και των διαδραστικών μέσων, με έμφαση στην εφαρμογή και τη συνεισφορά τους στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και στον πολιτισμό. Παράλληλα, το περιοδικό σκοπεύει να χαρτογραφήσει και να προσδιορίσει τις διαστάσεις των ερευνητικών πεδίων και των εφαρμογών που αναπτύσσονται, καθώς επίσης, να προσδιορίσει συγκεκριμένες παραμέτρους που θα συνεισφέρουν, με τη σειρά τους, στη συλλογή και ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων.

Το περιοδικό που απευθύνεται σε επιστήμονες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, δημιουργούς, εξειδικευμένους τεχνικούς, επαγγελματίες και σε εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνει δύο κύριες ενότητες δημοσιεύσεων: μία «καθαρά θεωρητική» και μία «εφαρμοσμένη»:

  • Στη θεωρητική ενότητα, ενδοεπιστημονικής και διεπιστημονικής προσέγγισης, δημοσιεύονται θεωρητικά κείμενα, πρωτότυπες έρευνες και επιστημονικά κείμενα στα πεδία των οπτικοακουστικών (Φιλμ και Animation) και διαδραστικών μέσων (πολυμέσα, gaming).
  • Στην εφαρμοσμένη ενότητα, παρουσιάζονται  μελέτες περίπτωσης και καλές πρακτικές δημιουργίας και εφαρμογής οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. 

Επιπλέον, προβλέπεται η δημοσιοποίηση σε ειδικά έκτακτα τεύχη κριτικών και  μεταφράσεων  βιβλίων, καθώς επίσης και η παρουσίαση συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ανατρέξτε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Αnimation, φιλμ και Διαδραστικά Μέσα στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό» που μόλις κυκλοφόρησε και μελετήστε άρθρα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Η ύλη του περιοδικού περιλαμβάνει επίσης εργασίες για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, για την τέχνη του κινηματογράφου, του animation και την τρισδιάστατη σχεδίαση.

Η νέα εκδοτική συνεργασία του ΕΚΤ

Στο πλαίσιο της νέας εκδοτικής συνεργασίας, το ΕΚΤ παρέχει τις υποδομές για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, ενώ το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η ομάδα έρευνας Ψηφιακά Μέσα στην Εκπαίδευση και Γραμματισμός στα Μέσα του εργαστήριου Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα eJournals της υπηρεσίας ePublishing του ΕΚΤ, φιλοξενεί μέχρι στιγμής 42 υψηλής ποιότητας επιστημονικά περιοδικά και προσφέρει ένα ενιαίο περιβάλλον έκδοσης και ανοικτής πρόσβασης σε έγκριτο περιεχόμενο, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή επικοινωνία και την ερευνητική δραστηριότητα.

Η αναβάθμιση και επέκταση της πλατφόρμας eJournals με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ΕΚΤ