Οι κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στο νέο τεύχος της «Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών»

Το τεύχος θα παραμείνει ανοικτό για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση, έτσι ώστε κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες να μπορούν να γράψουν και να εκφράσουν την άποψη τους.

Ψηφιακά διαθέσιμο για ανάγνωση είναι το νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών», που εκδίδεται ηλεκτρονικά από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), μέσω της πλατφόρμας eJournals.

Στο νέο τεύχος της Επιθεώρησης, θα βρείτε κείμενα (σύντομα ή εκτενή) σχετικά με την πανδημία και τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτής λόγω της βαθιάς κρίσης που προκλήθηκε. Το τεύχος θα παραμείνει ανοικτό για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση, έτσι ώστε κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες να μπορούν να γράψουν και να εκφράσουν την άποψη τους. Όλες και όλοι, ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους, μπορούν να συνεισφέρουν στον διάλογο.

Ήδη, στο τεύχος 154 του περιοδικού έχουν δημοσιευτεί 7 επιστημονικά άρθρα. Ανατρέξτε στο τρέχον τεύχος και μελετήστε το προλογικό σημείωμα (Alex Afouxenidis, Sotiris Chtouris) της έκδοσης και 6 ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα άρθρα που θέτουν στο επίκεντρό τους τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας:

Να σημειώσουμε εδώ ότι πολλά από τα κείμενα του τεύχους έχουν δοθεί σε τελική μορφή κατά τη περίοδο της καραντίνας και, συνεπώς, εκφράζουν μια (φωτογραφική) στιγμή της απώλειας της κανονικότητας. Η κρίση φυσικά αφορά τη χώρα μας, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και, ακριβώς, λόγω της παγκοσμιοποιημένης φύσης της έχει πολλαπλά χαρακτηριστικά (που εκφράζονται σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο) και αμέτρητες δυσκολίες ως προς το πώς αντιμετωπίζεται.

Σημειώνεται επίσης ότι στο αρχείο των τευχών του περιοδικού είναι ήδη διαθέσιμα 130 τεύχη που παρέχουν ανοικτή πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο περίπου 1.100 επιστημονικών άρθρων. Η Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών εκδίδεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών (ΕΚΚΕ) αδιάλειπτα από το 1969. Αποτελεί το παλαιότερο περιοδικό για τις κοινωνικές επιστήμες και ένα από τα πρώτα που υιοθέτησε το σύστημα τυφλής αξιολόγησης. Φιλοξενεί θεωρητικές αναζητήσεις και ερευνητικά εγχειρήματα, καλύπτοντας το ευρύ φάσμα των πεδίων των κοινωνικών επιστημών. Δημοσιεύει μόνον πρωτότυπες εργασίες που δεν έχουν δημοσιευτεί σε άλλο περιοδικό ή βιβλίο και ανταποκρίνονται σε διεθνώς καθιερωμένες απαιτήσεις επιστημονικότητας.

Η συνεργασία του ΕΚΤ με το ΕΚΚΕ

Μέχρι σήμερα πολλοί έγκριτοι φορείς έχουν αξιοποιήσει το ηλεκτρονικό περιβάλλον εκδόσεων που τους παρέχει το ΕΚΤ για τη μετάβασή τους σε έναν σύγχρονο τρόπο επιστημονικών εκδόσεων που καλύπτει όλα τα στάδια της εκδοτικής διαδικασίας. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και το ΕΚΚΕ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, το ΕΚΤ παρέχει τις υποδομές για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, μέσω της υπηρεσίας ePublishing, και το ΕΚΚΕ έχει την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου.

Η εκδοτική συνεργασία των δύο φορέων ωστόσο είναι διευρυμένη και δεν περιορίζεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού. Το ΕΚΚΕ σε συνεργασία με το ΕΚΤ, μέσω της πλατφόρμας eBooks, έχει εκδώσει 2 βιβλία: το βιβλίο με τίτλο "Δημόσιες πολιτικές, κοινή ωφέλεια και πολίτες: Η περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων" της Μαντώς Λαμπροπούλου, και το βιβλίο με τίτλο "Kατασκευάζοντας έμφυλες ταυτότητες: η ρητορική του φύλου στο λόγο εργαζομένων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διακίνηση και εμπορία γυναικών", της Μάκη Κωστούλα. Μάλιστα στο άμεσο μέλλον το περιεχόμενο της πλατφόρμας eBooks του ΕΚΤ πρόκειται να εμπλουτιστεί σημαντικά, με την προσθήκη 7 νέων μονογραφιών του ΕΚΚΕ, προϊόν υλοποίησης ερευνητικού προγράμματος.

Το ΕΚΚΕ ιδρύθηκε το 1959 και αποτελεί το μόνο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της χώρας στον τομέα των κοινωνικών επιστημών. Κατά τη διάρκεια των 61 χρόνων λειτουργίας του, το ΕΚΚΕ επικεντρώνει την ερευνητική του προσοχή στη συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών τάσεων και διεργασιών και παράλληλα διεξάγει επιστημονικές έρευνες σε διαχρονικά και επίκαιρα γνωστικά πεδία, αξιοποιώντας το εξειδικευμένο επιστημονικό του προσωπικό.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)