Πάνω από 20.000 επισκέπτες στο Athens Science Festival 2018!

Μέσα από τα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, σεμινάρια για ενήλικες και ποικίλες πρωτότυπες δράσεις, ο στόχος επετεύχθη: το κοινό πλησίασε την επιστήμη, η γνώση έγινε ένα με τη διασκέδαση, το παιχνίδι και τη χαρά και αποδείχθηκε ότι η επιστήμη δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς.

Με επιτυχία διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας Athens Science Festival στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον 22.000 επισκεπτών. Από αυτούς 6.000 ήταν μαθητές σχολείων, που γνώρισαν την επιστήμη μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Για 6 ημέρες, η Τεχνόπολη φιλοξένησε 160 ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 115 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 48 εργαστήρια για παιδιά, 23 workshops, 55 ομιλίες και 5 διαγωνισμούς, καθώς και πλήθος άλλων δράσεων για όλες τις ηλικίες!

Ομιλητές διεθνούς φήμης εντυπωσίασαν και «προβλημάτισαν» το πολυπληθές τους ακροατήριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αθανάσιο Φωκά, Gábor Domokos, Ιωσήφ Σηφάκη, Βασίλειο Νάση, Ευάγγελο Ελευθερίου, Δημήτρη Κυρίτση, Zeev Zalevsky, Carsten Mahrenholz, Luca Turin, Βασίλη Ντζιαχρήστο, Θεοχάρη Αποστολάτο, James Beacham και Francesco Stellacci.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος «Γυναίκες στην Επιστήμη», οι Marsha Ivins, Αθηνά Κουστένη, Τζένη Λειβαδάρου, Elspeth Garman και Alexandra Olaya Castro ανέδειξαν το πρότυπο της γυναίκας-επιστήμονα και την αναγκαιότητα παροχής ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων. Επιπροσθετα, με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO, το Athens Science Festival ενέταξε στο πρόγραμμά του μια σειρά δράσεων, ομιλιών, συζητήσεων, εργαστηρίων και performance που ανέδειξαν τη σχέση του βιβλίου με την επιστήμη.

Με φετινό σύνθημα «Επιστήμη χωρίς σύνορα» η πλειονότητα των εποπτευόμενων από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων (συνδιοργανωτής του Athens Science Festival), ταξίδεψαν το κοινό στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας παρουσιάζοντας εντυπωσιακές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις. Συμμετείχαν τα ερευνητικά κέντρα: Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», ΕK «Αθηνά», Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ πληθώρα πανεπιστημίων, επιστημονικών ενώσεων, εκπαιδευτικών οργανισμών και σχολείων συμμετείχαν και παρουσίασαν δράσεις, άνοιγοντας έναν διαφορετικό δίαυλο γνώσης στους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» προσκάλεσε τους επισκέπτες να επαναπροσδιορίσουν την οδική τους συμπεριφορά, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη των Λιπαντικών Cyclon. To WHAT’S UP Escape Room προσέδωσε ακόμη περισσότερη διαδραστικότητα σε όλη τη διάρκεια του Festival, μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία, λύνοντας γρίφους και παίρνοντας το κλειδί από κάθε δωμάτιο, με στόχο να «απενεργοποιηθεί η βόμβα» και να «σωθεί η Τεχνόπολη». Επίσης, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας στις δράσεις του COSMOTE Family, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Bloode.

Μια σύγχρονη μουσική ιεροτελεστία βίωσαν όσοι επισκέφθηκαν τη διαδραστική εγκατάσταση Cave of Sounds, ενώ έννοιες όπως η «επίδραση του πεδίου Higgs στην ύλη» και η «επιτάχυνση και σύγκρουση σωματιδίων» έγιναν πιο προσιτές μέσω της απόλυτα διαδραστικής εμπειρίας που βίωσαν οι επισκέπτες του CERN Interactive Tunnel. Τέλος, οι πιο αξιόλογες προσπάθειες διάχυσης της επιστήμης στη χώρα μας επιβραβεύτηκαν στην πρώτη απονομή των Βραβείων Επικοινωνίας της Επιστήμης- ΕΠΙ2 2018 όπου και η αυλαία του 5ου Athens Science Festival έπεσε, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους.

Μέσα από τα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, σεμινάρια για ενήλικες και ποικίλες πρωτότυπες δράσεις, το κοινό πλησίασε την επιστήμη, η γνώση έγινε ένα με τη διασκέδαση, το παιχνίδι και τη χαρά και αποδείχθηκε ότι η επιστήμη δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς.

Σημειώνεται πως το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστήριξε και φέτος το Athens Science Festival 2018 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Athens Science Festival 2018