«Κάτι άλλαξε» για 20.000 επισκέπτες στο Athens Science Festival 2019

Στο Athens Re-Science Festival 2019, το κοινό ήρθε σε επαφή με την επιστήμη, η γνώση έγινε ένα με το παιχνίδι και τη διασκέδαση και, τελικά, αποδείχθηκε ότι η επιστήμη μπορεί να αλλάξει κάτι στον τρόπο που δρούμε, σκεφτόμαστε και ζούμε καθημερινά!

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά το  φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας Athens Science Festival στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον 20.000 επισκεπτών. Από τις 3 μέχρι τις 7 Απριλίου 2019, πλήθος μαθητών κάθε ηλικίας ήρθε σε επαφή με την επιστήμη μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, ενώ η Τεχνόπολη φιλοξένησε 140 ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 103 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 70 εργαστήρια για παιδιά, 33 workshops, 25 ομιλίες, 3 Διαγωνισμούς, καθώς και ποικίλες δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Οι ομιλίες των φετινών προσκεκλημένων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ εντυπωσίασαν το πολυπληθές ακροατήριο. Ο αμερικανός αστροναύτης της NASA, Clay C. Anderson, ταξίδεψε το κοινό πέρα από τα όρια του δικού πλανήτη γη και το ξενάγησε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσα από διηγήσεις για τη ζωή του. Ακόμη, ο ανήσυχος μελετητής της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου σώματος Christian Clot και ο βρετανός Alexander Fefengha, ο οποίος ανέδειξε στην ομιλία του τις ηθικές προεκτάσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην ανθρώπινη καθημερινότητά,προβλημάτισαν το κοινό του φεστιβάλ.

Για 2η συνεχή χρονιά, από το πρόγραμμα της διοργάνωσης δεν έλειπε η πρωτοποριακή δράση «Celebrity Science». Ο κωμικός ηθοποιός Ζήσης Ρούμπος, η παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη και ο διάσημος ΥouΤuber Mikeius συνομίλησαν με διακεκριμένους επιστήμονες και άνοιξαν έναν διαφορετικό δίαυλο γνώσης στους επισκέπτες κάθε ηλικίας και απαιτήσεων.

Με φετινό σύνθημα «Κάτι αλλάζει», σημαντική ήταν και η συμβολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συνδιοργανωτή στο 6ο Athens Science Festival), το οποίο επιμελήθηκε μια σειρά ομιλιών με κεντρικό θέμα τη «βιοοικονομία», που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα μας. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν φέτος περισσότερα από 17 εργαστήρια για παιδιά με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αίθουσα Τέχνης και Επιστήμης συνεπήρε μικρούς και μεγάλους για άλλη μια χρονιά. Μια σύγχρονη ψηφιακή αλληγορία βίωσαν όσοι επισκέφθηκαν την εντυπωσιακή διαδραστική εγκατάσταση Relax and Release των Kimatica Studios και του British Council.

Ακόμη, όσοι σήκωσαν το ακουστικό της παλιάς τηλεφωνικής συσκευής του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ ανακάλυψαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το παρελθόν και την ανακύκλωση στην προϊστορική περίοδο, ενώ βγαίνοντας στην κεντρική αυλή, το κοινό θαύμαζε τα ιδιαίτερα γλυπτά του Νίκου Ζήβα. Παλιά αθλητικά παπούτσια μετατράπηκαν σε ευφάνταστες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τον Γιώργο Σαμαρά, ενώ οι επισκέπτες δοκίμασαν τα πρωτότυπα ρούχα που δημιούργησε η ομάδα του Athens Fashion Club επαναχρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά.

Λίγες, αλλά απαραίτητες γνώσεις Συνθετικής Βιολογίας ήταν αρκετές για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πίνουν από το δηλητηριασμένο νερό που είχε ρυπάνει όλη τη Γη. Έτσι, οι περισσότεροι από τους επισκέπτες του Φεστιβάλ κατάφεραν να βρουν τον μηχανισμό που τους επέτρεπε να εντοπίσουν το δηλητηριασμένο νερό και να… δραπετεύσουν εγκαίρως από το αμερικανικό εργαστήριο «Escape Room» που κατασκευάστηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η αόρατη έκθεση «Czech Innovation Expo» που διοργανώθηκε από το Τσέχικο Κέντρο στην Αθήνα, εντυπωσίασε το ευρύ κοινό που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την προσφορά των Τσέχων επιστημόνων μέσα από ένα πρωτότυπο, διαδραστικό καινοτόμο αφήγημα από μαύρα σύμβολα που θύμιζαν «ιερογλυφικά». Εφαρμογές σε smartphones ή/και tablets μετέτρεπαν τα σύμβολα σε εικόνες επαυξημένης πραγματικότητας (AR), που κινούνταν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, συμπεριλαμβάνοντας τον ίδιο ως μέρος ενός συναρπαστικού επιστημονικού αφηγήματος. Παγκοσμίου φήμης εταιρείες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, όπως οι Skoda, Jawa, Tatra, Koh-i-noor ή Bata, κατασκεύασαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως φακοί επαφής, καθώς και σύγχρονες τσεχικές εταιρείες, η επιτυχία των οποίων βασίζεται στην καινοτομία και στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι Awast και Kiwi, ήταν μερικές από αυτές που ανακάλυψαν οι επισκέπτες στη μοναδική έκθεση.

Η SustChem, στηρίζοντας το έργο του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και της Ravago Greece, δημιούργησε μία διαδραστική εκδοχή του περιοδικού πίνακα, ο οποίος φέτος γιορτάζει 150 χρόνια από τη δημιουργία του από τον Ρώσο χημικό Dmitri Mendeleev. Χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα χημικά στοιχεία που αποτελούσαν το γιγάντιο αυτό πίνακα, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά φέτος στο Athens Re-Science Festival, να μάθουν μερικές από τις ιδιότητες τους και κυρίως να ανακαλύψουν πώς η χημεία συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητά μας.

Από τη μεγάλη γιορτή της επιστήμης δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι εποπτευόμενοι από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, που ταξίδεψαν το κοινό στον μαγικό κόσμο της επιστήμης παρουσιάζοντας μοναδικές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις. Στο ASF 2019 συμμετείχαν τα ερευνητικά κέντρα: ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΕK «Αθηνά», Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ΕΚEΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμινγκ" και το Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Ακόμη, πολλά μεγάλα ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων, σχολείων, επιστημονικών ενώσεων και εκπαιδευτικών οργανισμών έδωσαν το παρόν.

Η ομάδα των Science Reactors με ένα καινούργιο Stand up Science, προσαρμοσμένο στο πνεύμα του φεστιβάλ και άρρηκτα συνδεδεμένο με την κεντρική θεματική, κέρδισε για άλλη μια φορά το φανατικό και πολυάριθμο κοινό!

Τέλος, οι πιο αξιόλογες προσπάθειες επικοινωνίας της επιστήμης επιβραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια του μεγάλου ελληνικού διαγωνισμού FameLab που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του British Council στην Ελλάδα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους. Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού, Ερμής Ζαχαρόπουλος, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο FameLab International τον Ιούνιο στη Βρετανία.

Στο Athens Re-Science Festival 2019, το κοινό ήρθε σε επαφή με την επιστήμη, η γνώση έγινε ένα με το παιχνίδι και τη διασκέδαση και, τελικά, αποδείχθηκε ότι η επιστήμη μπορεί να αλλάξει κάτι στον τρόπο που δρούμε, σκεφτόμαστε και ζούμε καθημερινά!

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστήριξε και φέτος το Athens Science Festival 2019 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Athens Science Festival