Συμμετοχή του ΕΚΤ στην ημερίδα «Μουσεία, δεξιότητες και νέες προοπτικές στην ψηφιακή εποχή»

Το ΕΚΤ παρουσίασε την υπηρεσία αποθετηρίων και την πύλη αναζήτησης πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr

Το ΕΚΤ με την παρουσίαση "Διαχείριση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στον δημόσιο ψηφιακό χώρο: το ΕΚΤ προτείνει λύσεις με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής" συμμετείχε στην ενδιαφέρουσα ημερίδα «Μουσεία, δεξιότητες και νέες προοπτικές στην ψηφιακή εποχή"  που διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και η ερευνητική ομάδα DAISSy (Dynamic Ambient Intelligent Social Systems) στην Πάτρα στις 6 Νοεμβρίου 2017. H Έλενα Λαγούδη, Μουσειολόγος, και ο Χάρης Γεωργιάδης, Μηχανικός Λογισμικού, παρουσίασαν τις υπηρεσίες Αποθετηρίων ΕΚΤ και SearchCulture.gr, οι οποίες και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.  

Πιο αναλυτικά η Ε. Λαγούδη μίλησε για την υπηρεσία αποθετηρίων ΕΚΤ η οποία παρέχεται διαδικτυακά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες φορέων με έγκριτο περιεχόμενο, που θέλουν να διαθέσουν και να αναδείξουν τις ψηφιακές συλλογές τους. Η υπηρεσία παρέχεται διαδικτυακά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις ανάγκες κάθε φορέα, με χρήση τεχνολογιών αιχμής (SaaS: Software as a Service και Cloud Computing). Οπως τόνισε η Ε. Λαγούδη: «μέχρι τώρα 22 φορείς έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, 25 αποθετήρια έχουν δημιουργηθεί και υπό δημιουργία είναι 4 νέα αποθετήρια, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων τεκμηρίων να φτάνει τα 100.000».   

Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε ο Χ. Γεωργιάδης που παρουσίασε την πύλη αναζήτησης SearchCulture.gr: «Πρόκειται για έναν συσσωρευτή ψηφιακού περιεχομένου και μια ανοικτή διαδικτυακή πύλη που προσφέρει κεντρική πρόσβαση και ενιαία αναζήτηση σε ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο που παράγεται στη χώρα μας από 43 έγκριτους φορείς και περιέχει μέχρι τώρα, 55 συλλογές με 161.881 τεκμήρια. Είναι μια σύγχρονη και αποδοτική μηχανή αναζήτησης που υποστηρίζει ιεραρχική πλοήγηση σε τύπους περιεχομένου και ιστορικές περιόδους, διαθέτει περιεχόμενο ως Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Open Linked Data) και τροφοδοτεί ως βασικός πάροχος την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ευρεσιμότητας, της επανάχρησης και της διεθνούς προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου Mu.SA - Museum Sector Alliance - του οποίου συντονιστής είναι το ΕΑΠ/ ερευνητική ομάδα DAISSy, καθώς και των πρώτων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Λίγα λόγια για το έργο Mu.SA

Το έργο Mu.SA σκοπεύει να καλύψει την έλλειψη ψηφιακών και «μεταβιβάσιμων» δεξιοτήτων που εντοπίζονται στον χώρο των μουσείων, όπως έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του έργου eCult Skills, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης (2013 – 2015).

Ένα σύνολο αναδυόμενων προφίλ ρόλων και ροών εργασίας στα μουσεία απαιτούν γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες η τυπική εκπαίδευση, όπως διαφαίνεται από σχετική έρευνα, φαίνεται να μην καλύπτει. Το έργο λοιπόν, θα υλοποιήσει ένα αρθρωτό πρόγραμμα σπουδών και ένα αποθετήριο ψηφιακών ανοικτών μαθησιακών πόρων το οποίο θα υποστηρίξει την απόκτηση περισσότερων από 40 ψηφιακών και εγκάρσιων δεξιοτήτων. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας MOOC η οποία θα υποστηρίζει ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Θα δημιουργηθούν κοινότητες πρακτικής απαρτιζόμενες από επαγγελματίες του μουσείου, φοιτητές και αποφοίτους τμημάτων σχετικών με τον πολιτισμό, επιστήμονες και ερευνητές της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και άνεργους μουσειολόγους που αναζητούν εργασία στο χώρο των μουσείων ή απλά θέλουν να ανανεώσουν την κατάρτισή τους με νέες δεξιότητες.

Στη σύμπραξη Mu.SA συμμετέχουν 12 συνεργάτες/φορείς από 4 τέσσερις χώρες. Συντονιστής είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΑΠ και Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου Αχιλλέα Καμέα, ενώ τα εκπαιδευτήρια ΑΚΜΗ και το ελληνικό σκέλος της ICOM (International Committee of Museums) είναι οι άλλοι δύο ελληνικοί φορείς.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, EKT