Ανακαλύψτε τις ψηφιακές συλλογές 10 ελληνικών μουσείων μέσα από το SearchCulture.gr

Ο συσσωρευτής πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ψηφιακές συλλογές 10 ελληνικών μουσείων μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λαογραφικές συλλογές και άλλα τεκμήρια από την αρχαιότητα έως τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), εναρμονιζόμενο με το πνεύμα του #DigitalSolidarityGR και ανταποκρινόμενο στον ρόλο του ως φορέα διάχυσης της γνώσης, παρέχει και προβάλλει έγκυρη επιστημονική πληροφορία, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο για μάθηση, έρευνα και ψυχαγωγία, για όσο #menoumespiti.

Μπορεί τα μουσεία της χώρας να παραμένουν κλειστά ως ένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, ωστόσο τα ψηφιακά μέσα παρέχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε χιλιάδες εκθέματα και έργα τέχνης των ελληνικών μουσείων από το σπίτι. Η διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr, που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ, συγκεντρώνει ψηφιακές συλλογές 10 ελληνικών μουσείων, ταξιδεύοντάς μας μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λαογραφικές συλλογές και άλλα τεκμήρια από την αρχαιότητα έως τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό.

1. Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου  

H Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου είναι μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900, βρίσκεται στην Αθήνα και καλύπτει την περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελληνικό χώρο, από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Οργανικά συνδεδεμένη με την Εθνική Γλυπτοθήκη, αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης, με περισσότερα από 15.000 έργα.
Δείτε τα διαθέσιμα τεκμήρια της συλλογής μέσα απο το SearchCulture.gr και απολαύστε έργα των πιο διάσημων ξένων καλλιτεχνών, όπως των GoyaEl GrecoMatissePicassode Chirico και Rembrandt. Γνωρίστε ή ξανα-αγαπήστε το έργο Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως είναι η λαϊκή τέχνη του Θεόφιλου, οι γλυκές οικογενειακές στιγμές του Ιακωβίδη, οι θαλασσογραφίες του Βολανάκη, τα νοσταλγικά πορτραίτα του Λύτρα.
Δείτε τα διαθέσιμα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: Σπουδή για την "Επιστήμη" | Δημιουργός: Νικόλαος Γύζης
(άδεια χρήσης :CC BY-NC-ND 4.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα)

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ιδρύθηκε στις αρχές τoυ 20ου αιώνα. Στόχος του είναι η διαφύλαξη, η προστασία και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, μέσα από την παρουσίαση των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή των Χανίων, από την προϊστορική περίοδο έως και τα όψιμα ρωμαϊκά χρόνια. Ειδικά για τον ανακτορικό μινωικό πολιτισμό στο δυτικό άκρο της Κρήτης, τα τεκμήρια του Μουσείου εικονογραφούν ένα πλούσιο παρελθόν.
Πλοηγηθείτε σε αγγεία και σκεύη οικιακής και λατρευτικής χρήσης τα οποία καταδεικνύουν άνθηση του εμπορίου. Δείτε το διάσημο Σφράγισμα του Δεσπότη, μία μοναδική παράσταση στη μινωική τέχνη, το οποίο, μαζί με μεγάλο αριθμό πήλινων σφραγισμάτων και δισκίων, μαρτυρούν τη λειτουργία ενός εξελιγμένου συστήματος διοικητικής οργάνωσης.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: Αρυβαλλοειδές ληκύθιο | 400 - 301 π.Χ.
(άδεια χρήσης :CC BY-NC-ND 4.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα)

3. Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως «Αρχοντικό» λειτουργεί από το 1955. Η συλλογή περιλαμβάνει ό,τι θα μπορούσε να υπάρχει σ’ ένα αρχοντικό την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής του Μετσόβου, αλλά και αντικείμενα που αποτελούν ιστορική μνήμη για το έθνος: όπλα από τον αγώνα του 1821, σκεύη μαγειρικής, κοσμήματα, ενδυμασίες, διακοσμητικά πιάτα και ασημικά, χρυσοκέντητες σέλες, σεντούκια, αγροτικά εργαλεία, αργαλειούς και περίτεχνα υφαντά.
Μπορεί κανείς να μελετήσει τον πλούτο των συμβόλων στα κεντήματα της συλλογής, ένα αμάλγαμα βυζαντινών στοιχείων (έλικες, δικέφαλοι αετοί), ανατολίτικων στοιχείων (γλάστρες, γαρίφαλα κ.λπ.) και ντόπιων (πέρδικες, φίδια, πουλιά, εκκλησιές). Ιδιαίτερη αξία έχουν και τα κοσμήματα, τα οποία καταδεικνύουν την τέχνη της αργυροχοίας στην περιοχή και τα προσωπικά αντικείμενα, πολλά του ίδιου του Αβέρωφ, όπως και οι ξυλόγλυπτες γκλίτσες.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: Σιδερένια επιτραπέζια ζυγαριά 20 κιλών
(άδεια χρήσης: CC BY-SA 4.0 Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή)

4. Μουσείο Καζαντζάκη - Θεατρικό Αρχείο Γιώργου Ανεμογιάννη

Το Μουσείο Καζαντζάκη- Θεατρικό Αρχείο Γιώργου Ανεμογιάννη ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, σκηνογράφο-ενδυματολόγο, έναν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Στο Αρχείο Ανεμογιάννη, ένα από τα αρτιότερα οργανωμένα θεατρικά αρχεία της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια, μπορείτε να ανακαλύψετε ζωγραφικά σχέδια, αφίσες θεατρικών παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, αλληλογραφία κ.ά.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής στο SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: Οθέλλος | Ζωγραφικό σχέδιο / Σκίτσο, 1942
(άδεια χρήσης: CC BY-NC-ND 4.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα)

5. Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Λειτουργεί στο Μέτσοβο από τον Αύγουστο του 1988. Η συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ αποτυπώνει τις κυριότερες τάσεις της νεοελληνικής τέχνης, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, μέσα από 100 αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων εικαστικών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως είναι ο Γύζης, ο Βολανάκης, ο Ιακωβίδης, ο Παρθένης και άλλοι. Τα έργα της συλλογής φωτίζουν μια ιδιαίτερη περίοδο της νεοελληνικής ζωγραφικής, μια εποχή αναζήτησης ταυτότητας της ελληνικής τέχνης ιδιαίτερα όσον αφορά τη σχέση της με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κέντρα.
Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα έργα της συλλογής είναι «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Λύτρα, το οποίο ζωγράφισε ο καλλιτέχνης βασισμένος στις διηγήσεις του Κανάρη. Επισης ξεχωρίζει και η «Βάρκα Ελλήνων» του Τσόκου, τόσο επίκαιρη θεματικά γιατί απεικονίζει φυγάδες από την Πάργα το 1819 σε μια βάρκα που παραδέρνει στα κύματα καθώς η «Προσωπογραφία του Παύλου Μελά» του Ιακωβίδη, τα οποία είκναι κάποια από τα πιο αγαπημένα και γνωστά έργα της συλλογής.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής στο SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: Γυναίκες στο μπαλκόνι | Δημιουργός: ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ Βασίλης, 1994
(άδεια χρήσης: CC BY-NC 4.0 Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση)

6. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου από το 1960. Στη συλλογή του διαγράφεται η ιστορική πορεία του Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, μέσα από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σημαίες και όπλα από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, έγγραφα και φωτογραφίες, αλλά και προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως για παράδειγμα το διαβατήριο του Βενιζέλου ή η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη και πολλά άλλα.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: South-west view of the Erechteion | Δημιουργός: Dodwell Edward, Havell R., 1820
(άδεια χρήσης: In Copyright (InC) Σε καθεστώς Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Περιορισμένη Χρήση)

7. Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS»

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» προσφέρει το περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας και συλλέγει τεκμήρια τεχνικού και υλικού πολιτισμού. Δείτε τεκμήρια από τη συλλογή του Μουσείου, ανά επιστήμη, όπως για παράδειγμα Ιατρική, Φυσική και Μετεωρολογία, ή χρησιμοποιείστε τα φίλτρα αναζήτησης για να εντοπίσετε περιεχόμενο ανά χρονολογία ή ανά θέμα, όπως τα εμπλούτισε το ΕΚΤ.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: Αυτοκίνητο Citroen DS
(άδεια χρήσης: CC BY-NC-ND 3.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα)

8. Κέντρο Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής- Μουσείο Φρυσίρα

Το Μουσείο Φρυσίρα, το μοναδικό μουσείο σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2000. Περιλαμβάνει περί τα 3.000 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από 272 καλλιτέχνες, αποτελεί έργο ζωής του μαικήνα, συλλέκτη και δικηγόρου Βλάση Φρυσίρα. Ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Δημήτρης Μυταράς, ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε και το πορτραίτο του Φρυσίρα το 1989, ο Νίκος Χουλιαράς και ο Κώστας Τσόκλης είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύονται στη συλλογή.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: Together we stand | Δημιουργός: Βαλσαμάκη Χρύσα, 2017
(άδεια χρήσης: CC BY-NC-ND 4.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα)

9. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης αποσκοπεί στη γνωριμία και την εξοικείωση των ανθρώπων και ειδικά της νέας γενιάς με τον παραδοσιακό πολιτισμό του πρόσφατου παρελθόντος μας, στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα υλικά και άυλα μνημεία της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και στην κατανόηση και την ερμηνεία του χτες και την οργανική του σύνδεση με το σήμερα.
Μεταξύ του πολύ ενδιαφέροντος υλικού του ΛΕΜΜΘ, ιδιαίτερη αξία έχουν τα 867 ηχητικά τεκμήρια, συνεντεύξεις κατοίκων Θεσσαλονίκης για την έκθεση "Αστικό Σπίτι Θεσσαλονίκης, 1880-1912" και τα οποία περιγράφουν αναμνήσεις κατοίκων για το πώς ήταν η ζωή και τα σπίτια έναν αιώνα πριν.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr

Τίτλος τεκμηρίου: Γυναίκες από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, 19/3/1937
(άδεια χρήσης: CC BY-NC-ND 3.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα)

10. Ολυμπιακό Μουσείο

Το Ολυμπιακό Μουσείο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί το μοναδικό του είδους του στον ελληνικό χώρο ενώ είναι ιδρυτικό μέλος (του Παγκοσμίου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αξιόλογη είναι η συλλογή αφισών Ολυμπιακών Αγώνων, με πρώτη την “αφίσα” από τους Ολυμπιακούς του 1896 στην Αθήνα (αν και στην πραγματικότητα οι πρώτοι Ολυμπιακοί στους οποίους εφαρμόστηκε επικοινωνιακή καμπάνια και ανάθεση σχεδιασμού αφίσας ήταν της Στοκχόλμης του 1912).
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr.

Τίτλος τεκμηρίου: Aφίσα 'Παρίσι 1924 Ολυμπιακοί Αγώνες'
(άδεια χρήσης: CC BY-NC-ND 4.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα)

Το ΕΚΤ και ο ψηφιακός δημόσιος χώρος για τον πολιτισμό

Το ΕΚΤ, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς, προωθεί την ιδέα ενός ψηφιακού δημόσιου χώρου για τον πολιτισμό που παράγεται στην Ελλάδα. Στη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr συγκεντρώνονται τεκμήρια από σημαντικές συλλογές, ενώ διευρύνεται διαρκώς το διαθέσιμο πολιτιστικό περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, το ΕΚΤ συμβάλλει στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τροφοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana με περιεχόμενο κατόπιν συμφωνίας με τους φορείς. Στόχος του ΕΚΤ είναι η διάχυση της γνώσης με τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς, η δημιουργία νέων διαδικασιών κατανόησης του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο πολιτιστικό αγαθό.

Αν είστε φορέας που διαθέτει ψηφιακές πολιτιστικές συλλογές, ενημερωθείτε για τα οφέλη και τον τρόπο ένταξης των συλλογών σας στο SearchCulture.gr και γίνετε μέλος ενός ισχυρού δικτύου φορέων πολιτισμού.

Η αναβάθμιση και επέκταση του SearchCulture.gr με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

Εισαγωγική φωτογραφία Τίτλος τεκμηρίου: Σκηνικό για το έργο "Πάμε βόλτα" | Δημιουργός: Αλέκος Φασιανός, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου - (άδεια χρήσης: CC BY-NC-ND 4.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα)

Μάθετε Περισσότερα