Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης τιμήθηκε για το έργο του με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΙΤΕ

Η Επιτροπή Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) απένειμε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού στον Καθηγητή Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη.

Στον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ). Η 26η τελετή απονομής του Βραβείου, το οποίο απενεμήθη στον Π. Κιτρομηλίδα από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα. Τον έπαινο του τιμηθέντος παρουσίασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Ευθυμίου.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγ. κ. Κώστας Φωτάκης, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κα Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αθανάσιος Βαλτινός, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγ. κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Εκπρόσωποι Κομμάτων, Βουλευτές και πρώην Υπουργοί, Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και πλήθος συναδέλφων και μαθητών του κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη.

Το 2016 συμπληρώθηκαν είκοσι έξι χρόνια από τότε που το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Β. Ξανθόπουλου και Σ. Πνευματικού. Πρόκειται για τον μοναδικό θεσμό στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΤΕ, Καθηγητής κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης: «Στο πλαίσιο της δύσκολης συγκυρίας που βιώνει η χώρα, η ύπαρξη του βραβείου επιβεβαιώνει την ανάγκη να αναδεικνύονται οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που βοηθούν τους φοιτητές τους να συλλογίζονται “ελεύθερα και άρα καλά”, μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό τους για την επιστήμη και το μεγάλο όραμα της προσφοράς προς την κοινωνία μέσα από την απόκτηση, τη δημιουργία και την αξιοποίηση της γνώσης».

Σημειώνεται πως η επιλογή του βραβευομένου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία, όπου απεφοίτησε αριστούχος από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Με υποτροφία Fulbright σπούδασε πολιτική επιστήμη στα πανεπιστήμια Wesleyan (B. A. with Highest Honors in Government, 1972) και Harvard (M. A., 1975, Ph.D., 1979) στις ΗΠΑ. Δίδαξε ως Lecturer on Government στο Harvard University και εν συνεχεία αρχικά στη Νομική Σχολή και κατόπιν στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής (1983) και Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης (1987-2016). Από το 1980 διευθύνει ως διευθυντής και γενικός γραμματεύς του Δ.Σ. το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΙΤΕ