Kοινό ερευνητικό εργαστήριο Ελλάδας - Κίνας για τη συντήρηση πολιτιστικών μνημείων

Η λειτουργία του κοινού ερευνητικού εργαστηρίου «NIKI: China- Greece Laser Technology Joint Laboratory on Cultural Heritage» αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας Ελλάδας –Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας.

Εγκαινιάσθηκε στις 6 Ιουλίου το κοινό ερευνητικό εργαστήριο "NIKI: China- Greece Laser Technology Joint Laboratory on Cultural Heritage" μεταξύ του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Μουσείου του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Το εργαστήριο θα αποτελέσει ορόσημο στη μελέτη και συντήρηση των μοναδικών εκθεμάτων του Μουσείου βασιζόμενο στις πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ελληνικό Ινστιτούτο.

Το κοινό αυτό εργαστήριο, εγκαινιάσθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητή Κώστα Φωτάκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής τους στην Κίνα, και είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο χωρών για ερευνητική συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του κοινού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.

Το εργαστήριο φέρει την ονομασία "Νίκη" από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας στην οποία είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το εργαστήριο και η συνεργασία αυτή θα μεταφέρουν στο Μουσείο του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης τεχνολογία αιχμής η οποία αναπτύσσεται στο ΙΤΕ-ΙΗΔΛ τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των δύο χωρών με τη συστηματική προσέγγιση των προκλήσεων και απαιτήσεων συντήρησης της κινέζικης πολιτιστικής κληρονομιάς, να διερευνηθούν οι βέλτιστες συνθήκες και παράμετροι για μελέτη και συντήρηση των αντικειμένων αυτών με τεχνολογία λέιζερ, να αναπτυχθούν από κοινού οι αντίστοιχες μεθοδολογίες και να κατασκευασθούν συστήματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των αντικειμένων και μνημείων της κινέζικης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Επίσης, είναι σημαντική η εκπαίδευση των συντηρητών στις νέες τεχνολογίες, στις μεθοδολογίες και στα συστήματα που θα αναπτυχθούν, καθώς και η διαρκής επιστημονική και τεχνική υποστήριξη από την πλευρά του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη επίσημη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί έναν χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2015, όταν αντιπροσωπεία του  Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου είχε επισκεφθεί το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, στο Ηράκλειο Κρήτης. Τότε, η κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου του Ανακτόρου, Καθηγήτρια κα SongJirong, συνοδευόμενη από το Διευθυντή, Υποδιευθυντή και Ερευνητές του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ προσκεκλημένοι από το ΙΤΕ με την υποστήριξη του Δικτύου ΙΤΕ-ΠΡΑΞΗ.

Εκεί, τους είχαν υποδεχθεί ο Διευθυντής του ΙΗΔΛ, Καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης, και οι ερευνητές, Καθηγητής Δημήτριος Άγγλος και Δρ. Παρασκευή Πουλή, οι οποίοι τους είχαν ενημερώσει για τις δραστηριότητες και την εικοσαετή πορεία του Ινστιτούτου αναφορικά με την έρευνα, τις εφαρμογές και την ανάπτυξη φορητής οργανολογίας για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα ερευνητικά εργαστήρια και να παρακολουθήσουν παραδείγματα εφαρμογών των τεχνικών αυτών, αλλά και να συζητήσουν με το ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους, και να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ την τελευταία τριετία, αναφορικά με την εξειδικευμένη εκπαίδευση συντηρητών και φοιτητών της επιστήμης της συντήρησης.

Έκτοτε, τα δύο μέρη σε στενή συνεργασία με τον πρώτο γραμματέα της Κινέζικης Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας στην Ελλάδα Xuejun Liang, υπεύθυνο για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή Κώστα Φωτάκη, διαμόρφωσαν το πλαίσιο για τη δημιουργία αυτού του κοινού εργαστηρίου.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΙΤΕ και Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων