Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ινστιτούτου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας στο ΕΚΤ

Η συζήτηση ανάμεσα στους δύο οργανισμούς ανέδειξε τα κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημιούργησε το έδαφος για συνεργασία με σκοπό την υποστήριξη των οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας Ελλάδας και Κίνας.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ινστιτούτου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας (Institute of Scientific and Technical Information of China, ISTIC) πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο ΕΚΤ. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους ερευνητές Dong Cheng, Chen Baixue, Xian Xin και Chen Liang, τους οποίους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του ΕΚΤ.

Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων, που αποτελούν κοινό αντικείμενο για τους δύο φορείς: η τυποποίηση, η διαλειτουργικότητα, η μακροχρόνια διατήρηση και η ανοικτή διάθεση της επιστημονικής γνώσης, βιβλιογραφίας και δεδομένων. Επίσης, παρουσιάστηκαν εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις και πρωτοβουλίες στον τομέα της ανοικτής επιστήμης. Οι δύο φορείς παρουσίασαν το αντικείμενο και το έργο τους, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση των δραστηριοτήτων και δράσεων του ΕΚΤ από τον Μαργαρίτη Προέδρου, προϊστάμενο του τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΕΚΤ. Ο Μ. Προέδρου παρουσίασε τον εθνικό ρόλο του ΕΚΤ για συγκέντρωση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση και ψηφιακή διάσωση επιστημονικού, ερευνητικού και πολιτιστικού περιεχομένου και περιέγραψε τις δράσεις του φορέα για την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και τη μετατροπή δεδομένων σε γνώση, για τη διευκόλυνση της επανάχρησης ελληνικού επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς, για την παραγωγή και διάθεση στατιστικών δεδομένων και δεικτών στους τομείς της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Ακολούθησε η παρουσίαση των δράσεων του ISTIC από τον Δρ Chen Liang, ο οποίος μίλησε για την ιστορία του Ινστιτούτου και τον ηγετικό του ρόλο στο Εθνικό Σύστημα Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας, αλλά και για τις διεθνείς συνεργασίες που επιδιώκονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του φορέα.

Ο Chen Liang ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ISTIC υποστηρίζει επιστημονικά τις αποφάσεις του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (MOST) και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης στον τομέα του για επιχειρήσεις, κολλέγια, πανεπιστήμια, ερευνητές και προσφέρει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε συνεργασία με πανεπιστήμια. Παράλληλα, προωθεί την ψηφιοποίηση, τυποποίηση, δικτύωση και τον ευφυή μετασχηματισμό επιστημονικών και τεχνικών πηγών δεδομένων.

Η συνάντηση συνεχίστηκε με την αναλυτικότερη παρουσίαση του έργου του ΕΚΤ σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την οργάνωση, τεκμηρίωση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και την ανοικτή επιστήμη.

Η Έλενα Λαγούδη, υπεύθυνη επιμέλειας ψηφιακών συλλογών στο ΕΚΤ, παρουσίασε την ανοικτή, δημόσια πύλη αναζήτησης επιστημονικού, ερευνητικού, ακαδημαϊκού περιεχομένου, openarchives.gr, η οποία παρέχει κεντρική πρόσβαση σε 141 ψηφιακές συλλογές από 115 φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και επιστημονικές εταιρείες. Η Ε. Λαγούδη περιέγραψε τα πεδία μεταδεδομένων που περιγράφουν τα επιστημονικά τεκμήρια και επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη αναζήτησή τους και την πρόσφατη αναβάθμιση του openarchives.gr.

Η επόμενη παρουσίαση αφορούσε τον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου Searchculture.gr, που προσφέρει κεντρική πρόσβαση σε περισσότερα από 1.000.000 τεκμήρια από 114 φορείς της χώρας και έγινε από την Αγάθη Παπανότη, υπεύθυνη συσσώρευσης και σημασιολογικών εμπλουτισμών στο ΕΚΤ. Η Α. Παπανότη παρουσίασε την πορεία ανάπτυξης του searchculture.gr, τη σημερινή δομή της υποδομής, τη συνεργασία του με την ψηφιακή βιβλιοθήκη europeana, για την οποία αποτελεί τον διαπιστευμένο εθνικό συσσωρευτή αλλά και τη διαδικασία των σημασιολογικών εμπλουτισμών των μεταδεδομένων των τεκμηρίων, η οποία διευκολύνει αφενός την αναζήτηση περιεχομένου από τον χρήστη και αφετέρου την παρουσίαση του υλικού από το searchculture.gr μέσω θεματικών εκθέσεων και προσωπογραφιών.

Η Α. Παπανότη παρουσίασε και το semantics.gr, την υποδομή του ΕΚΤ που υποστηρίζει τη δημιουργία, επιμέλεια, διασύνδεση και δημοσίευση λεξιλογίων, θησαυρών όρων, ταξινομιών και καταλόγων καθιερωμένων όρων (εν συντομία Λεξιλόγια), σε οποιοδήποτε σχήμα, ως Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση πεδίων μεταδεδομένων τόσο του openarchives.gr όσο και του searchculture.gr.

Στη συνέχεια η Δρ Βασιλική Αποστολοπούλου, υπεύθυνη υποστήριξης Μονάδας Υπηρεσιών Περιεχομένου στο ΕΚΤ, παρουσίασε το ePublishing, την υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης που παρέχει το ΕΚΤ σε εκδότες, για επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και μονογραφίες. Η υπηρεσία διατηρεί τις αντίστοιχες πλατφόρμες, eJournals με 86 επιστημονικά περιοδικά, eProceedings με 23 σειρές πρακτικών σενεδρίων και eBooks με 61 μονογραφίες.

Η Δρ Β. Αποστολοπούλου επεξήγησε πώς η υπηρεσία ePublishing του ΕΚΤ προάγει την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, προσφέροντας ολοκληρωμένες ροές εργασίας, από την υποβολή έως τη δημοσίευση, όπως DOI και εκτενή μεταδεδομένα. Καλύπτει δε τις ανάγκες πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών και επιστημονικών εταιρειών, εναρμονισμένη με την Εθνική Στρατηγική για την Ανοικτή Επιστήμη και τα διεθνή πρότυπα διαλειτουργικότητας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ψηφιακού Δημόσιου Χώρου για την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Τέλος, ο Δρ Ηρακλής Κατσαλούλης, από την ομάδα Ανοικτής Επιστήμης στο ΕΚΤ, παρουσίασε τη συμμετοχή του ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή OPERAS (OPen scholarly communication in the European Research Area for Social Sciences and Humanities), που υπηρετεί την ανοικτή επιστημονική επικοινωνία στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Ο Δρ. Η. Κατσαλούλης παρουσίασε την εξέλιξη της υποδομής OPERAS, τους βασικούς πυλώνες της και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ακαδημαϊκή κοινότητα (GoTriple, Pathfinder, hypotheses κ.α.).

Η συζήτηση ανέδειξε τα κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα για τους δύο φορείς και δημιούργησε το έδαφος για συνεργασία με σκοπό την υποστήριξη των οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας της Ελλάδας και της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΤ και το ISTIC είχαν υπογράψει το 2012 συμφωνία συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης και την προώθηση της επιστήμης και τεχνολογίας σε κάθε χώρα. Εκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες επισκέψεις στελεχών του ISTIC στο ΕΚΤ, ενισχύοντας την επικοινωνία και την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας.

Iνστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας (ΙSTIC)

Το Iνστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας (Ιnstitute of Scientific and Technical Information of China, ISTIC) είναι ο εθνικός οργανισμός επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης της Κίνας. Υπάγεται στο Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και υποστηρίζει την ερευνητική δραστηριότητα της χώρας, παρέχοντας εθνικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης σε κυβερνητικούς φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.

Οι κύριες δραστηριότητες του ISTIC (www.istic.ac.cn) αφορούν μεταξύ άλλων: συλλογή και διάθεση επιστημονικών εκδόσεων, βάσεων δεδομένων και ψηφιακών βιβλιοθηκών, ανάπτυξη, εφαρμογή και διάθεση τεχνολογιών γνώσης και γλωσσικών τεχνολογιών, ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, έκδοση μελετών για δείκτες επιστήμης και τεχνολογίας, προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών. Παράλληλα, υποστηρίζει την τεχνολογική καινοτομία, τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Στις συλλογές του ISTIC περιλαμβάνεται πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο: διδακτορικές διατριβές, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία αναφοράς, πλήθος βάσεων δεδομένων. Το ISTIC συμμετέχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα συνεργασίας διεθνώς, συνεργάζεται με αντίστοιχους φορείς από όλο τον κόσμο και εκπροσωπεί την Κίνα σε διεθνείς οργανισμούς επιστήμης και τεχνολογίας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, ISTIC