Δ΄ Kύκλος Oμιλιών ΕΙΕ με θέμα τον πόλεμο εκτός μάχης από την Τέταρτη Σταυροφορία έως τον Κρητικό Πόλεμο

Ο κύκλος περιλαμβάνει επτά εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 19:00 στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) από τις 5 Απριλίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2016 (με εξαίρεση τις Τρίτες 26/4/2016 & 3/5/2016).

Τον Δ΄ Kύκλο Oμιλιών 2015-2016 με θέμα “Ο πόλεμος εκτός μάχης: Η προετοιμασία και οι συνέπειες των πολέμων από την Τέταρτη Σταυροφορία έως τον Κρητικό Πόλεμο” διοργανώνει, στο πλαίσιο του προγράμματος Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του EΙΕ (Τομέας Βυζαντινών Ερευνών, Πρόγραμμα "Βυζάντιο και Δύση").

Ο κύκλος περιλαμβάνει επτά εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 19:00 στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) από τις 5 Απριλίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2016 (με εξαίρεση τις Τρίτες 26/4/2016 & 3/5/2016).

Για χρόνια η ιστοριογραφία ήταν επικεντρωμένη στα πεδία των μαχών, αφήνοντας στο περιθώριο γεγονότα και φαινόμενα που εκτυλίσσονταν μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες. Στόχος του παρόντος κύκλου ομιλιών είναι να παρουσιαστούν η αμυντική οργάνωση και οι στρατιωτικές υποδομές, οι οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες που διαμορφώνονταν υπό την επίδραση των πολεμικών γεγονότων, ο φόβος, οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή και στις ανθρώπινες κανονικότητες, καθώς και οι μεταβολές στο αστικό και φυσικό τοπίο ως συνέπεια των πολεμικών συγκρούσεων που διεξήχθησαν στον ελληνικό χώρο μεταξύ των ετών 1204 και 1669.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του κύκλου με όλες τις ομιλίες είναι διαθέσιμο εδώ.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών.

Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Επισημαίνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, και θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων του κύκλου σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Oι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας σε live streaming στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Μορφωτικές Εκδηλώσεις του ΕΙΕ παρέχονται στο τηλέφωνο 210 7273516 (Μαίρη Κοντογιάννη) και e-mail: mkont@eie.gr.

 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών