Θεσμική συνεργασία ΕΚΤ με την Περιφέρεια της Κρήτης για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας

Οι δύο φορείς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Το Μνημόνιο υπεγράφη στις 26 Νοεμβρίου 2023 από την Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, και τον Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη Κρήτης, κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης InnoDays 2023, και αφορά τη γενικότερη συνεργασία σε θέματα καινοτομίας, όπως την αποτύπωση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης και τον καθορισμό δεικτών μέτρησης, την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της δημιουργικότητας, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η ενδυνάμωση της διασύνδεσης των επιχειρήσεων της Κρήτης με τα Ακαδημαϊκά/Ερευνητικά Ιδρύματα και η περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό, το Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των καινοτομιών στη Περιφέρεια Κρήτης, στην προετοιμασία μελλοντικών περιφερειακών στρατηγικών για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στην ενθάρρυνση της μεταφοράς τεχνολογίας και στην ανταλλαγή γνώσης, στη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργατικών σχέσεων  και ευκαιριών, στη συμβολή για δικτύωση και μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η συνεργασία του ΕΚΤ με την Περιφέρεια Κρήτης, και ιδίως με το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, με μελέτες, εξειδικευμένες έρευνες, ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, ανταλλαγή στοιχείων/δεδομένων, συνδιοργάνωση συνεδρίων και λοιπών εκδηλώσεων, για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, και ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, αναφέρθηκαν αμφότεροι στη σημαντικότητα της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών από νεοφυείς επιχειρήσεις. Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου  Σενετάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου Βαγγέλη Ζάχαρη, του Αντιπεριφερειάρχη καινοτομίας επιχειρηματικότητας Αντώνη Παπαδεράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη, επιστημόνων, ερευνητών, επιχειρηματιών και πλήθους επισκεπτών της έκθεσης InnoDays 2023.

Η τριήμερη εκδήλωση InnoDays έλαβε χώρα στις 24-26 Νοεμβρίου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Κρήτης, με πληθώρα εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, διαγωνισμών καινοτομίας, panels συζητήσεων, Β2Β συναντήσεων και περισσότερους από 160 εκθέτες από την επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα της Κρήτης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι InnoDays αποτελούν ένα σημαντικό συνεδριακό και εκθεσιακό γεγονός, με πλήθος δράσεων για τη συνεργασία  επιχειρηματικού και ερευνητικού κόσμου, με αναφορά στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κρήτης.

Το ΕΚΤ έδωσε το παρών στη διοργάνωση με ομιλίες και παρουσιάσεις. Συγκεκριμένα, η Δρ Ε. Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, παρουσίασε τις υπηρεσίες του οργανισμού προς την επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα της Κρήτης, ενώ συμμετείχε στην επιτροπή απονομής των βραβείων επιχειρηματικότητας σε επιχειρήσεις της Κρήτης. Επίσης, ο Γιώργος Μέγας, Συντονιστής Εθνικών Σημείων Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη στο ΕΚΤ και Συντονιστής EIT Health Hub για την Ελλάδα, συμμετείχε στο πάνελ «Ο τομέας Υγείας - Ευεξίας ως ευκαιρία δημιουργίας νέων αλυσίδων αξίας στην Κρήτη» (26/11) όπου παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και δικτύωσης για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς αλλά και ερευνητές από τον τομέα της υγείας.

Η τριήμερη διοργάνωση έκλεισε  με την ανακοίνωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Παπαδεράκη των Βραβείων Καινοτομίας σε  επιχειρήσεις της Κρήτης αλλά και των βραβείων του “μαραθωνίου καινοτομίας”. Ο Α. Παπαδεράκης επίσης ανακοίνωσε ότι, ο θεσμός των Βραβείων Καινοτομίας γίνεται ετήσιος και αποσκοπεί στην επιβράβευση των Κρητικών επιχειρήσεων που καινοτομούν και στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν γνώσεις στην δραστηριότητα τους. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμου  Σενετάκη, κατά την απονομή των βραβείων, συνεχάρη δημόσια για την επιτυχημένο θεσμό των InnoDays, την Περιφέρεια Κρήτης τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Παπαδεράκη τα στελέχη της Περιφέρειας, όπως και τα στελέχη  των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του ΙΤΕ, καθώς και των επιχειρηματιών για τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Απονομές βραβείων Καινοτομίας σε Επιχειρήσεις της Κρήτης

Το Βραβείο Καινοτομίας προϊόντος/υπηρεσίας απονεμήθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη στην Εταιρία BioCos, το Βραβείο Καινοτομίας Βιωσιμότητας-Ανθεκτικότητας απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη στην Εταιρία Βιοενεργειακή Κρήτης ΑΕ, το Βραβείο Καινοτομίας Επιχειρησιακής Διαδικασίας απονεμήθηκε από την Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη -Εφραίμογλου και το Βραβείο της νέας Καινοτόμου Επιχείρησης απονεμήθηκε από την Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ, στην εταιρεία Advance Services.

Απονομές βραβείων Μαραθώνιου Καινοτομίας - Αρτέμης Σαϊτάκης

Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε σε ομάδα  φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ.κ. Φοίβο Σιμόπουλο και Εμμανουήλ Βαμβάκο.

Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε σε Ομάδα  αποτελούμενη από τους ερευνητές του ΙΤΕ, κ.κ. Χαρίδημο Κονδυλάκη, Φωκίων Λογοθετίδη, Γεώργιο Καβλεντάκη, Γιάννη Πετράκη και Βασίλη Τζικούλη.

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε σε Ομάδα  φοιτητών κ.κ. Εμμανουήλ Τζαγάκη (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Άρη Ιωάννη Μιχαλόπουλο (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Τα βραβεία συνοδεύονταν με χρηματικά έπαθλα (2500€, 1500€ και 500€  αντίστοιχα) από το έργο «Δράσεις ακαδημαϊκής καινοτομίας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης», καθώς και ένα τιμητικό δώρο από την εταιρεία SkyΤelecom, η οποία υποστήριξε τα δίκτυα επικοινωνίας των Ημερών Καινοτομίας 2023.

Ο Μαραθώνιος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Αρτέμη Σαϊτάκη (1954-2021), ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και συνέδεσε το όνομά του με τη στήριξη και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Περιφέρεια Κρήτης

Μάθετε Περισσότερα