60 χρόνια πρωτοπορίας στην επιστημονική έρευνα με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία, συμπληρώνει φέτος το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Το EIΕ είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας για την αξιόπιστη, διεπιστημονική και καινοτόμο έρευνά του, καθώς και τη διαχρονική του συμβολή στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, την παραγωγής νέας γνώσης και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. H συνύπαρξη Ινστιτούτων ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών και η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ως εθνική υποδομή τεκμηρίωσης, μέτρησης και διάχυσης επιστημονικής γνώσης, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα που καθιστούν το ΕΙΕ ισάξιο με ανάλογους διεθνούς φήμης οργανισμούς. 

Το κύριο θέμα του τεύχους είναι αφιερωμένο στη διαχρονική πορεία του ΕΙΕ, τα επιτεύγματά και τις διακρίσεις του, αλλά και τους αναπτυξιακούς στόχους για τα επόμενα χρόνια. Όπως μάλιστα επισημαίνει σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλειος Γρηγορίου, το ΕΙΕ διεξάγοντας έρευνα υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, συνεχίζει δυναμικά την πορεία του και ενισχύει την εξωστρέφεια του, φέρνοντας την επιστήμη κοντά στην κοινωνία.

Οι νέοι ερευνητές και οι δυνατότητες χρηματοδότησης τους από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα, είναι στο επίκεντρο της συνέντευξης του Γιώργου Ιωαννίδη, Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ο Γ. Ιωαννίδης παρουσιάζει στο περιοδικό μας τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και επισημαίνει τον θετικό αντίκτυπο των δράσεων του Ταμείου στην ανάσχεση του brain drain. 

Διαβάστε ακόμη σε αυτό το τεύχος τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ΕΚΤ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων μέσω των υπηρεσιών του διεθνούς δικτύου Enterprise Εurope Network, που συμπληρώνει 10 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Όπως μάλιστα προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του δικτύου, οι ευρωπαϊκές ΜμΕ με διεθνείς φιλοδοξίες, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. 

Όσον αφορά τον τομέα του ψηφιακού περιεχομένου και των υπηρεσιών που παρέχει προς την ερευνητική, επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, το ΕΚΤ προχώρησε στην τεχνική, σημασιολογική & εικαστική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του OpenArchives.gr, της μεγαλύτερης ελληνικής πύλης πρόσβασης σε έγκριτο επιστημονικό περιεχόμενο. Παράλληλα, ανέπτυξε και διαθέτει, μέσω WebAPI και Διασυνδεδεμένων Δεδομένων, νέους τρόπους διάχυσης και επανάχρησης του περιεχομένου που διατίθεται τόσο στο OpenArchives.gr όσο και στο SearchCulture.gr, τον ελληνικό συσσωρευτή ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό ψηφιακό επιστημονικό και πολιτιστικό απόθεμα που παράγεται με δημόσια χρηματοδότηση, μπορεί να ενσωματωθεί σε άλλες εφαρμογές και δικτυακούς τόπους και να αξιοποιηθεί περαιτέρω στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες.

Δύο σημαντικά επιτεύγματα για την ελληνική έρευνα, που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, είναι η ένταξη της Ελλάδας, ως πλήρους μέλους, στην ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή βιοδεδομένων ELIXIR, καθώς και η συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην κεντρική διαχείριση του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών.

Στις θετικές ειδήσεις του 2018 έρχονται να προστεθούν και δύο ακόμη διακρίσεις Ελλήνων μαθητών σε διεθνούς διαγωνισμούς έρευνας και τεχνολογίας. Μαθητές από σχολεία των Ιωαννίνων και του Έβρου επιβραβεύθηκαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων EUSYC2018 και στον διεθνή διαγωνισμό SaferInternet4EU για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, για τις καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές που ανέπτυξαν.

Καλή ανάγνωση!
Μαργαρίτης Προέδρου
Αρχισυντάκτης