Δύο από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζουν εδώ και χρόνια τους Ευρωπαίους ερευνητές είναι οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Πρόκειται για προγράμματα που συμβάλλουν τόσο στη σταδιοδρομία και την κινητικότητα των ερευνητών όσο και στην ενίσχυση της έρευνας αιχμής στη βάση της επιστημονικής αριστείας. 

Μέσω διαδικασιών ανταγωνιστικής χρηματοδότησης, τα δύο αυτά προγράμματα έχουν βοηθήσει χιλιάδες ερευνητές, νέους και καταξιωμένους, να προχωρήσουν στην επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, να καινοτομήσουν, να συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες ή να συγκροτήσουν τη δική τους, να ανακαλύψουν νέες τεχνολογίες ή θεραπείες, να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων υλοποίησης των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie και 10 χρόνων υλοποίησης του ERC, ετοιμάσαμε ένα ενδιαφέρον, πιστεύουμε, αφιέρωμα, όπου πέρα από τη χρηστική παρουσίαση των ευκαιριών χρηματοδότησης και των επόμενων προκηρύξεων του κάθε προγράμματος, μπορείτε να διαβάσετε στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την ανοδική πορεία της συμμετοχής της Ελλάδας, καθώς και όσα συζητήθηκαν στις σχετικές ημερίδες που διοργάνωσε το EKT, που είναι και το Εθνικό Σημείο Επαφής για τα δύο αυτά προγράμματα.

Τρεις από τους Έλληνες ερευνητές -ο Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο Γιώργος Καπέλλος και η Καλλιόπη Δασύρα- που έχουν επωφεληθεί από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, μιλούν στο περιοδικό μας για το πώς έχουν αξιοποιήσει στην επιστημονική τους καριέρα τα δύο αυτά προγράμματα, παρουσιάζουν τα μέχρι σήμερα επιστημονικά τους επιτεύγματα και αναδεικνύουν τις ευκαιρίες ερευνητικής σταδιοδρομίας στην Ελλάδα.

Επίσης, στο τεύχος αυτό παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία της μελέτης του ΕΚΤ "Έρευνα, Εκπαίδευση, Καινοτομία. Διαστάσεις του Τριγώνου της Γνώσης στην Ελλάδα". Το επίπεδο των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στη χώρα, η συμμετοχή των Ελλήνων ερευνητών σε ανταγωνιστικά προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) της ΕΕ, η συνεισφορά του ΕΣΠΑ στις εθνικές δαπάνες για Ε&Α και οι συνεργασίες μεταξύ φορέων που παράγουν γνώση και φορέων που την εφαρμόζουν ή την ενσωματώνουν σε προϊόντα και υπηρεσίες, στις τρέχουσες συνθήκες της κρίσης, είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται και αναλύονται σε αυτή τη σημαντική μελέτη που διατίθεται online, όπως και όλες οι εκδόσεις του ΕΚΤ.

Στη συνεργασία της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν εστιασμένο το πολυσυνέδριο για την καινοτομία "Hellenic Innovation Forum" (HIF17), που διοργανώθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή.  Το ΕΚΤ υποστήριξε το HIF17, διοργανώνοντας παράλληλη εκδήλωση για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα και τις υπηρεσίες που παρέχει προς την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.

Μεταξύ των ομιλητών του HIF17 ήταν και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου (διευθύνων σύμβουλος της Genkyotex, εταιρείας βιοτεχνολογίας που εδρεύει στη Γενεύη) με σημαντική εμπειρία σε θέματα καινοτομίας. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό, μάς μιλάει για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης, όπως το τρίγωνο της γνώσης, την "κοιλάδα του θανάτου", τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, το brain drain αλλά και το brain gain. 

Από την υπόλοιπη ύλη του περιοδικού ξεχωρίζουμε δύο καινοτόμες ερευνητικές δράσεις στον τομέα των ιατρικών επιστημών, που υλοποιούνται από Έλληνες ερευνητές και αποσκοπούν στη διάγνωση του γλοιώματος και στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Επίσης, την πανευρωπαϊκή διάκριση του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης στον διαγωνισμό eTwinning, τη νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και την ένταξη δύο νέων επιστημονικών περιοδικών γεωλογίας και φιλοσοφίας στην πλατφόρμα ePublishing του ΕΚΤ.

Μαργαρίτης Προέδρου
Αρχισυντάκτης