Το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για τη Έρευνα και την Καινοτομία για την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ, ολοκλήρωσε ήδη την πρώτη διετία του.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" που αναδεικνύει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στοχεύοντας παράλληλα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων. Στο αφιέρωμα του παρόντος τεύχους παρουσιάζουμε τη μέχρι τώρα πορεία και τα αποτελέσματα του, αλλά και το νέο πρόγραμμα εργασίας για το διάστημα 2016-2017 σε τομείς με ελληνικό ενδιαφέρον.

To ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ενεργά τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, διοργάνωσε μια σειρά από ημερίδες σε επιμέρους προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, μιλήσαμε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνες εθνικούς εκπροσώπους, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα νέα εργαλεία του Ορίζοντα 2020, όπως το SME Instrument, αλλά και στη συμμετοχή των ελληνικών φορέων. Τρεις από τις συνεντεύξεις, που αφορούν τις θεματικές περιοχές των ΤΠΕ και της Ενέργειας, δημοσιεύονται στο πλαίσιο του αφιερώματος. 

Στο τεύχος αυτό παρουσιάζουμε, επίσης, τα συμπεράσματα της σημαντικής διεθνούς συνάντησης "Creating our Common Future through Science, Technology and Innovation" που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ στις 20-21/10/15 στην Daejeon της Δημοκρατίας της Κορέας. Αντικείμενο της διακυβερνητικής συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, ήταν η συζήτηση και ανάδειξη των ζητημάτων που θα επιτρέψουν τη χάραξη ενός κοινού μέλλοντος, αξιοποιώντας την Επιστήμη, Τεχνολογία & Καινοτομία.

Εκφράστηκε δε με τον πιο δεσμευτικό τρόπο η απόφαση των χωρών του ΟΟΣΑ να πετύχουν οικονομική μεγέθυνση, ευμάρεια, ανάπτυξη θέσεων εργασίας και κοινωνική συνοχή, μέσω της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπεγράφη από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ η διακήρυξη "Daejeon Declaration on Science, Technology and Innovation Policies for the Global and Digital Age".

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η νέα έκθεση "Science, Technology and Industry Scoreboard 2015", η οποία αναδεικνύει, με τη χρήση πάνω από 200 δεικτών, τη συνεισφορά του τρίπτυχου "Επιστήμη, Τεχνολογία, Καινοτομία" στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης, επισημαίνοντας την ανάγκη για αύξηση επενδύσεων Ε&Α σε τεχνολογίες αιχμής.

Διαβάστε ακόμη στο τεύχος αυτό τα βασικά σημεία της νέας έκδοσης του ΕΚΤ όπου παρουσιάζονται οι πλέον πρόσφατοι Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης για δαπάνες και προσωπικό το 2014 στην Ελλάδα, με βάση προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν αποσταλεί στη Eurostat. Όπως σημειώνεται σχετικά, το ποσοστό των δαπανών Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,83% για το 2014, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Σας προτείνουμε ακόμη να διαβάσετε για τη Μαθησιακή Ηλεκτρονική Τράπεζα Ιδιαίτερης αξίας Διδακτικών Αντικειμένων (ΜΗΤΙΔΑ), η οποία δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν περιεχόμενο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη χρήση σύγχρονων διαδικτυακών εργαλείων συνεργασίας, αξιοποιώντας πρωτογενές υλικό από τα ψηφιακά αποθετήρια και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ και από άλλες πηγές ανοικτών δεδομένων.

Επίσης, ενημερωθείτε για το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας, μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποσκοπεί να εξασφαλίσει τον συντονισμό της ελληνικής ορολογίας που χρησιμοποιείται στα κείμενα της ΕΕ, αλλά και γενικότερα την ορολογική υποστήριξη των μεταφραστικών εργασιών και της δημόσιας διοίκησης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην ενότητα "Προωθώντας την επιχειρηματικότητα" παρουσιάζουμε τους απολογισμούς τριών διεθνών εκδηλώσεων επιχειρηματικών συναντήσεων, που διοργανώθηκαν με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού δικτύου Εnterprise Europe Network: 400 επιχειρηματικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση AquaMatch 2015, στο Αμστερνταμ, για Καινοτόμες Τεχνολογίες Νερού, 1.200 επιχειρηματικές συναντήσεις στον τομέα της Υγείας, στο Ντίσελντορφ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Medica 2015, 1.000 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τις Ενεργειακές Τεχνολογίες στον Ορίζοντα 2020.

Στις τρεις εκδηλώσεις συμμετείχαν, με την ενεργό υποστήριξη του ΕΚΤ, και ελληνικοί φορείς οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τη δυνατότητα για ερευνητικές και τεχνολογικές συνεργασίες.

Τέλος, στην ενότητα για την Ανοικτή Πρόσβαση μπορείτε να ενημερωθείτε για τα όσα συζητήθηκαν σε τρεις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, τα Ανοικτά Δεδομένα και το Ανοικτό Λογισμικό, οι οποίες ανέδειξαν τη σημασία της ανοικτότητας στον κοινωνικό, επιχειρηματικό και ερευνητικό τομέα.

Επίσης σε σεμινάριο που διοργάνωσε το ΕΚΤ στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, νέοι ερευνητές ενημερώθηκαν για την Ανοικτή Επιστήμη, τις διαμορφούμενες πρακτικές, τις πολιτικές των ερευνητικών ιδρυμάτων και των χρηματοδοτών έρευνας.

Όλες οι παρουσιάσεις και τα βίντεο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΕΚΤ διατίθενται ελεύθερα στις ιστοσελίδες των εκδηλώσεων.

Καλή ανάγνωση!