Η ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών στον τομέα της ασφάλειας απασχολούν ολοένα και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα.

Η συντονισμένη δράση της αμυντικής βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως διαχείριση κρίσεων, τρομοκρατία, προστασία δικτύων, κ.λπ.

Ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει το σχεδιασμό και την υλοποίηση, μετά το 2007, ενός νέου σημαντικού προγράμματος έρευνας στον τομέα της ασφάλειας.

Στόχος του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση εστιασμένων ερευνητικών έργων για την ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, ο συντονισμός εθνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, και γενικότερα η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας.

Για τον καλύτερο σχεδιασμό του προγράμματος, η Επιτροπή έχει προκηρύξει για την τριετία 2004 – 2006 την Προπαρασκευαστική Δράση "Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Δυναμικού Έρευνας στον τομέα της ασφάλειας", προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση της ελληνικής ερευνητικής και βιομηχανικής κοινότητας και των δημόσιων αρχών για την επιτυχημένη υποβολή προτάσεων, διοργάνωσε στην Αθήνα ημερίδα πληροφόρησης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Σε αυτή λοιπόν την τόσο σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για τους ελληνικούς φορείς, είναι αφιερωμένο το βασικό θέμα του "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία".

Επίσης, σε αυτό το τεύχος διαβάστε για το νέο ευρωπαϊκό έργο "SMEs go LifeSciences" που αφορά την ενθάρρυνση της συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων στους τομείς των επιστημών υγείας και της βιοτεχνολογίας και στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ. 

Ενημερωθείτε, τέλος, για τρεις εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικών συναντήσεων στους τομείς των βιολογικών υλικών, των κεραμικών και των τροφίμων, στις οποίες συμμετέχει ενεργά το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας. Oι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο μεγάλων διεθνών εκθέσεων και αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για την προώθηση ή αναζήτηση καινοτόμων τεχνολογιών και τον εντοπισμό επιχειρηματικών ή τεχνολογικών συνεργατών από όλη την Ευρώπη.         

Καλή ανάγνωση