Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, το πρόβλημα της υπο-εκπροσώπησης των γυναικών στις ηγετικές θέσεις όλων των τομέων της κοινωνικής ζωής παραμένει.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στους τομείς της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας και της δημόσιας διοίκησης, και παρά τις συστηματικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την εισαγωγή της διάστασης των ίσων ευκαιριών στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας, σήμερα μόλις το 25% των ερευνητών σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO.

Σήμερα, στις χώρες της ΕΕ οι γυναίκες κατέχουν λιγότερες από το 20% των υψηλών ακαδημαϊκών θέσεων, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούν το 55% των φοιτητών και το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίων. Σ

την Ελλάδα, οι ερευνήτριες αντιπροσωπεύουν το 36% του ερευνητικού δυναμικού, ποσοστό μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι γυναίκες επιστήμονες και οι πολιτικές ισότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας είναι το κύριο θέμα του τεύχους.

Παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία για τις επιστήμονες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ευρωπαϊκές μελέτες και πολιτικές πρωτοβουλίες, ερευνητικά έργα, τα βραβεία L'OREAL-UNESCO, καθώς και οι δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τη Χαρτογράφηση των Ελληνίδων ερευνητριών και τις καλές πρακτικές ισότητας στο πλαίσιο του έργου GENDERA.

Ενημερωθείτε επίσης για δύο πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: τη Δοκιμαστική Ομάδα Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (European Business Test Panel - EBTP), που αποτελεί δίκτυο διαβούλευσης μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ΕΕ, και την πρωτοβουλία για την ενίσχυση των clusters μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς και της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Αριστεία των Συνεργατικών Σχηματισμών.

Στο τεύχος παρουσιάζονται σημαντικές δράσεις για το Ανοικτό Λογισμικό και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά από σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και συνέντευξη της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Διαβάστε επίσης για τη διάκριση της Ελληνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης "Ermis" στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2009, αλλά και για τις διαδικτυακές εφαρμογές που βραβεύτηκαν στον Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Καινοτόμου Λογισμικού "xirafia.gr".

Παρουσιάζονται τα Βραβεία Αριστείας και Καινοτομίας και οι υποτροφίες που απένειμε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ερευνητές και ομάδες φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε επίσης την περιοδική ενημερωτική έκδοσή της με τίτλο "Α.Π.Θ.έματα έρευνας" που καλύπτει θέματα επιστήμης και έρευνας, προβάλλοντας τις ερευνητικές δραστηριότητες του πανεπιστημίου.

Μια νέα ενότητα για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση εγκαινιάζει το "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία". Στην ενότητα παρουσιάζονται σχετικές πρωτοβουλίες, νέα, πολιτικές και μελέτες.

Στο τεύχος αυτό διαβάστε, μεταξύ άλλων, μελέτη για τα προβλήματα των ερευνητών όσον αφορά την πρόσβασή τους σε επιστημονικό περιεχόμενο.

Ενημερωθείτε τέλος για τις ανοικτές προκηρύξεις στην Ελλάδα και την ΕΕ, τα πρώτα αποτελέσματα των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ και τις εκδηλώσεις για την έρευνα και την τεχνολογία.

Καλή ανάγνωση!