Το 2008 εγκαινιάστηκε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά: η Europeana, η ψηφιακή βιβλιοθήκη για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης άρχισε να συγκεντρώνει ψηφιακά τεκμήρια πολιτισμού σε μια δικτυακή πύλη (www.europeana.eu) με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Πολιτιστικοί φορείς από 27 ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται για τη συγκέντρωση υλικού που διασώζεται διάσπαρτο ανά την Ευρώπη, αναπτύσσοντας κοινά εργαλεία και μηχανισμούς.

Σήμερα, περισσότερα από 14 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες και ηχητικές εγγραφές, προερχόμενα από 1.500 πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, περιμένουν ήδη το κοινό να τα αξιοποιήσει.

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται μέσω σημαντικών ψηφιακών συλλογών ελληνικών πολιτιστικών φορέων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1,4% του συνολικού περιεχομένου της βιβλιοθήκης.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στα επόμενα χρόνια, δεδομένου του εύρους του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας.

Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους του Συμποσίου "H Europeana στην Ελλάδα", που διοργανώθηκε πρόσφατα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και παρουσιάζεται στο κεντρικό θέμα του τεύχους.

Διαβάστε για την ανάπτυξη της Europeana, τις ελληνικές συλλογές και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, καθώς και το άρθρο "Ποιοτικό ελληνικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο" της Δρ Εύης Σαχίνης, Προϊσταμένης του Τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Για τις προκλήσεις και τους στόχους της Europeana, καθώς και για τον τρόπο που μπορούμε να κάνουμε το περιεχόμενο πιο ελκυστικό για τον χρήστη, μιλάει στο "Καινοτομία Έρευνα και Τεχνολογία" ο Jonathan Purday, Σύμβουλος Επικοινωνίας της Europeana, ο οποίος παρευρέθηκε στο Συμπόσιο.

Στο περιοδικό παρουσιάζεται επίσης η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική "Ένωση Καινοτομίας" (Innovation Union), που στοχεύει να βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία στην Ευρώπη και να εξασφαλίσει τη μετατροπή των καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της καινοτομίας στη χώρας μας ήταν και η επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στη Silicon Valley, την κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας στην Καλιφόρνια, όπου διερευνήθηκαν συνεργασίες για ένα αναπτυξιακό μοντέλο με πυρήνα τη γνώση και την καινοτομία.

Διαβάστε επίσης για τη δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικής Διαδικτύωσης στην Ξάνθη, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Διαδικτυωμένων Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και χρηματοδότηση 1,4 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Παρουσιάζονται επίσης το έργο HellasHPC για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου αριστείας στον τομέα των υπερυπολογιστικών υποδομών και των Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, και η μοναδική στην Ελλάδα -και πρώτη του είδους της στην Ευρώπη- Μονάδα Πολυφωτονικής Συνεστιακής Μικροσκοπίας που εγκαταστάθηκε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Στο τεύχος φιλοξενούνται επίσης το κάλεσμα της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia και η διαβούλευση της Ομάδας "Παιδεία, Έρευνα, Καινοτομία" του Φόρουμ "Ψηφιακή Ελλάδα 2020".

Όπως πάντα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις νέες προκηρύξεις του 7ου ΠΠ, αλλά και για ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Καλή ανάγνωση!