Η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, εφαρμογών και περιεχομένου στην Κοινωνία της Πληροφορίας δίνει ώθηση στην παραγωγικότητα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Παράλληλα, η ολοένα αυξανόμενη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών σε ένα περιβάλλον ευρυζωνικών υποδομών με υψηλά επίπεδα ασφαλείας, συμβάλλει στη μείωση του ψηφιακού χάσματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Oι νέες ηλεκτρονικές μορφές πληροφόρησης και εκπαίδευσης και οι νέες ευκαιρίες που προσφέρουν στους πολίτες παρουσιάστηκαν  στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής WCIT 2004, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, με την ενεργό υποστήριξη και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. 

Σε αυτούς τους νέους τομείς της Κοινωνίας της Πληροφορίας είναι αφιερωμένο το βασικό θέμα αυτού του τεύχους, με τέσσερις διακεκριμένες προσωπικότητες, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καθηγητές πανεπιστημίων, να καταθέτουν την προσωπική τους άποψη στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" για την ηλεκτρονική Ευρώπη, την ηλεκτρονική μάθηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ηλεκτρονικό επιχειρείν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο πρόσφατες ελληνικές διακρίσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Tο Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας αναδείχτηκε ως το δεύτερο καλύτερο κέντρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των IRCs για το 2003, μια διάκριση που οφείλεται στην επιτυχημένη συνεργασία και δικτύωσή του με τα άλλα κέντρα, καθώς και στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που παρέχουν τα στελέχη του.

Σημαντική ήταν και η διάκριση ενός Έλληνα ερευνητή, του Δρα Ν. Ταγματάρχη, ο οποίος απέσπασε ένα από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νέων Ερευνητών. Η ερευνητική πρότασή του αφορά την εκτέλεση έρευνας αιχμής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Επίσης, σε αυτό το τεύχος παρουσιάζονται τα βασικά συμπεράσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης του 6ου Προγράμματος Πλαισίου, γνωστής και ως έκθεσης Marimon, στην οποία επισημαίνονται οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των νέων μέσων υλοποίησης.

Ενημερωθείτε, τέλος, από τους σχετικούς πίνακες για τις νέες αναζητήσεις και προσφορές τεχνολογιών, καθώς και για τις τελευταίες προκηρύξεις του 6ου Προγράμματος Πλαισίου.

Καλή ανάγνωση