Η προώθηση ερευνητικών συνεργασιών σε διακρατικό και περιφερειακό επίπεδο αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

H έρευνα, άλλωστε, είναι ο τομέας όπου η συνεργασία και ο συναγωνισμός συνυπάρχουν, ενώνοντας ερευνητές από διαφορετικές χώρες στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων και οδηγώντας σε ευρύτερες και βαθύτερες συνεργασίες.

Το Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου μεταξύ τους αλλά και με την ΕΕ, αποτέλεσε το αντικείμενο της πρώτης συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) στην Αθήνα.

Το "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" παρακολούθησε τη συνάντηση και παρουσιάζει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στο Σχέδιο Δράσης και τις προοπτικές του.

Στο περιοδικό μιλούν αποκλειστικά ο Andras Singler, Διευθυντής της Διεύθυνσης "Διεθνούς Επιστημονικής Συνεργασίας" της Γ.Δ. Έρευνας της ΕΕ, ο V. Fridlyanov, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας και o A. Anton, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Ρουμανίας.

Διαβάστε ακόμη σε αυτό το τεύχος μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του γνωστού θεωρητικού φυσικού Roger Penrose, καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος μιλάει για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, για το μέλλον του Διαδικτύου αλλά και για το τελευταίο του βιβλίο "Πορεία προς την πραγματικότητα". 

Επίσης, στην ενότητα "Καινά & Κοινά" μπορείτε να ενημερωθείτε για τα βασικά συμπεράσματα πρόσφατων σημαντικών μελετών για την έρευνα, την καινοτομία και την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Πρόκειται για την έκθεση του ΟΗΕ για τις επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, τη μελέτη της ΕΕ για το ρόλο της ευρωπαϊκής έρευνας στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, και την τελευταία έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Και αυτή την περίοδο συνεχίστηκαν οι δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας για την προώθηση ελληνικών καινοτόμων τεχνολογιών στην ευρωπαϊκή αγορά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών τεχνολογιών από ελληνικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικών συναντήσεων, στις οποίες συμμετείχαν πολλές ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο των εκθέσεων πληροφορικής ΙΝFOSYSTEM 2005 και βιομηχανικού εξοπλισμού FETEC 2005.

Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας είναι το 50ο, ενώ σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 10 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού.

Κάθε δύο μήνες σας παρουσιάζουμε ειδικά αφιερώματα, συνεντεύξεις, μελέτες, ερευνητικά έργα και αποτελέσματα, καινοτόμες τεχνολογίες, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε το ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Στόχος μας παραμένει πάντα να κινητοποιήσουμε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της καινοτομίας. 

Καλή ανάγνωση