Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός που χρηματοδοτεί τους καλύτερους επιστήμονες για να διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα στην Ευρώπη, συμπλήρωσε ήδη τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Η ανταπόκριση των επιστημόνων και ο αντίκτυπος του δημοφιλούς προγράμματος "Ιδέες" (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ) σε εθνικές πολιτικές των κρατών μελών επιβεβαίωσε την ανάγκη της Ευρώπης για την ενίσχυση της άριστης βασικής έρευνας. Περίπου 15.000 προτάσεις υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση και, μέχρι σήμερα, έχουν υπογραφεί 600 συμβόλαια με συνολική χρηματοδότηση 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κράτη ανέπτυξαν συμπληρωματικές εθνικές πολιτικές για την υποστήριξη των άριστων ερευνητών τους που αναδείχθηκαν μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης του ERC.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας είναι, λοιπόν, αφιερωμένο το κύριο θέμα του τεύχος. Παρουσιάζεται η μέχρι σήμερα λειτουργία του Συμβουλίου, η αξιολόγηση που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στατιστικά στοιχεία της συμμετοχής στις πρώτες προκηρύξεις, καθώς και τα 11 έργα Ελλήνων ερευνητών που υλοποιούνται στη χώρα μας.

Στο τεύχος παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα του δικτύου Enterprise Europe Network–Hellas, μέλους του μεγαλύτερου δικτύου ολοκληρωμένης υποστήριξης των επιχειρήσεων που συντονίζεται από το ΕΚΤ. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, συνέβαλε στην υπογραφή 100 συμφωνιών επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ το "One-Stop-Shop e-Newsletter" του στον τομέα της Υγείας απέσπασε πανευρωπαϊκό Βραβείο Καλής Πρακτικής.

Ενημερωθείτε επίσης για τις 4 ελληνικές επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των 1.000 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα.  Το τεύχος φιλοξενεί ακόμα σημαντικά επιτεύγματα νέων Ελλήνων επιστημόνων: τα νέα ρομπότ PANDORA και ROXANE (αναπτύσσονται από ομάδες φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Καβάλας, αντίστοιχα) που εντοπίζουν επιζώντες μετά από φυσικές καταστροφές, και το νέο μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο τύπου Formula της ομάδας (Aristotle Racing Team του ΑΠΘ) που απέσπασε το πρώτο βραβείο σχεδιασμού σε διεθνή διαγωνισμό.

Το τεύχος φιλοξενεί συνέντευξη της Αλίκης Γιαννακοπούλου, υπεύθυνης επικοινωνίας και συνεδρίων του ECSITE (Eυρωπαϊκό Δίκτυο Επιστημονικών Κέντρων και Μουσείων) που συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Το ECSITE ενώνει 424 οργανισμούς-μέλη σε 52 χώρες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μουσεία επιστήμων και τεχνολογίας, κέντρα ερευνών, ενυδρεία, ζωολογικοί κήποι, πανεπιστήμια, τοπικές αρχές, ακόμα και εταιρείες συνεργάζονται με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα επιστήμης.

Διαβάστε επίσης για τα τρία περιοδικά ανοικτής πρόσβασης στις ανθρωπιστικές επιστήμες Ινστιτούτων του ΕΙΕ, τα οποία εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, και συμπεριλαμβάνονται πλέον στο Directory of Open Access Journals. Παρουσιάζονται επίσης σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες για το ψηφιακό περιεχόμενο: οι "ψηφιακές" προτεραιότητες της ΕΕ για την ψηφιακή διαφύλαξη και διάδοση φιλολογικού και πολιτιστικού υλικού και ορφανών έργων, η νέα online ψηφιακή βιβλιοθήκη με όλες τις εκδόσεις της ΕΕ (περισσότερες από 110.000 εκδόσεις,  12 εκατομμύρια σελίδες) και η διαβούλευση της ΕΕ για τη δημιουργία μια ενιαίας αγοράς δημιουργικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο (Creative Content Online).

Ενημερωθείτε τέλος για τις νέες προκηρύξεις του ΕΣΠΑ και του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, και τις εκδηλώσεις για την έρευνα και την τεχνολογία την Ελλάδα και τον κόσμο. 

Kαλή ανάγνωση