50 χρόνια πρωταγωνιστικής συμβολής στην επιστημονική γνώση συμπληρώνει φέτος το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Μισός αιώνας ζωής για το σημαντικότερο ερευνητικό φορέα στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1958 για να συμβάλει με την επιστημονική έρευνα στον εκσυγχρονισμό της χώρας και, σήμερα, αναγνωρίζεται ως ένας πολυεπιστημονικός οργανισμός με διεθνή ακτινοβολία και κύρος.

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών είναι, λοιπόν, αφιερωμένο το κύριο θέμα του περιοδικού μας: στα επιστημονικά επιτεύγματα των Θετικών και Ανθρωπιστικών Ινστιτούτων και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, τις διακρίσεις και τους μελλοντικούς του στόχους. Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για ολόκληρη τη διάρκεια του έτους με στόχο την προβολή του ερευνητικού και επιστημονικού έργου του στο ευρύ κοινό, με κεντρική αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Το τεύχος φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Ιωσήφ Σηφάκη, του Έλληνα ερευνητή που βραβεύτηκε με τη σημαντικότερη διεθνή διάκριση στο χώρο της πληροφορικής, το βραβείο A.M. Turing. Στη συνέντευξή του μιλά για τη διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη που συνεπάγεται, για τη συμβολή της πληροφορικής στα θέματα που μας απασχολούν σήμερα, όπως η οικολογία και η εξοικονόμηση ενέργειας, και για τις εκπληκτικές μελλοντικές εφαρμογές της νανοτεχνολογίας και των ενσωματωμένων συστημάτων.

Στο περιοδικό μας μιλάνε τρεις ακόμα ερευνητές που διακρίθηκαν με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιστημονικής Έρευνας (Βραβείο Διεθνικής Συνεργατικής Έρευνας Descartes, Βραβείο για την Επικοινωνία της Επιστήμης και Βραβείο Αριστείας Μαρί Κιουρί) για τα επιστημονικά τους επιτεύγματα και τις δράσεις διάδοσης της επιστήμης: ο καθηγητής Heinrich Miller (Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research), ως εκπρόσωπος του έργου EPICA που μελετά τις κλιματικές αλλαγές που σημειώθηκαν στον πλανήτη κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια, ο Peter Leonard, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “Most of the Universe is Missing” και η καθ. Luisa Corrado (Παν/μιο Cambridge) που ερευνά τη σχέση πλούτου και ευημερίας. 

Ενημερωθείτε επίσης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα" (ΕΠΑΝ ΙΙ) του Υπουργείου Ανάπτυξης που καλύπτει την περίοδο 2007-2013 και αναζητήστε στο νέο δικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ δράσεις και προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Σημαντικά ερευνητικά έργα και πρωτοβουλίες Ελλήνων επιστημόνων παρουσιάζονται στο περιοδικό: η πιλοτική λειτουργία του ηλιακού αντιδραστήρα παραγωγής υδρογόνου από νερό (Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του ΕΚΕΤΑ), το πρωτοποριακό σύστημα αποτύπωσης της θαλάσσιας κυκλοφορίας (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και ο εκπαιδευτικός δικτυακός τόπος "Διοκλής" με ψηφιακό περιεχόμενο για πολιτικούς μηχανικούς (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης).

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, καθώς και για συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Καλή ανάγνωση