Τα τελευταία χρόνια η αριστεία βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για την έρευνα. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα και οι πολιτικές πρωτοβουλίες σχεδιάζονται με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει την άριστη έρευνα, προσελκύει τους  καλύτερους ερευνητές και αξιοποιεί τα αποτελέσματα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Το περιβάλλον αυτό, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτότυπη και άριστη έρευνα, χωρίς τη σκληρή προσπάθεια, το δημιουργικό έργο και την επιμονή κορυφαίων ερευνητών.

Το ανανεωμένο τεύχος του περιοδικού μας είναι αφιερωμένο στους "πρωταγωνιστές" της επιστήμης που βραβεύτηκαν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τα βραβεία του Ευρωπαίου Εφευρέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για το 2008. Νέοι Έλληνες επιστήμονες, που πριν καν συμπληρώσουν τα 40 χρόνια τους έχουν διακριθεί για την έρευνά του, μιλάνε στο περιοδικό για την έρευνά τους, την επιστημονική σταδιοδρομία στην Ευρώπη και άλλες χώρες, αλλά και για τις εξελίξεις στις Βιοϊατρικές, τις Εφαρμοσμένες και τις Οικονομικές Επιστήμες. Επιπλέον, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους εφευρέτες, ο Erik DeClercq, μας μιλά για τη δουλειά του και τα φάρμακα που βελτίωσαν τη ζωή εκατομμυρίων φορέων του HIV.

Στο τεύχος παρουσιάζεται επίσης το νέο διεθνές περιοδικό ανοικτής πρόσβασης "Bυζαντινά Σύμμεικτα" που εκδίδει το ΕΚΤ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του νέου εκδοτικού μηχανισμού του ΕΚΤ για επιστημονικές ηλεκτρονικές εκδόσεις, ενώ προετοιμάζεται η έκδοση ηλεκτρονικών περιοδικών στους τομείς των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας.

Ενημερωθείτε ακόμα για το πρώτο "πράσινο κτίριο" της Ελλάδας, το  πενταώροφο κτίριο "Προμηθέας Πυρφόρος" στο Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για το μοναδικό ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, που καλύπτει το 95% των ενεργειακών αναγκών του με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και γεωθερμίας, και το υπόλοιπο 5% με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Διαβάστε επίσης για τα Εθνικά Βραβεία Επιχειρηματικής Αρίστευσης που απονεμήθηκαν στις πιο ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν από την ΕΕ επειδή συνδυάζουν καινοτομία, οικονομική βιωσιμότητα και οικολογική συνείδηση, αλλά και για τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία που προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την παραγωγή πλούτου.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, καθώς και για συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Καλή ανάγνωση