Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερος λόγος για την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση. Όσο αυξάνεται η παγκόσμια γνώση, και ειδικά ο όγκος της επιστημονικής πληροφορίας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η απαίτηση για Ανοικτή Πρόσβαση, δηλαδή, για ελεύθερη, άμεση, διαρκή και δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιεχόμενο. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη υποδομών Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα: αναπτύσσει Αποθετήρια και Ηλεκτρονικά Επιστημονικά Περιοδικά, και, παράλληλα, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινωνία για το νέο αυτό ρεύμα.

Η Ανοικτή Πρόσβαση είναι λοιπόν το κύριο θέμα αυτού του τεύχους: το κίνημα και οι διεθνείς πρωτοβουλίες, οι τεράστιες ευκαιρίες που δίνουν σήμερα οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και το Διαδίκτυο, τα οφέλη, οι προβληματισμοί και οι αντιδράσεις. Η Προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης του ΕΚΤ, Δρ Εύη Σαχίνη, μας μιλά για την παραγωγική υποδομή που στήθηκε σε ενάμιση μόλις χρόνο και τα φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον. Ο Καθηγητής Keith G. Jeffery, Πρόεδρος των euroCRIS και ERCIM, εξηγεί γιατί η Ανοικτή Πρόσβαση αποτελεί "ανθρώπινο δικαίωμα" στις μέρες μας. 

Στο τεύχος παρουσιάζονται επίσης δύο σημαντικά νέα από το χώρο της επιχειρηματικότητας: το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και 15 Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση των 80 Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, και, δεύτερον, οι  πέντε ελληνικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν στον κατάλογο των 1.000 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πρωτοπορούν στις επενδύσεις για την έρευνα.

Στους πρωτοπόρους της τεχνολογίας και του ψηφιακού περιεχομένου βρέθηκε όμως και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που βραβεύτηκε με το "Αριστείο για την Ψηφιακή Ελλάδα" (Greek ICT Award) κατά τη διάρκεια του 10ου ετήσιου Συνεδρίου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Greek ICT Forum. Οι δράσεις του για το ψηφιακό περιεχόμενο και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Κοινωνία της Γνώσης παρουσιάστηκαν στο  Φεστιβάλ Athens Digital Week που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, και στο οποίο το  ΕΚΤ συμμετείχε ως υποστηρικτής.

Διαβάστε επίσης για τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας Πυρογένεσις ΑΒΕΕ στο έργο Newbone, το οποίο αναπτύσσει σύνθετα υλικά ενισχυμένα με ίνες για την κατασκευή ανθεκτικών βιοεμφυτευμάτων που θα έχουν φυσική και μηχανική συμπεριφορά παρόμοια με αυτή των οστών. Καινοτόμες τεχνικές λέιζερ για τη συντήρηση και διαγνωστική έργων τέχνης παρουσιάζονται από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με στόχο την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου απομάκρυνσης των επιζωγραφίσεων από τον Μαύρο Πίνακα του Ad Reinhardt. Το εγχείρημα παρουσιάστηκε σε έκθεση του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης.
Το περιοδικό φιλοξενεί και τον 17χρονο Νίκο Πασσαλή από τη Θεσσαλονίκη, που κέρδισε ειδική διάκριση για την εργασία του στην πληροφορική στον φετινό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Τέλος, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, καθώς και για συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Καλή ανάγνωση