Οι τελευταίες μελέτες για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις για την έρευνα, σημάδι θετικό για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών είναι και 5 ελληνικές: η φαρμακευτική Pharmathen, η Intralot, η εταιρεία βιομηχανικού εξοπλισμού Frigoglass και οι εταιρείες λογισμικού Epsilon Net και MLS Multimedia βρίσκονται στον ευρωπαϊκό πίνακα των επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες επενδύσεις για την έρευνα και την καινοτομία ("2011 ΕU Industrial R&D Investment Scoreboard").

Στο κύριο θέμα του τεύχους παρουσιάζονται στοιχεία για τις καινοτόμες επιχειρήσεις της Ευρώπης, τις πρωτοπόρες χώρες και τους ανταγωνιστές εκτός ΕΕ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε κρίσιμες περιόδους του κύκλου ζωής τους, αλλά και το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (COSME), με προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Το τεύχος φιλοξενεί επίσης το έργο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών THINK GREEN, το οποίο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε θέματα περιβαλλοντικής ανάπτυξης, καθώς και τον Διαγωνισμό ECOTROPHELIA του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για οικολογικά καινοτόμα προϊόντα διατροφής.

Το 1ο βραβείο κέρδισαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το προϊόν "Eco - Parizaki Sea Food". Το προϊόν κατέκτησε ομόφωνα την 1η θέση και στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, γεγονός αναδεικνύει τη δυναμική των νέων Ελλήνων Επιστημόνων του Κλάδου των Τροφίμων.

Ένας ακόμα διαγωνισμός παρουσιάζεται στο τεύχος, αυτή τη φορά για τις γυναίκες στην επιστήμη. Τα Ελληνικά Βραβεία 2011 L'ORΕAL-UNESCO απονεμήθηκαν φέτος στις Δρ Μαγδαληνή Κροκίδα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Δρ Φωτεινή Λάμαρη (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Δρ Aλκηστις Μπονάνου (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).

Διαβάστε ακόμα για τη νέα διαδικτυακή υπηρεσία "ΑΒΕΚΤ e-opac" για τη διαχείριση και τη διάθεση ψηφιακού περιεχομένου βιβλιοθηκών που ανέπτυξε και διαθέτει πιλοτικά το ΕΚΤ. Η υπηρεσία αφορά τη διαχείριση βιβλιογραφικών εγγραφών και του αντίστοιχου πλήρους ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και τη διαδικτυακή τους διάθεση μέσα από ένα ευέλικτο και ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον αναζήτησης και πλοήγησης.

Στο τεύχος παρουσιάζονται, όπως πάντα, σημαντικά αποτελέσματα Ελλήνων ερευνητών. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετείχε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών EuRECCA, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη συστημάτων με πολυπύρηνους επεξεργαστές και στον αποδοτικό προγραμματισμό τους, ενώ ανέπτυξε και δύο καινοτόμα συστήματα, το πρώτο για την πολιτική Προστασία από τσουνάμι στη Μεσόγειο και το δεύτερο για την πιστοποίηση των ιατρικών και νοσηλευτικών εφαρμογών του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συντονίζει 2 σημαντικά ευρωπαϊκά έργα, ένα για την από απόσταση παρακολούθηση, διάγνωση και υποστήριξη των ατόμων που βρίσκονται στα πρώτα και μεσαία στάδια άνοιας, και ακόμα ένα για την προσομοίωση και ανάλυση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπόνησε μελέτη για τους κινδύνους της ενεργειακής διαθεσιμότητας και τις ενεργειακές διαδρομές της Ευρώπης.

Ενημερωθείτε, ακόμη, για τις εξελίξεις στην Ανοικτή Πρόσβαση: το περιοδικό PLoS ONE δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία για την αυξημένη διάδοση των επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης τα τελευταία χρόνια, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε μελέτη για τις "Εθνικές Πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση και τις Πολιτικές Διατήρησης της ερευνητικής παραγωγής στην Ευρώπη", εγκρίνοντας ταυτόχρονα σύσταση ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να συγκεντρώσουν τους πόρους τους και να προωθήσουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ψηφιοποίηση πολιτιστικού υλικού.

Διαβάστε, τέλος, στο τριμηνιαίο πλέον περιοδικό μας, για το νέο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020), με προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία την περίοδο 2014-2020. Όπως πάντα, θα βρείτε τις ανοικτές προκηρύξεις και μελλοντικές εκδηλώσεις για την έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Καλή ανάγνωση!