Tην περίοδο 1996-2010 οι ελληνικές δημοσιεύσεις τοποθετούνται δυναμικά στο διεθνές περιβάλλον όσον αφορά την απήχηση, την πρωτοτυπία, την ποιότητα και την αναγνωρισιμότητα. Οι συνολικοί δείκτες και η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και διεθνώς αναβαθμίζονται, η απήχηση των δημοσιεύσεων αυξάνεται και οι επιδόσεις των φορέων βελτιώνονται.

Ο αριθμός των αναφορών στις ελληνικές δημοσιεύσεις, ο οποίος αποτελεί και τη βάση για τον υπολογισμό των βιβλιομετρικών δεικτών, συνεχίζει να αυξάνεται. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της νέας μελέτης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης "Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1996-2010: Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά - Scopus", παρουσιάζεται στο αφιέρωμα αυτού του τεύχους.

Η μελέτη αποτυπώνει την επιστημονική συγγραφική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε διεθνή περιοδικά για τη δεκαπενταετία 1996-2010 και αναδεικνύει τη θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον.

Η νέα μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφική βάση δεδομένων Scopus, είναι η τρίτη σε μια σειρά μελετών (www.ekt.gr/metrics) που έχει καθιερώσει το ΕΚΤ, με σκοπό τη δημιουργία αξιόπιστης βάσης παρουσίασης και παρακολούθησης της εξέλιξης των στοιχείων που προσδιορίζουν το ερευνητικό περιβάλλον της Ελλάδας, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν οι διαδραστικοί χάρτες με τους βασικούς βιβλιομετρικούς δείκτες σε κάθε ελληνική περιφέρεια. Στόχος αυτής της νέας εφαρμογής, η οποία έχει ενσωματωθεί στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ "Δείκτες Έρευνας και Καινοτομίας" (www.ekt.gr/metrics), είναι η καλύτερη απεικόνιση και ανάδειξη της περιφερειακής διάστασης της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας.

Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο σημαντικό δράσεων και πρωτοβουλιών στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Διαβάστε, έτσι,  για τις 1.300 διμερείς συναντήσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα με την ενεργό υποστήριξη του Εnterprise Europe Network – Hellas, για το πρόγραμμα egg (enter-grow-go) που στηριζει επιχειρηματικές προτάσεις νέων, αλλά και για τους νικητές του 3ου Διαγωνισμού "i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία" και του διαγωνισμού "Οδύσσειες Καινοτομίας 2013".

Στο τεύχος παρουσιάζονται επίσης σημαντικά επιτεύγματα Ελλήνων ερευνητών: μια πρωτοποριακή φορητή συσκευή για άμεσο ποιοτικό έλεγχο τροφίμων η οποία αναπτύσσεται στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", η καινοτόμος εφαρμογή "Βελτιώνω την πόλη μου" μέσω κινητού τηλεφώνου στη Θέρμη στην οποία συμβάλλουν ερευνητές του ΕΚΕΤΑ και του ΑΠΘ, και η έρευνα επιστημόνων του ΙΤΕ για την κατανόηση της κρανιοσυνόστωσης, μιας σπάνιας πάθησης των οστών στα νεογέννητα.

Στις ενότητες της Ψηφιακής Καινοτομίας και της Ανοικτής Πρόσβασης παρουσιάζονται δύο σημαντικές πηγές γνώσης που διαθέτει το ΕΚΤ. Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, που λειτουργεί σε έναν ανανεωμένο δικτυκό τόπο (www.didaktorika.gr), παρέχει πρόσβαση σε περισσότερες από 29.000 διδακτορικές διατριβές, με νέες υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Ηλεκτρονικής Υποστήριξης Χρηστών.

Επίσης, μια πλούσια συλλογή με εκπαιδευτικό περιεχόμενο διατίθεται πλέον online στο νέο ψηφιακό αποθετήριο της Ακρόπολης που υλοποίησε το ΕΚΤ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

Το ΕΚΤ συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις στον χώρο του Ψηφιακού Περιεχομένου και της Ανοικτής Γνώσης. Έτσι, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Κύκλου Ομιλιών στο ΕΙΕ με κεντρικό τίτλο "Ψηφιακή Γνώση και Ανοικτές Τεχνολογίες: γέφυρες στην έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό", διοργανώνει, τον Οκτώβριο του 2013, Διεθνές Συνέδριο για τις εγχώριες εξελίξεις και τις διεθνείς τάσεις στην Ανοικτή Πρόσβαση.

Ενημερωθείτε ακόμη για τη νέα προκήρυξη του προγράμματος Eco-innovation με προϋπολογισμό 31,5 εκατ. ευρώ που αφορά έργα οικολογικής καινοτομίας, αλλά και για το πρόγραμμα υποτροφιών και κινητικότητας Μarie Curie.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για αυτά τα προγράμματα, παρέχει, σε σταθερή βάση, πληροφόρηση και υποστήριξη στην ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις και τις εκδηλώσεις για έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καλή ανάγνωση!