Τα Ανοικτά Δεδομένα είναι μία νέα πρωτοβουλία για την προαγωγή του διαδικτύου σε έναν πιο χρήσιμο δημόσιο χώρο

Μιχάλης Βαφόπουλος

Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα"

Τεύχος 95 | Μάρ.-Μάιος 2014

Συνέντευξη

O Μιχάλης Βαφόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών 'Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα', συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο του ΕΚΤ για την Ανοικτή Πρόσβαση στη δημόσια και επιστημονική πληροφορία. Στη συνέντευξή του ορίζει τα Ανοικτά Διασυνδεμένα Δεδομένα, μιλάει για την υφιστάμενη κατάσταση και χρήση τους στην Ελλάδα, καθώς και αναφέρεται στο publicspending.net, μία εφαρμογή που ασχολείται με τα οικονομικά ανοικτά δεδομένα και καταφέρνει να διασυνδέσει τις δημόσιες δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα.

 

 

Τι είναι τα Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα;

Τα Ανοικτά Δεδομένα είναι μία νέα πρωτοβουλία για την προαγωγή του διαδικτύου σε έναν πιο χρήσιμο δημόσιο χώρο. Με μία κουβέντα, οι πληροφορίες που έως τώρα βρίσκονταν σε κλειστές βάσεις δεδομένων αποκτούν μία μοναδική διεύθυνση στο διαδίκτυο και έτσι μπορούμε ελεύθερα, ανοικτά και με αυτόματο τρόπο να ανακτήσουμε τις πληροφορίες που επιθυμούμε.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Αν διασυνδεθούν τα ανοικτά δεδομένα χρησιμεύουν κυρίως σε δύο τομείς: στη διαφάνεια της διαχείρισης της δημόσιας πληροφορίας και στην καινοτομία, στη δημιουργία, δηλαδή, χρήσιμων υπηρεσιών με βάση τα δημόσια δεδομένα.

Πού βρισκόμαστε με τα Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα έχουμε καθυστερήσει και προσπαθούμε να ανακτήσουμε το έδαφος ενώνοντας της δυνάμεις μας κάτω από την κοινότητα του ανοικτού λογισμικού. Έχουμε φτιάξει μία ομάδα εργασίας για τα ανοικτά δεδομένα στην ΕΕΛΛΑΚ, το opendata.ellak.gr, στην οποία κάθε επιστήμονας ή πολίτης μπορεί να συμμετάσχει στη διαβούλευση για να βρούμε τρόπους και να αναπτύξουμε παραδείγματα που αφορούν τις καλές χρήσεις των ανοικτών δεδομένων.

Το ΕΚΤ έχει σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια την προώθησης των ανοικτών δεδομένων έχοντας αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στα πολιτιστικά και βιβλιογραφικά δεδομένα για να προωθήσει την ιδέα των ανοικτών δεδομένων και σε άλλους παράγοντες της ζωής μας.

Τι είναι το publicspending.net;

Το Public Spending.net είναι μία εφαρμογή που ασχολείται με τα οικονομικά ανοικτά δεδομένα. Προσπαθεί και καταφέρνει να διασυνδέσει οικονομικά δεδομένα από όλο τον κόσμο. Αφορά το πού επενδύει ή ξοδεύει τα χρήματα του ένας δημόσιος φορέας. Διασυνδέοντας δεδομένα από την Αμερική, την Αγγλία, την Αυστραλία, την πόλη του Σικάγο, την πολιτεία της Αλάσκας, την πολιτεία της Μασαχουσέτης και την Ελλάδα, η εφαρμογή αναδεικνύει ποιες μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν χρήματα από το δημόσιο και για τι είδους υπηρεσίες.

http://kainotomia.ekt.gr/issue/2014/95/#/30/