"Οι Έλληνες του εξωτερικού προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με την Ελλάδα, και αναζητούμε ευκαιρίες να ξανασυνδεθούμε με τη χώρα μας"

Αναστασία Χρανιώτη

Project Leader Deltametropolis

Τεύχος 115 | Μάρτιος - Μάιος 2019

Συνέντευξη

Η Αναστασία Χρανιώτη ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, έχει όμως εμπεδώσει την αξία της διασύνδεσης με την Ελλάδα και της ανάπτυξης συνεργασιών με τους Έλληνες. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Βάλια Σκούρα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι επιδιώκει την ανταλλαγή γνώσεων με την Ελλάδα, μέσω του οργανισμού Deltametropolis για τον οποίο εργάζεται στην Ολλανδία, ενώ δηλώνει πρόθυμη να αναπτύξει ακόμη περισσότερο αυτή τη διάδραση.

Μιλήστε μας για τις συνθήκες που σας οδήγησαν στην απόφαση της εγκατάστασης στην Ολλανδία και για την απασχόλησή σας εκεί.

Έφυγα από την Ελλάδα καθαρά για λόγους σπουδών. Η επιλογή έγινε με βάση το αντικείμενο του μεταπτυχιακού μου και στη συνέχεια είδα ότι η Ολλανδία είχε μια πολύ ιδιαίτερη παράδοση στη χωρική ανάπτυξη και συγκεκριμένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τα οποία είχα σπουδάσει. Έτσι έκρινα σκόπιμο να μείνω, για να αποκτήσω τουλάχιστον και πρακτική εμπειρία. Στη συνέχεια ο συνδυασμός της κρίσης στην Ελλάδα με το γεγονός ότι η Ολλανδία μού προσέφερε αρκετά πράγματα ως επαγγελματία και ως άνθρωπο με οδήγησε να μείνω εκεί. H Deltametropolis, ο οργανισμός που εργάζομαι, έχει μια πολύ ιδιαίτερη φύση, και βρίσκεται κάπου μεταξύ έρευνας και πρακτικής εφαρμογής. Κάνουμε έρευνα για μητροπολιτική ανάπτυξη, για το πώς θα μπορέσουν οι τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας, ως σύνολο, να αναπτυχθούν ανταγωνιστικά σε σχέση με ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως είναι το Παρίσι ή το Λονδίνο. Εγώ ξεκίνησα στον οργανισμό σαν ερευνήτρια και στη συνέχεια εξελίχθηκα ως project leader.

Στον οργανισμό που εργάζεστε έχετε αναπτύξει πολλές συνεργασίες με την Ελλάδα. Πώς προέκυψε αυτή η αλληλεπίδραση με τη χώρα και ποιες μορφές παίρνει η συγκεκριμένη συνεργασία;

Πάντα με ενδιέφερε να εξετάζω ποιες είναι οι δυνατότητες για ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασίας με την Ελλάδα. Ο οργανισμός που εργάζομαι μου παρέχει αυτή τη δυνατότητα, ακριβώς επειδή έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ολλανδικές πόλεις και θέλει να μάθει από αλλά περιβάλλοντα. Έτσι οι συνεργάτες μου ήταν ανοικτοί σε όποια πρόταση τους έφερα, για παράδειγμα το να επισκεφθούμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως και κάναμε, και να ανταλλάξουμε γνώσεις με τους τοπικούς φορείς.

Στο ταξίδι της Θεσσαλονίκης, στην ουσία προσπαθήσαμε να εξετάσουμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί της πόλης που της επέτρεψαν, παρά την οικονομική κρίση, να επιβιώνει, να αντεπεξέρχεται σε κοινωνικές προκλήσεις και ποια είναι η δυναμική της νεολαίας, των τοπικών παραγόντων, και των ενεργών πολιτών. Όλα αυτά τα μελετήσαμε σε συνεργασία με Ολλανδούς και Έλληνες ειδήμονες.

Πώς ήρθατε σε επαφή με την πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" και ποια είναι η άποψη σας γενικά για την δικτύωση των Ελλήνων;

Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τις "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" σε σχετική εκδήλωση που έγινε στο Άμστερνταμ. Εκεί κατάλαβα το όραμα που έχουν οι "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", από τη μια την καταγραφή των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και από την άλλη τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ όλων των Ελλήνων. Μου φάνηκε πολύ ωραία η ιδέα, καθώς όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με την Ελλάδα, και αναζητούμε ευκαιρίες να ξανασυνδεθούμε με τη χώρα μας, είτε μόνιμα, είτε με αφορμή κάποιο project. Μου φάνηκε μια πιο θεσμική εκδοχή μιας ιδέας που ήδη υπάρχει και όλοι προσπαθούμε να την κάνουμε πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα τέτοιο όραμα, να μετουσιώνεται σε κάτι θεσμικό όλη αυτή η πρωτοβουλία και να επεκτείνεται σε εθνικό επίπεδο.

Θα σας ενδιέφερε, μέσω της πλατφόρμας των "Γεφυρών Γνώσης και Συνεργασίας", να παρέχετε mentoring σε νέους Έλληνες εδώ στην Ελλάδα;

Γενικότερα θεωρώ ότι οι Έλληνες που έχουν βγει στο εξωτερικό έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη εμπειρία και αξίζει να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες που παραμένουν στην Ελλάδα ή σκέφτονται να βγουν στο εξωτερικό, ώστε να τους προσφέρουν αυτή την πιο διεθνή εμπειρία. Εκεί ακριβώς έχει μια ιδιαίτερη αξία η δικτύωση των Ελλήνων μεταξύ τους. Για να μιλήσω και προσωπικά, θα με ενδιέφερε πολύ να προσφέρω συμβουλευτική σε νέους Έλληνες ή Ελληνίδες που προσπαθούν να κάνουν καινούργια επαγγελματικά βήματα. Γιατί, ενώ στην Ελλάδα το επίπεδο των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής γνώσης είναι από τα πιο υψηλά και σε σχέση με το εξωτερικό, ίσως πολλές φορές λείπουν τα εργαλεία που αποκτάς σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπως η πρακτική γνώση μέσα σε ένα οργανισμό, οι ιδιαίτερες δεξιότητες, η επικοινωνία με συνεργάτες, η δημιουργία δικτύων συνεργασιών και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια χρειάζεται για να έρθει ένα project εις πέρας.

Συγκρίνοντας την ποιότητα ζωής και τις επαγγελματικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ολλανδία ποια είναι τα συμπεράσματά σας;

Προσωπικά, η επαγγελματική εμπειρία που είχα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία ήταν θετική, και στα δυο περιβάλλοντα έλαβα ανταπόκριση, ένιωσα αναγνώριση και είχα ευκαιρίες. Σε σχέση με τις συνθήκες τόσο εργασίας όσο και ζωής, θεωρώ ότι δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμες, γιατί, ενώ στην Ολλανδία έχεις περισσότερη ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής σ’ ένα μέσο όρο, στην Ελλάδα έχεις περισσότερες εναλλακτικές, έχεις τη δυνατότητα μέσα σε λίγο χρόνο να βρεθείς σε ένα παραδεισένιο μέρος και να ξεφύγεις από τον φόρτο της καθημερινότητας κ.ο.κ. Αντίστοιχα, και στα επαγγελματικά, θεωρώ ότι και στα δυο περιβάλλοντα χρειάζεται πρώτα η δίκη σου μεγάλη επένδυση, το να ασχοληθείς σοβαρά με αυτό που κανείς.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο περιοδικό (eReader)