"Η επιστροφή μου στην Ελλάδα αποδείχθηκε πολύ καλή απόφαση. Η κουλτούρα του Έλληνα βοηθάει να κάνουμε καλύτερη έρευνα."

Ξενοφώντας Δημητρόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών- Συνεργάτης Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ

Τεύχος 110 | Δεκέμβριος 2017-Φεβρουάριος 2018

Συνέντευξη

Έχοντας διακριθεί πολλάκις σε ερευνητικό επίπεδο στο εξωτερικό, η κατά πολλούς αυτονόητη επιλογή για τον Ξενοφώντα Δημητρόπουλο ήταν να συνεχίσει να δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος.  Ο ίδιος επέλεξε αντ' αυτού τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα που τον έφερε σε θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτη στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙTΕ.  Αξιολογώντας σήμερα την επιλογή του αυτή, σε συνέντευξή του στη Βάλια Σκούρα, δηλώνει υπερήφανος που επέστρεψε, συμπληρώνοντας ότι το εγχώριο ερευνητικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον του προσέφερε όλες τις ευκαιρίες που χρειαζόταν ώστε να εξελίξει περαιτέρω την έρευνά του.

Υπάρχει μια προκατάληψη που θέλει τους Έλληνες οι οποίοι κάνουν καριέρα στο εξωτερικό να επιστρέφουν δύσκολα πίσω. Στη δική σας περίπτωση ποιο στάθηκε το σημείο-καμπή για την απόφαση σας αυτή;

Όταν είχα την ευκαιρία να γυρίσω στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2013, δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ. Αρκετοί άνθρωποι που σέβομαι και εκτιμώ μου είπαν μήπως θα ήταν πιο ασφαλές να εκμεταλλευτώ το ERC Grant που μόλις είχα κερδίσει και να πάω σε κάποιο άλλο ινστιτούτο στην Ευρώπη (και είχα πράγματι διάφορες προτάσεις). Από το 2001 που έφυγα για Αμερική το όνειρο μου ήταν να γυρίσω στην Ελλάδα σε κάποιο ακαδημαϊκό χώρο. Αυτή η δυνατότητα άργησε λίγο να μου δοθεί, αλλά όταν μου δόθηκε και λόγω του καλού περιβάλλοντος του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, πήρα την απόφαση κατ’ ευθείαν, χωρίς να έχω κάποιο συγγενή ή φίλο στην αρχή στο Ηράκλειο. Αποδείχθηκε πολύ καλή απόφαση. Είμαι πολύ περήφανος που γύρισα και πιστεύω έχω καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από ότι ας πούμε τα προηγούμενα τρία χρόνια στη Ζυρίχη στο χώρο της δουλειάς μου. Πάμε σε tier-1 συνέδρια στο εξωτερικό ή έχουμε επισκέπτες που έρχονται και μας λένε ότι ξέρουν τη δουλειά μας και ότι είμαστε αρκετά “visible” στην κοινότητα. Η κουλτούρα του Έλληνα μας βοηθάει να κάνουμε καλύτερη έρευνα.

Μιλήστε μας για τις ερευνητικές προκλήσεις που συναντήσατε στο ΙΤΕ και το αντικείμενο της επιστημονικής σας δραστηριότητας στην παρούσα φάση.

Η ομάδα μου, που ονομάζετε INSPIRE group - αρχικά για INternet Security Privacy and Intelligence REsearch - ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων σε αυτό τα πλαίσιο. Έχουμε αρκετή εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με Μετρήσεις Διαδικτύου, με Software Defined Networks, καθώς και με το Internet Routing System για την ακρίβεια. Με απλά λόγια συλλέγουμε και αναλύουμε πολλά δεδομένα για το Διαδίκτυο και μελετάμε νέες τεχνολογίες που αναβαθμίζουν τον ρόλο του λογισμικού στην διαχείριση και λειτουργία δικτύων υπολογιστών. Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε την ασφάλεια, την αξιοπιστία, και την ευκολία διαχείρισης των δικτύων υπολογιστών, έτσι ώστε στο μέλλον να υποστηρίζουν ακόμα καλύτερα την όλο και μεγαλύτερη χρήση του Διαδικτύου στην καθημερινότητα μας για πληθώρα διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Eκτός από την ύπαρξη ερευνητικών φορέων υψηλού επιπέδου, ποιοι άλλοι παράγοντες θεωρείτε ότι μπορούν να κινητοποιήσουν τους Έλληνες επιστήμονες να παραμείνουν στην Ελλάδα ή και να επιστρέψουν πίσω, όπως συνέβη στην δική σας περίπτωση;

Πέρα φυσικά από προσωπικά κίνητρα, όπως η αγάπη για την χώρα, οι οικογενειακοί δεσμοί, κτλ., είναι απαραίτητο να υπάρξουν και κίνητρα από την πολιτεία που θα αποτρέψουν το λεγόμενο brain drain και θα προσελκύσουν νέους πίσω. Τον τελευταίο χρόνο έχουν προκηρυχθεί διάφορα προγράμματα που έχουν αυτό τον στόχο και δίνουν για παράδειγμα χρηματοδότηση σε νέους επιστήμονες για έρευνα, επιχορηγήσεις σε start-ups και σε συμπράξεις ερευνητικών φορέων με ελληνικές επιχειρήσεις.

Πιστεύω ότι αυτές οι δράσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να απαλλαγούν από προβλήματα όπως καθυστερήσεις στις πληρωμές, πολύ μεγάλη γραφειοκρατία, καθώς και χαμηλά όρια στους μισθούς που μπορούμε να δώσουμε σε νέους επιστήμονες. Ειδικά το τελευταίο είναι καίριο, καθώς μισθοί των 800 και 1.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλοί για να κρατήσουμε τους πιο καλούς νέους επιστήμονες.

Έχοντας τόσο τη διεθνή όσο και την ελληνική εμπειρία πλέον θέλετε να μας πείτε σε τι υστερεί και σε τι πλεονεκτεί η Ελλάδα ως χώρος ανάπτυξης επιστημονικής δραστηριότητας;

Η Ελλάδα έχει αρκετά μειονεκτήματα, π.χ., σε θέματα γραφειοκρατίας, οργάνωσης και χρηματοδότησης. Υστερεί ιδιαίτερα στην ανάπτυξη επιχειρήσεων υψηλών τεχνολογιών, σχετικών με τα θέματα που κάνουμε έρευνα, οι οποίες θα αποτελούν για τους φοιτητές απτά παραδείγματα εφαρμογής της δουλειάς τους.

Η Ελλάδα όμως έχει και πλεονεκτήματα ως χώρος ανάπτυξης επιστημονικής δραστηριότητας. Οι νέοι ειδικά στον χώρο της επιστήμης, τους αρέσει να πειραματίζονται με νέες ιδέες, στο περιβάλλον μου τουλάχιστον, και πιστεύουν σε αυτά που κάνουν. Αυτή η κουλτούρα βοηθάει στην έρευνα και τον πειραματισμό. Αυτή την περίοδο ειδικά, έχουν υψηλό κίνητρο και εργάζονται πολύ σκληρά. Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι ότι αποτελεί προσιτό προορισμό για την διοργάνωση συνεδρίων και θερινών σχολείων. Επίσης, προσπαθώ να αξιοποιώ τις νέες τεχνολογίες, για την καλύτερη πληροφόρηση και συνεργασία με επιστήμονες στο εξωτερικό.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο περιοδικό