"Ως Έλληνες του εξωτερικού θέλουμε να κρατάμε επαφή με την Ελλάδα, να συνεχίσουμε να βιώνουμε τον παλμό της χώρας και να προσφέρουμε σε αυτήν"

Αναστάσης Σταμάτης

Πολιτικός Μηχανικός στο Μπέρμινχαμ-Συντονιστής Συνεργασιών Πανελλαδικής Εκστρατείας Let's Do It Greece

Τεύχος 109 | Σεπτέμβριος 2017- Νοέμβριος 2017

Συνέντευξη

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακό στη Γεφυροποιία στην Αγγλία και πλέον είναι μηχανικός σε συμβουλευτική εταιρεία στο Μπέρμινχαμ. Παρόλ’ αυτά ο Αναστάσης Σταμάτης διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα κι αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα, αφού συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με το Let’s do it Greece, στηρίζοντας σημαντικές δράσεις εθελοντισμού στη χώρα μας. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στις "Γέφυρες", η διασύνδεση όλων των Ελλήνων είναι σημείο-κλειδί για την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό "παίκτη" της παγκόσμιας σκακιέρας.

Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο και εν συνεχεία την κύρια επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Σπούδασα πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μετά την αποφοίτησή μου έκανα μεταπτυχιακό στη Γεφυροποιία, στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία. Στη συνέχεια ασχολήθηκα για ένα χρόνο με τις γέφυρες, ενώ αυτή τη στιγμή είμαι μηχανικός σε μια συμβουλευτική εταιρεία στο Μπέρμινχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ασχολούμαι με τον γενικότερο σχεδιασμό των υποδομών.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να μεταβείτε και να εργαστείτε στο εξωτερικό; Και ποιοι θα ήταν οι παράγοντες που θα σας έκαναν να γυρίσετε;

Αφορμή για το πρώτο βήμα ήταν το μεγάλο μου ενδιαφέρον – εκείνη την περίοδο – για τις γέφυρες, και το μοναδικό μεταπτυχιακό στην Ευρώπη εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στις γέφυρες βρισκόταν στην Αγγλία. Αποφοιτώντας το 2015, οι συγκυρίες στην Ελλάδα δεν ήταν ευνοϊκές και αποφάσισα να ξεκινήσω την καριέρα μου στην Αγγλία. Κοιτώντας πίσω, τα τρία χρόνια που βρίσκομαι εδώ έχω δει και έχω μάθει πολλά, έχω αλλάξει σαν άνθρωπος. Η ζωή σε μια άλλη χώρα, έστω και για λίγο, είναι κάτι που θα πρότεινα σε όλους μας. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι η κατάρρευση του μύθου για το χαμηλό επίπεδο του λαού μας και το προφίλ του "νεοέλληνα". Μας ενώνουν πολύ περισσότερα από ότι φανταζόμαστε, θετικά και αρνητικά, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Θα γυρνούσα πίσω, όταν θα ένιωθα ότι ο κύκλος μου εδώ κλείνει. Όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσω κάτι στην Ελλάδα και όταν διαπιστώσω ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για μια τέτοια δημιουργία.

Είστε από τους ιδρυτές του Let’s do It Greece. Θέλετε να μας πείτε για αυτή την πρωτοβουλία και τους στόχους της;

Το Let’s Do It Greece αποτελεί τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας, και οργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές, νέα παιδιά με όρεξη και πάθος για δημιουργία. Το ξεχωριστό στοιχείο της εκστρατείας είναι ότι συντονιζόμαστε, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας μέσα από δράσεις εθελοντισμού με επίκεντρο το περιβάλλον.

Συνεχίζετε την ενασχόληση με την οργάνωση της εκστρατείας και τώρα που βρίσκεστε στο εξωτερικό;

Αρκετοί εθελοντές από την αρχική ομάδα βρεθήκαμε μακριά από την πατρίδα μας, αλλά συνεχίζουμε και στηρίζουμε την εκστρατεία με διάφορους τρόπους, από social media και ιστοσελίδα μέχρι οργανωτικά θέματα, επικοινωνία με εθελοντές και εκπροσωπώντας τη χώρα σε διεθνή συνέδρια εθελοντισμού. Είναι ένας ωραίος τρόπος να κρατήσουμε επαφή με την Ελλάδα, να συνεχίσουμε να βιώνουμε τον παλμό της χώρας και να προσφέρουμε κι εμείς κάνοντας τον κόσμο ομορφότερο. Η επόμενη πανελλαδική δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Κάθε χρονιά επιλέγουμε να δώσουμε ένα νέο στοιχείο στην εκστρατεία μας, και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που επικεντρωνόμαστε στα πανεπιστήμια και τους φοιτητές της χώρας μας.

Πώς μπορεί να περιοριστεί το κύμα μετανάστευσης ποιοτικού ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό;

Το κλειδί για να επιλέξουν ξανά οι Έλληνες την πατρίδα τους είναι η ανάκτηση εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Να αναδεικνύουμε και να προωθούμε τις επιτυχίες μας. Έχουμε πολλές, και θα πρέπει όλοι μας να τις μάθουμε και να τις έχουμε ως παράδειγμα. Να επικεντρωνόμαστε στα θετικά, να καλλιεργήσουμε κλίμα δημιουργίας. Και κυρίως, να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Βρισκόμαστε στην αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και το εξειδικευμένο δυναμικό της Ελλάδας, με αποδεδειγμένη παγκόσμια φήμη, μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της χώρας μας ως σημαντικό παίκτη στη νέα εποχή.

Ποια είναι η άποψη σας για την εθνική πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας"; Πώς θεωρείτε ότι θα συμβάλει στη δικτύωση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα;

Ο δεσμός μας με την πατρίδα μας είναι, πάνω απ’ όλα, συναισθηματικός. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να επενδύσουμε στο συναίσθημα αυτό και να το κάνουμε κινητήριο δύναμη των προσπαθειών μας. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να επενδύσεις στο συναίσθημα, από τις ανθρώπινες σχέσεις. Ενώνοντας ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν μια εικόνα διαφορετική, την εμπειρία μιας άλλης κουλτούρας, με τους ανθρώπους που μπορούν να σου δώσουν τον παλμό της χώρας μας, την καθημερινότητά της. Οι "Γέφυρες" μπορούν να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχετε ξεκινήσει πολύ δυναμικά, μας εμπνέετε, και εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος!

Διαβάστε τη συνέντευξη στο περιοδικό!