"Με τη συμμετοχή τους στο ΕΙΤ, οι ελληνικοί φορείς θα έχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για δικτύωση με εξαιρετικά δυνατά ιδρύματα"

Αντώνης Φυσεκίδης

Climate KIC Project Officer - Acting EIT Education Officer

Τεύχος 103 | Μάρτιος 2016 - Μάιος 2016

Συνέντευξη

Ποιες είναι οι βασικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες και τα εργαλεία που παρέχει το ΕΙΤ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο;

Αποστολή του ΕΙΤ είναι η ενίσχυση του "Τριγώνου της Γνώσης" και η δημιουργία μίας νέας κατάστασης ενάντια στο ευρωπαϊκό παράδοξο, όπου η εξαιρετική έρευνα που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη σε ερευνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις δεν βρίσκει εύκολα το δρόμο να μετατρέπεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, όπως έχουν οριστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας 2020 για την έρευνα. Ο τρόπος που υλοποιείται το Τρίγωνο της Γνώσης από το ΕΙΤ είναι με τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας (KICs), οι οποίες υπάρχουν από το 2010.
Το ΕΙΤ χρηματοδοτείται από τον "Ορίζοντα 2020" με προϋπολογισμό περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ, ο οποίος είναι αρκετά σημαντικός και αφορά στην περίοδο 2014-2020 και κατανέμεται στα KICs κάθε χρόνο. Η διαδικασία είναι η εξής: τα KICs υποβάλλουν το επιχειρηματικό πλάνο τους, το ΕΙΤ κάνει την αξιολόγηση και στη συνέχεια τα KICs το υλοποιούν και κάνουν το τελικό reporting. Σε αυτά τα επιχειρηματικά πλάνα υπάρχουν δραστηριότητες στους 3 πυλώνες του ΕΙΤ, οι οποίοι είναι η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση και η καινοτομία, σε συνδυασμό με εφαρμοσμένη προανταγωνιστική έρευνα.

Έχετε σχηματίσει κάποια εικόνα για τη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στις μέχρι τώρα προκηρύξεις του ΕΙΤ; Έχετε κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους;

Δυστυχώς μέχρι στιγμής, όσον αφορά στα υφιστάμενα KICs, η μόνη συμμετοχή είναι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο EIT Raw Materials ως εταίρος, και είναι η μόνη ελληνική συμμετοχή σε μία κοινότητα που πλησιάζει τους 800 εταίρους πανευρωπαϊκά. Βλέπουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα, πάρα πολύ καλά πανεπιστήμια και δυναμικές επιχειρήσεις, επομένως στην Ελλάδα χρειάζεται ενδυνάμωση αυτή η σχέση μεταξύ αυτών των τριών. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί, δηλαδή, το μοντέλο του "Τριγώνου της Γνώσης". Ενδυναμώνοντας αυτή τη σχέση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, νομίζω ότι σταδιακά οι ελληνικοί φορείς θα είναι σε καλύτερη κατάσταση προκειμένου να συμμετάσχουν μελλοντικά σε κάποια KICs. Ταυτόχρονα, πρέπει και τα ίδια τα ερευνητικά κέντρα να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη δικτύωσή τους με άλλα ερευνητικά κέντρα, με εκπαιδευτικά ιδρύματα και με επιχειρήσεις, πέρα από τη λογική μεμονωμένων projects, αλλά με τη λογική επένδυσης σε πιο μακροχρόνιες συνεργασίες, οι οποίες μπορούν να αποδώσουν και σε παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ποια τα οφέλη για έναν ελληνικό φορέα που θα συμμετάσχει στα προγράμματα του ΕΙΤ και ειδικότερα στις νέες προκηρύξεις για τα δύο νέα KICs στον τομέα των Τροφίμων και της Βιομηχανικής Μεταποίησης;

Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε Έλληνες εταίρους στα νέα KICs, καθώς με αυτή τη συμμετοχή τους θα έχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για δικτύωση με εξαιρετικά δυνατά ιδρύματα που θα είναι στην ίδια κοινοπραξία. Αυτό θα είναι μία στρατηγική σχέση, θα έλεγα, δεδομένου ότι το ΕΙΤ χρηματοδοτεί τα KICs για εφτά χρόνια, συν μία επιπλέον περίοδο με την οποία η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι τα δεκαπέντε χρόνια. Οπότε, οι ελληνικοί φορείς που θα συμμετάσχουν, θα είναι στρατηγικά τοποθετημένοι σε μία κοινότητα με έναν αρκετά διευρυμένο χρονικά ορίζοντα. Πέρα από τις ευκαιρίες δικτύωσης, η συμμετοχή στα KICs θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την εξέλιξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι ερευνητές, οι επιχειρηματίες ή το διδακτικό προσωπικό, μέσω των δράσεων που θα συνδιοργανώνουν με τους λοιπούς εταίρους. Οι ελληνικοί φορείς, επομένως, θα είναι μέλη ενός οργανικού οικοσυστήματος καινοτομίας, μέσω του οποίου θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο περιοδικό