"Mε τη βοήθεια του ΕΙΤ μια σειρά από νέες υπηρεσίες και προϊόντα βρήκαν τον δρόμο προς την αγορά"

Mathea Fammels

Head of Unit (acting) "Policy and Communications" EIT

Τεύχος 103 | Μάρτιος 2016 - Μάιος 2016

Συνέντευξη

Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), την αποστολή του και τα έργα που αναπτύσσει;

Το ΕΙΤ δημιουργήθηκε το 2008, ξεκινώντας τις δραστηριότητές του το 2010 με βασικό στόχο να αυξήσει την καινοτομική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της και να αξιοποιήσει το διαθέσιμο δυναμικό καινοτομίας μέσω μίας νέας προσέγγισης, της ολοκλήρωσης του "Τριγώνου της Γνώσης" (εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα).

Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες που προσφέρουμε ως Ινστιτούτο μέσω της λειτουργικής βάσης μας, η οποία αποτελείται από τα γνωστά και ως KICs, δηλαδή "Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας (Knowledge and Innovation Communities). Tα KICs έχουν συσταθεί προκειμένου να αντιμετωπίζουν και να βρίσκουν καινοτόμες λύσεις στις τρέχουσες κοινωνικές προκλήσεις. Η δυνατότητα συμμετοχής δίνεται σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε ερευνητικούς οργανισμούς, σε επιχειρήσεις, σε φοιτητές, σε νέους επιχειρηματίες. Παράλληλα, το ΕΙΤ διοργανώνει αρκετές εκδηλώσεις για δικτύωση μεταξύ επιχειρηματιών, όπου μπορούν να εμπνευστούν από τα προγράμματα και τις καινοτόμες ιδέες που έχουν αναπτυχθεί στις Κοινότητές του. Επιπλέον, πέρσι εγκαινιάσαμε έναν νέο τρόπο συμμετοχής στις δραστηριότητες του ΕΙΤ, το ΕΙΤ RIS (Regional Innovation Scheme), το οποίο απευθύνεται σε περιφέρειες και κράτη-μέλη που δεν είχαν μέχρι στιγμής τη δυνατότητα να επωφεληθούν άμεσα από τις δυνατότητες που προσφέρει το ΕΙΤ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε τα πρώτα αποτελέσματα και τις ιστορίες επιτυχίας που έχει μέχρι στιγμής το ΕΙΤ στο ενεργητικό του;

Έχουμε να επιδείξουμε έναν μεγάλο αριθμό επιτυχημένων αποτελεσμάτων, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα 3 πρώτα KICs που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους το 2010. Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών έχει ήδη αποφοιτήσει από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχει το ΕΙΤ, ένας σημαντικός αριθμός νέων επιχειρήσεων έχει δημιουργηθεί, πολλές υπάρχουσες επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν μέσω της βοήθειας των KICs, αρκετές καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες βρίσκονται στο στάδιο της εκκόλαψης, ενώ μία σειρά από νέες υπηρεσίες και προϊόντα βρήκαν τον δρόμο προς την αγορά.

Όσον αφορά τις ιστορίες επιτυχίας, θα ήθελα να δώσω έμφαση σε μία συγκεκριμένη: Κάθε χρόνο βραβεύουμε τα νέα ταλέντα που ξεχωρίζουν μέσω των EIT Awards, μία κατηγορία εκ των οποίων ονομάζεται EIT Change Award και αναγνωρίζει τη νέα γενιά επιχειρηματιών και ταλέντων που αποφοιτούν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΙΤ με τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο με τις ιδέες τους. Ο περσινός νικητής του EIT Change Award ήθελε να εξασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές ανά τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση σε φως, προκειμένου να μπορούν να μελετήσουν, κάτι το οποίο αποτελεί πρόκληση για πολλά μέρη παγκοσμίως. Προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, ανέπτυξε μία πολύ εύκολη στη συναρμολόγηση και οικονομική ηλιακή λάμπα, το επιχειρηματικό μοντέλο του οποίου δεν αφορά στην παραγωγή και στο πώς θα βγει στην αγορά το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά στην εκπαίδευση ατόμων που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν παιδιά ανά τον κόσμο να συναρμολογούν τη δική τους λάμπα, το κόστος της οποία ανέρχεται σε λιγότερο από ένα δολάριο.

Παρά την αριστεία της Ευρώπης στον τομέα της έρευνας, αρκετές ιδέες δεν βρίσκουν το δρόμο από το εργαστήριο στην αγορά και η καινοτομία δεν αξιοποιείται εμπορικά. Ποιες είναι οι δράσεις του ΕΙΤ για την προώθηση μίας περισσότερο επιχειρηματικής και καινοτόμου κουλτούρας στην Ευρώπη, προκειμένου να βοηθήσουν τους ερευνητές να διασχίσουν τη λεγόμενη "Κοιλάδα του Θανάτου";

Στο ΕΙΤ αυτό είναι θέμα νοοτροπίας, γι’ αυτό οι δραστηριότητές μας ξεκινάνε από την εκπαίδευση, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας, της καινοτομίας. Ο προσανατολισμός στην εύρεση καινοτόμων και δημιουργικών λύσεων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας είναι εγγενής στο ΕΙΤ και στα εκπαιδευτικά προγράμματά του και η αγορά είναι εξαρχής μέρος του στόχου τους. Όσα πραγματοποιούνται στο εργαστήριο, δεν είναι ποτέ αποκομμένα από την αγορά ως τελικό στόχο, καθώς η δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης της ερευνητικής καινοτομίας και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας που ευνοεί την ανάληψη ρίσκων αντανακλάται σε όλο το εύρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει αναπτύξει το ΕΙΤ. Στο τέλος, όλα έχουν να κάνουν με την ανάληψη ρίσκων, με την υπέρβαση που είναι διατεθειμένος κάποιος να κάνει για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, την εξερεύνηση νέων δρόμων, και το ΕΙΤ και οι συνεργάτες του ανά τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ό,τι χρειάζεται για να επιτευχθεί η υπέρβαση αυτή και να αποδώσουν τα ρίσκα, εξασφαλίζοντας τη γεφύρωση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την κατάληξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε εμπορικά αξιοποιήσιμες υπηρεσίες και προϊόντα.

Κατά πόσο έχουν στεφθεί με επιτυχία οι προσπάθειες του ΕΙΤ μέχρι στιγμής για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων;

Το χρηματοδοτικό μοντέλο που έχουν υιοθετήσει τα KICs του ΕΙΤ αποτελεί εκ φύσεως έναν τρόπο για προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης, καθώς το ΕΙΤ χρηματοδοτεί ένα μικρό μόνο ποσοστό των δραστηριοτήτων του. Όλα τα KICs, από τα αρχικά στάδια σύστασής τους, πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους μέσω της προσέλκυσης και άντλησης κεφαλαίων. Μέχρι στιγμής, κάθε ένα από τα 5 KICs έχει βρει διαφορετικό τρόπο να επιτύχει ιδιωτική χρηματοδότηση και εμείς τους παρέχουμε κίνητρα και ενθάρρυνση. Εννοείται πως συνεργαζόμαστε μαζί τους σε αυτό το κομμάτι, καθώς τους βοηθάμε να εξερευνήσουν νέες πηγές εσόδων και παρέχουμε καθοδήγηση στην εύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ οργανώνουμε και συναντήσεις με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους που θα τους εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και πόρους.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο περιοδικό