Νέοι Έλληνες ερευνητές και επιχειρηματίες που καινοτομούν και διακρίνονται

Σε αυτό το αφιέρωμα:

Η έμπρακτη απόδειξη ότι όταν η επιστημονική γνώση διαχέεται και αξιοποιείται, γίνονται καινοτόμα "θαύματα".

Αξιόλογοι επιστήμονες και νεοφυείς επιχειρήσεις ξεχωρίζουν σε εθνικούς ή διεθνείς διαγωνισμούς, ανοίγοντας τον δρόμο στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και αποδεικνύοντας ότι όταν η θεωρία γίνεται πράξη και η τεχνογνωσία των ερευνητικών οργανισμών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταλαμπαδεύεται στις επιχειρήσεις, μπορούν να συμβούν μικρά ή μεγάλα "θαύματα" καινοτομίας. Είναι κοινή η παραδοχή άλλωστε ότι η συμβολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην απασχόληση και την ανάπτυξη και η ελκυστικότητά της διεθνώς μπορούν να ενισχυθούν με τη στενή και αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, δηλαδή, των τριών πλευρών του "τριγώνου της γνώσης".

Σε αυτό το τεύχος λοιπόν, στο παρόν αφιέρωμα που επιμελήθηκαν ο Μαργαρίτης Προέδρου και η Δήμητρα Μαυρίδου, προβάλλουμε κάποιους από τους Έλληνες ερευνητές και επιχειρηματίες που διακρίθηκαν το τελευταίο διάστημα, για να αναδείξουμε το ερευνητικό τους έργο, να παρουσιάσουμε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοφυούς επιχειρηματικότητας και να μεταφέρουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

5 νέοι επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, 1 ομάδα φοιτητών που κάνει τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα, 7 επιχειρηματικές ομάδες που βραβεύονται για τις καινοτόμες ιδέες τους και επιδιώκουν διεθνείς συνεργασίες, 1 νεοφυής επιχείρηση που διακρίνεται πανευρωπαϊκά. Ας τους γνωρίσουμε!

Πέντε νέοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό βραβεύθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

ΡarkAllou: Ένα έξυπνο κολωνάκι που "διώχνει" τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες για ΑμεΑ

Οι 5 νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2017

Oι 3 νικητές του MITEF Greece Startup Competition 2017

CityCrop: Μία ελληνική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων

Πέντε νέοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό βραβεύθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Πέντε διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες τιμήθηκαν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2017, για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους τομείς των βασικών επιστημών, των βιοεπιστημών, των εφαρμοσμένων και των κοινωνικών επιστημών. Η απονομή των βραβείων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, πραγματοποιήθηκε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 Ιουνίου.

Η έρευνα των Ελλήνων ερευνητών αφορά ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από τα οικονομικά του χώρου, την αντισεισμική προστασία των πόλεων και τη μελέτη της ποικιλομορφίας του DNA για διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, μέχρι τις εφαρμογές των υπερήχων στην υγεία και τη μελέτη του "προβλήματος της πληροφορίας των μαύρων τρυπών".  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης - την οποία παρακολούθησαν προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών, της πολιτικής και των επιχειρήσεων - το κοινό "ταξίδεψε" με πλοηγούς τους βραβευόμενους, οι οποίοι με κατανοητό τρόπο παρουσίασαν την έρευνά τους και τη σημασία που έχουν τα αποτελέσματά της στην κοινωνία και την οικονομία.

Οι επιστήμονες που τιμήθηκαν φέτος με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι:

• ο Κωνσταντίνος Αρκολάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, ο οποίος εστιάζει την έρευνά του στα οικονομικά του χώρου και στη σημασία του διεθνούς εμπορίου και της γεωγραφίας στην οικονομική ευημερία (για τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών),
• η Δομνίκη Μ. Ασημάκη, Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), η οποία ασχολείται με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αντισεισμικής  προστασίας σε αστικές περιοχές (για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας),
• ο Εμμανουήλ Θ. Δερμιτζάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, που μελετά την ποικιλομορφία του DNA με στόχο την καλύτερη διάγνωση και πρόληψη ασθενειών (για τον τομέα των Βιοεπιστημών),
• η Ελίζα Η. Κονοφάγου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, που με την έρευνά της στο πεδίο των υπερήχων αναζητά νέες δυνατότητες ανίχνευσης και διάγνωσης σοβαρών νόσων (για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας),
• ο Κυριάκος Ι. Παπαδόδημας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Groningen και Ερευνητής στο CERN, που επιχειρεί τη διατύπωση μιας πιο ακριβούς θεωρίας σε σχέση με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των μαύρων τρυπών (για τον τομέα των Βασικών Επιστημών).

Βασικό κριτήριο για την απονομή των επιστημονικών βραβείων του Ιδρύματος είναι η εξαιρετική συμβολή των υποψηφίων στον τομέα τους με ολοκληρωμένο έργο. Οι πέντε βραβευθέντες, ηλικίας έως 45 ετών, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 97 υποψηφίους ύστερα από αξιολόγηση από Ειδικές Επιτροπές Κρίσεως. Την ευθύνη της τελικής πρότασης είχε η επιτροπή Βραβείων που αποτελείται από οκτώ προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου. Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ. Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη θεσπίστηκε το 1993, στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος για την παιδεία.

Με τα επιστημονικά βραβεία το Ίδρυμα επιδιώκει να ενισχύσει το δημιουργικό έργο νέων Eλλήνων επιστημόνων ως 45 ετών, να αναδειχθούν οι πνευματικές επιδόσεις νέων Ελλήνων επιστημόνων και να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα για τις νεότερες γενιές. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 46 βραβεία σε διακεκριμένους νέους επιστήμονες στους τομείς Θετικών Επιστημών, Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών, Ιατρικής και Βιολογίας. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται, για κάθε βραβευθέντα, τα βασικά σημεία της έρευνάς τους και των εφαρμογών της, καθώς και μια σύντομη αναφορά στις σπουδές, την ερευνητική σταδιοδρομία και τις διεθνείς διακρίσεις.

Η σημασία της γεωγραφίας στην οικονομική ευημερία, Κωνσταντίνος Αρκολάκης

Η έρευνα του Κωνσταντίνου Αρκολάκη και των συνεργατών του επικεντρώνεται σε ζητήματα διεθνούς οικονομικής και των οικονομικών του χώρου. Πιο συγκεκριμένα, μέσω σειράς εργασιών, η έρευνα του οδήγησε στην ανάδειξη ενός ενοποιημένου μοντέλου για τη σε βάθος κατανόηση της σημασίας του διεθνούς εμπορίου για την οικονομική ευημερία. Η εργασία του επίσης δημιούργησε μια σειρά μαθηματικών εργαλείων για την ανάλυση και τη λύση αυτού του μοντέλου. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο πεδίο των οικονομικών του χώρου και στο πώς η τοπογραφία του χώρου επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα.

Πρόκειται για έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο των οικονομικών, με πολλές εφαρμογές. Η θεωρία αυτή χρησιμοποιείται για να εκτιμηθούν τα οφέλη εμπορίου, πολυεθνικών επενδύσεων, υποδομής, περιφερειακές πολιτικές σε πόλεις, κ.λπ. Μέσω μιας σειράς θεμελιωδών ανακαλύψεων και με τη χρήση λεπτομερών δεδομένων για την οικονομική δραστηριότητα στον χώρο, η έρευνα αυτή έκανε εφικτή την ανάλυση και ποσοτικοποίηση της σημασίας των έργων υποδομής για την οικονομική ανάπτυξη.
Στην ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης, ο Κ. Αρκολάκης αναφέρθηκε σε αυτό το ενοποιημένο μοντέλο για τα οικονομικά του χώρου, επισημαίνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα σε μια πόλη εξαρτάται από την εγγύτητα σε πόλεις με αυξημένη δραστηριότητα - οπότε η διαφορά στην οικονομική δραστηριότητα οφείλεται στο ότι το κόστος του εμπορίου μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η απόσταση. Στην έρευνα του ο Κ. Αρκολάκης και η ομάδα του χρησιμοποίησαν το μοντέλο με πραγματικά δεδομένα.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ερευνητής, το μοντέλο αυτό δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για την ανάλυση ιστορικών δεδομένων, με στόχο την εκτίμηση της μετανάστευσης και της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, χρησιμοποίησαν ιστορικά δεδομένα για την κατανόηση της ιστορίας της μετανάστευσης στην Αμερική. Επίσης, το τελευταίο διάστημα ο Κ. Αρκολάκης έχει ασχοληθεί με το πώς τα οικονομικά του χώρου μπορούν να συνεισφέρουν στην κατανόηση της ελληνικής κρίσης. Αναφερόμενος δε στην εφαρμογή της έρευνας του στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η αντίστοιχη έρευνα μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, δηλώνοντας σχετικά: "Τα απαραίτητα στοιχεία υπάρχουν στη στατιστική υπηρεσία. Πρέπει να οργανωθούν για ερευνητές και η έρευνα να υποστηριχτεί".

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Αρκολάκης φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και παράλληλα στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία 22 ετών συνέχισε ως υπότροφος διδακτορικός φοιτητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 2002, αφού παραιτήθηκε από τη ΣΣΑΣ. Με το πέρας των διδακτορικών σπουδών του ξεκίνησε την καριέρα του ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale. Σε ηλικία 33 ετών προήχθη σε αναπληρωτή καθηγητή και σε ηλικία 35 ετών σε τακτικό αναπληρωτή καθηγητή.

Έχει δημοσιεύσει τις δουλειές του σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά, όπως το American Economic Review, το Journal of Political Economy και το Quarterly Journal of Economics. Παράλληλα, έχει παραδώσει διαλέξεις προσκεκλημένος σε πάνω από εκατό διαφορετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Έχει διακριθεί με πολλαπλά ερευνητικά βραβεία και υποτροφίες, μεταξύ των οποίων υποτροφίες  από το National Science Foundation των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον. Επίσης, συμμετέχει στη συντακτική ομάδα των επιστημονικών περιοδικών Journal of International Economics and Economic Theory.
info: http://www.econ.yale.edu/~ka265/

Νέα μοντέλα αντισεισμικής προστασίας σε αστικές περιοχές, Δομνίκη Ασημάκη

Στην έρευνά της, η Δομνίκη Ασημάκη συνδυάζει μεθόδους γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής, σεισμολογίας, γεωφυσικής και δυναμικής κατασκευών, και προσομοιώνει την απόκριση κατανεμημένων υποδομών των σύγχρονων μεγαλουπόλεων σε σεισμούς και ξηρασία, καθώς και σε πλημμύρες και μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές αντίστοιχα. Μέσω ενός πολύπλευρου ερευνητικού προγράμματος, η ερευνητική της ομάδα σταδιακά αντικαθιστά τους παραδοσιακούς κανόνες αντισεισμικού σχεδιασμού που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια για τη μελέτη μεμονωμένων κατασκευών, με μια νέα γενιά κανονισμών ειδικά σχεδιασμένων για να ελαχιστοποιήσουν την ευπάθεια αλληλοεξαρτόμενων κατανεμημένων συστημάτων (νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων), απαραίτητων για την υγεία, ασφάλεια και ευημερία των κατοίκων των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. 

Στην ομιλία της στην εκδήλωση βράβευσης, με θέμα "Αντισεισμικός σχεδιασμός ελαστικών πόλεων": Στο σταυροδρόμι σεισμικής μηχανικής, σεισμολογίας και θεωρίας ελέγχου συστημάτων", η Δ. Ασημάκη υπογράμμισε ότι η ερευνητική της ομάδα αναπτύσσει υπολογιστικές προσομοιώσεις σε κλίμακα μεγαλουπόλεων, όπως το Λος Άντζελες για να προβλέψουν την πιθανότητα παραμόρφωσης και κατάρρευσης των φυσικών και τεχνητών σχηματισμών, καθώς και την έκταση και το κόστος των επιπτώσεών τους σε επιφανειακές και υπόγειες κατασκευές. "Στόχος είναι οι προσομοιώσεις αυτές να αποτελέσουν τη βάση σχεδιασμού αντισεισμικά  "ελαστικών μεγαλουπόλεων", που κατ' αντιστοιχία με την έννοια των ελαστικών υλικών θα υφίστανται όσο μικρότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες και ζημιές κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και θα επανέρχονται τόσο στη λειτουργία τους όσο και στην οικονομία τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα".

Σύντομο Βιογραφικό
Η Δομνίκη Ασημάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο και στη συνέχεια, έχοντας πάρει υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική, έλαβε Μaster of Science και το 2004 πήρε το διδακτορικό της από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ). Την περίοδο 2004-2005, η Δομνίκη εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Barbara, όπου και ασχολήθηκε με έρευνα σε θέματα σεισμολογίας,  γεωφυσικής,  και με τη θεωρία αντιστρόφων προβλημάτων. Το 2005 εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Γεωτεχνικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Georgia Tech στην Ατλάντα. Προήχθη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 2010, και στη συνέχεια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών του California Institute of Technology (Caltech), όπου διδάσκει σήμερα.

Η Δομνίκη Ασημάκη έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής, μηχανικής των κατασκευών, τεχνικής σεισμολογίας και γεωφυσικής. Είναι επίσης στη ομάδα σύνταξης 4 διεθνών περιοδικών για θέματα σεισμικής μηχανικής, γεωτεχνικών μελετών και δυναμικής εδαφικών σχηματισμών. Έχει δώσει περισσότερες από 80 παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, και έχει κερδίσει βραβεία γεωτεχνικής μηχανικής, δυναμικής εδάφους και σεισμολογίας. Μελετώντας την ποικιλομορφία του DNA με στόχο τη διάγνωση και πρόληψη ασθενειών.
info: http://asimaki.caltech.edu/

Μελετώντας τη βιολογία του "περιττού" DNA, Εμμανουήλ (Μανώλης) Δερμιτζάκης

Η έρευνά του Μανώλη Δερμιτζάκη εστιάζεται στην ανάλυση της ποικιλομορφίας του DNA στον άνθρωπο και πώς αυτή η ποικιλομορφία σχετίζεται με ασθένειες και αλλά ποσοτικά χαρακτηριστικά. Το εργαστήριο του μελετά τις μοριακές συνέπειες των πολυμορφισμών στα κύτταρα και τους ιστούς, ώστε να γίνει κατανοητή η μοριακή βάση της γενετικής προδιάθεσης σε ασθένειες, και στο μέλλον να είναι εφικτή η διάγνωση και η θεραπεία αυτών. Είναι από τους πρωτοπόρους στην ανάλυση της γενετικής ποικιλομορφίας στη γονιδιακή έκφραση και στο πώς αυτή η πληροφορία μάς δίνει στοιχεία για τους μηχανισμούς ασθενειών, όπως και για ανάπτυξη βιοδεικτών.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης, με θέμα "Μελετώντας τη βιολογία του περιττού DNA", ο Μ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στη σημασία κατανόησης της ποικιλομορφίας του 98,5% του ανθρώπινου γονιδιώματος (το οποίο πριν 15 χρόνια οι περισσότεροι θεωρούνταν "περιττό" για μελέτη) και πώς αυτή η ποικιλομορφία επηρεάζει συγκεκριμένες λειτουργίες. "Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γενετικών παραγόντων που προδιαθέτουν σε ασθένειες, όπως καρκίνος, διαβήτης και καρδιοπάθειες, ακόμη και απλά χαρακτηριστικά όπως το ύψος, βρίσκεται σε αυτό το 98,5%. Μετά προσπαθούμε να μεταφράσουμε αυτή την πληροφορία και να τη μεταφέρουμε σε ένα πλαίσιο, ώστε να κατανοήσουμε μηχανισμούς με τους οποίους αναπτύσσεται η παθοφυσιολογία διαφόρων ασθενειών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς γνωρίζοντας αυτούς τους μηχανισμούς μπορούμε, σε περιπτώσεις που δεν έχει αναπτυχθεί η ασθένεια να τις αναστείλουμε ή σε περιπτώσεις που έχει αναπτυχθεί, κάποιες φορές να τις αναστρέψουμε"

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Μ. Δερμιτζάκης: "Όλα αυτά οδηγούν στην εξατομικευμένη ιατρική, η οποία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μπορεί πραγματικά να φέρει διαφορά στην υγεία. Όχι μόνο γιατί δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε κάθε ασθενή, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης, ως ασθενή και όχι ως ασθένεια, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε καταλληλότερη θεραπεία για τα συμπτώματα που έχει κάθε ασθενής. Και αυτά έχουν ξεκινήσει στο εξωτερικό, και οδηγούν στη μείωση του κόστους υγείας, γεγονός που βοηθάει και οι ασθενείς να έχουν καλύτερη διάγνωση και θεραπεία και το σύστημα υγείας να επιβαρύνεται λιγότερο. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πολύ στενά συνδεδεμένο πλαίσιο έρευνας με τον τομέα της υγείας, κάτι που ελπίζω να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα".

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και απέκτησε Master από το ίδιο Τμήμα. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Penn State University (Πολιτειακό Παν/μιο Πενσυλβάνια) και ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι τακτικός καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γενεύης από το 2009. Είναι, επίσης, διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής Health 2030 και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Swiss Personalized Health Network.

Από το 2014 είναι εκλεγμένο μέλος του οργανισμού European Molecular Biology Organization (EMBO) και έχει επίσης ονομαστεί ως “Highly Cited Researcher” απο την εταιρεία Thompson Reuters το 2014, 2015 και 2016. Ο M. Δερμιτζάκης είναι επίσης μέλος του Eκτελεστικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής της Γενεύης (iGE3), μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (SIB) και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Ελλήνων στη Βιοϊατρική (World Hellenic Biomedical Association) την περίοδο 2014-2016.

Η έρευνα του χρηματοδοτείται από το European Research Council (ERC), την ΕΕ, το Swiss National Science Foundation, τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health – NIH), το Wellcome Trust, το Ίδρυμα Έρευνας Παιδικού Διαβήτη (JDRF) και το Ίδρυμα Louis-Jeantet. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 160 εργασίες μερικές από τις οποίες στα πιο διακεκριμένα περιοδικά όπως το Nature και το Science και έχει συγκεντρώσει πάνω από 45.000 αναφορές με H-index το 72.  Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε μεγάλα διεθνή προγράμματα, όπως το ENCODE, το HapMap, το 1000 Genomes project και το GTEx.
info: https://www.sib.swiss/dermitzakis-emmanouil/emmanouil-dermitzakis-sub

Νέες τεχνικές υπερήχων για ανίχνευση ασθενειών, Ελίζα Κονοφάγου

Η ερευνητική δράση της Ελίζας Κονοφάγου αφορά την ανάπτυξη νέων τεχνικών υπερήχων για ελαστική απεικόνιση για την ανίχνευση καρδιαγγειακών νόσων, καθώς και θεραπευτικές εφαρμογές σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παγκρέατος, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Για τα θέματα αυτά, έχει εκδώσει περίπου 170 δημοσιεύσεις, 13 κεφάλαια σε βιβλία και έχει κάνει πάνω από 400 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχουν εκδοθεί 13 πατέντες στο όνομα της, από τις οποίες ένα μεγάλο μέρος έχει αδειοδοτηθεί στις μεγαλύτερες διεθνείς κατασκευαστικές εταιρίες και έχει λάβει συνεχή χρηματοδότηση τα τελευταία 12 χρόνια από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ (NIΗ), το Ίδρυμα Ερευνών του Αμερικανικού Στρατού (DARPA) και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF). Αξίζει να σημειωθεί ότι ανήκει στο 5% των επιστημόνων στις ΗΠΑ με τα περισσότερα κονδύλια για έρευνα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην ομιλία της στην τελετή βράβευσης στην Αθήνα, με θέμα "Ξεπερνώντας τα όρια του κλινικού υπερήχου" η Ε. Κονοφάγου αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνικές υπερήχων στην ανίχνευση και διάγνωση ασθενειών που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, και τις ασθένειες που σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, η χρήση υπερήχων είναι μη επεμβατική μέθοδος και δεν περικλείει κινδύνους λόγω ραδιενέργειας όπως άλλες μέθοδοι, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία, όχι μόνο για απεικόνιση αλλά και για θεραπεία ασθενειών. Η έρευνα στο εργαστήριο της Ε. Κονοφάγου επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανίχνευση και διάγνωση καρδιοαγγειακών νοσημάτων σε αρχικά στάδια, για παράδειγμα στην απεικόνιση της καρδιάς πριν κάποιος πάθει έμφραγμα. Όπως ανέφερε η Ελληνίδα ερευνήτρια: "Μπορούμε να δούμε την ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς μέσω ηλεκτρομηχανικής απεικόνισης, πώς δηλαδή φορτίζεται ηλεκτρικά η καρδιά. Έτσι βλέπουμε στα αγγεία την ταχύτητα παλμού, πόσο ελαστική είναι μια αρτηρία, καθώς σε μια σκληρή αρτηρία υπάρχει περίπτωση για ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας ή ανευρύσματος"

Η επόμενη ερευνητική δράση του εργαστηρίου της αφορά την απεικόνιση και θεραπεία του καρκίνου, σε διαφορετικές μορφές όπως στον μαστό και το πάγκρεας. Στόχος είναι, με τη χρήση υπερήχων, η μη επεμβατική μέθοδος εντοπισμού και θεραπείας του καρκίνου. Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: "Με διαφορετικά κύματα που μπορούμε να δημιουργήσουμε με το φάσμα του υπερήχου, μπορούμε να δημιουργήσουμε τρισδιάστατες εικόνες καρκινώματος και στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 μηχανήματα: έναν διαγνωστικό μετατροπέα και ένα άλλο που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα, όπως το λέιζερ χρησιμοποιεί κύματα φωτός, και μπορεί να καυτηριάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Οπότε και απεικονίζουμε και καυτηριάζουμε ταυτόχρονα". Τέλος, μια ακόμη θεραπευτική εφαρμογή των υπερήχων στο εργαστήριο της, αφορά τον θεραπευτικό υπέρηχο, για να ανέλθει ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός και να διέλθουν τα φάρμακα στον εγκέφαλο ώστε να θεραπεύσουν νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελίζα Κονοφάγου γεννήθηκε στο Παρίσι και πήρε δίπλωμα Χημικής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Pierre et Marie Curie), Μάστερ σε βιοϊατρική τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Imperial στο Λονδίνο και διδακτορικό βιοϊατρικής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας το 1999. Από το 1999 μέχρι το 2003 ακολούθησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ιατρική Σχολή του Harvard, όπου και πήρε θέση λέκτορα. Το 2003 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως επίσης στο Τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Columbia, και από το 2014 είναι καθηγήτρια με τιμητική θέση στις ίδια σχολές, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. 

Η Ελίζα Κονοφάγου έχει δεκάδες τιμητικά βραβεία και διακρίσεις. Έχει εκλεχθεί Fellow του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής (AIMBE) και  Fellow της Αμερικανικής Εταιρίας Ακουστικής  (ASA). Για το έργο της έχει βραβευθεί με διακρίσεις, όπως το NSF CAREER award από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF), το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ (NIΗ), τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Καρδιάς (American Heart Association), τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Ακουστικής  (ASA), το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικών Υπερήχων, το Ίδρυμα Wallace H. Coulter, τον Σύνδεσμο Φωτο-οπτικων Μηχανικών (the Society of Photo-optical Instrumentation Engineers) και την Ακτινολογική Εταιρία της Βόρειας Αμερικής (RSNA).
info: http://bme.columbia.edu/elisa-e-konofagou

Επιλύοντας το παράδοξο της πληροφορίας στις μαύρες τρύπες, Κυριάκος Παπαδόδημας

Το επιστημονικό έργο του Κυριάκου Παπαδόδημα εμπίπτει στην περιοχή της Θεωρητικής Φυσικής υψηλών ενεργειών, σκοπός της οποίας είναι να ανακαλύψει τους φυσικούς νόμους που διέπουν το Σύμπαν στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Οι εργασίες του επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της θεωρίας της κβαντικής βαρύτητας, κυρίως μέσω του πλαισίου της θεωρίας των υπερχορδών και της ολογραφίας. Τα τελευταία χρόνια ο Κ. Παπαδόδημας πραγματοποίησε σημαντική πρόοδο προς την επίλυση του "προβλήματος της πληροφορίας των μαύρων τρυπών", το οποίο είχε αρχικά διατυπωθεί από τον Σ. Χώκινγκ και το οποίο θεωρείται ως ένα από τα βασικά προβλήματα της κβαντικής βαρύτητας. Σύμφωνα με τον Σ. Χώκινγκ, οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία και μετά από πολύ χρόνο τελικά "εξατμίζονται". Κατά τη διαδικασία αυτή οι μαύρες τρύπες καταστρέφουν εντελώς και θεμελιωδώς την πληροφορία της ύλης που έπεσε στη μαύρη τρύπα. Ωστόσο, μία τέτοια καταστροφή της πληροφορίας είναι εντελώς ασύμβατη με τη θεωρία της κβαντομηχανικής. Αυτή η αντίφαση είναι το λεγόμενο "πρόβλημα της πληροφορίας" ή "παράδοξο της πληροφορίας", το οποίο μελετάται επισταμένως εδώ και δεκαετίες.

Όπως επισημαίνει ο Κ. Παπαδόδημας: "Σήμερα για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, χρειαζόμαστε μια πλήρη θεωρία κβαντικής βαρύτητας. Το ερώτημα τι συμβαίνει στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας συνδέεται με το παράδοξο της πληροφορίας που διατυπώθηκε από τον Σ. Χώκινγκ. Οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν κάποιο είδος κβαντικής ακτινοβολίας, δηλαδή σωματίδια, οπότε χάνουν μάζα γίνονται μικρότερες και εξαφανίζονται. Ωστόσο σύμφωνα με τον υπολογισμό του Σ. Χώκινγκ, η ακτινοβολία αυτή έχει ένα πολύ περίεργο χαρακτηριστικό το οποίο είναι ότι καταστρέφει την πληροφορία σε θεμελιώδες επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η πληροφορία του άστρου που δημιούργησε τη μαύρη τρύπα εξαφανίζεται εντελώς από το Σύμπαν και καταστρέφεται. Αν αυτό το αποτέλεσμα ήταν σωστό, ότι η πληροφορία καταστρέφεται θεμελιωδώς, αυτό θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για τα θεμέλια της φυσικής, διότι θα σήμαινε ότι είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος το μέλλον του Σύμπαντος χρησιμοποιώντας φυσικούς νόμους". Δεδομένης λοιπόν της μεγάλης σημασίας αυτού του προβλήματος, πολλοί φυσικοί εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να προσδιορίσουν αν οι προβλέψεις του Σ. Χώκινγκ είναι σωστές.

Μετά από εντατικές εργασίες, το 2013 ο Κ. Παπαδόδημας και η ομάδα του πρότειναν μία καινούργια λύση στην παραπάνω αντίφαση και στο πρόβλημα της πληροφορίας των μαύρων τρυπών, η οποία προσφέρει νέα κατανόηση για το πώς η πληροφορία μπορεί να αποθηκευτεί και να διατηρηθεί κατά τη δημιουργία και την "εξάτμιση" των μαύρων τρυπών. Η θεωρία που ανέπτυξε ο Κ. Παπαδόδημας έλαβε μεγάλη διεθνή αναγνώριση και συνεχίζει να διερευνάται και να αναπτύσσεται από τους ειδικούς του τομέα. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ερευνητής στην ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης: "Χρησιμοποιώντας κάποιες σύγχρονες θεωρίες, όπως των υπερχορδών και της ολογραφίας, καταφέραμε να εξηγήσουμε, να προτείνουμε μια λύση για το πώς η πληροφορία κατά τη διαδικασία που αναφέρει ο Σ. Χώκινγκ, δεν καταστρέφεται θεμελιωδώς, αλλά βρίσκεται κωδικοποιημένη στην πληροφορία που εκπέμπεται από μια μαύρη τρύπα. Η θεωρία μας αυτή μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στον στόχο της ενοποίησης της κβαντομηχανικής με τη βαρύτητα και συνεχίζουμε να την αναπτύσσουμε περαιτέρω".

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Κυριάκος Παπαδόδημας αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Θεωρητική Φυσική το 2006. Κατόπιν συνέχισε την ερευνητική του δραστηριότητα σε μεταδιδακτορικές θέσεις, πρώτα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και μετά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Το 2012 μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία, όπου ξεκίνησε την ερευνητική του ομάδα πάνω στο θέμα της "Κβαντικής Βαρύτητας και Ολογραφίας". Στη συνέχεια επέστρεψε στο CERN, όπου και εργάζεται ως ερευνητής στο Τμήμα Θεωρητικής Φυσικής, διατηρώντας παράλληλα την ομάδα του στο Γκρόνινγκεν.
info:  https://th-dep.web.cern.ch/roster/papadodimas-kyriakos

INFO
Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη 2017 www.bodossaki.gr/protovoulies/epistimonika-vravia
Bίντεο Τελετής Απονομής Βραβείων Ιδρ. Μποδοσάκη 2017
www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=3507#

ΡarkAllou: Ένα έξυπνο κολωνάκι που "διώχνει" τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες για ΑμεΑ

H ομάδα "ΡarkAllou", αποτελούμενη από τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και πιο συγκεκριμένα την  Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, τον Παναγιώτη Γεωργόπουλο, τον Αλέξανδρο Πανταζόπουλο και τον Ελευθέριο Πατρίκη, κατέκτησε το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2017". Η ομάδα, με σύνθημα "Η πρόσβαση δεν είναι προνόμιο" και αξιοποιώντας την τεχνολογία Internet of Things δημιούργησε ένα έξυπνο κολωνάκι που "διώχνει" τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες των ΑμεΑ. H ομάδα εργάστηκε και διαγωνίσθηκε στον τελικό υπό την καθοδήγηση του Γεώργιου Δουκίδη, καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN). Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με τη συνεργασία της MetLife και η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Όπως έδειξαν σε βίντεο στην παρουσίασή τους, το κολωνάκι τοποθετείται στη ράμπα του πεζοδρομίου και με τη χρήση ειδικού αισθητήρα εντοπίζει το αυτοκίνητο που παρκάρει και "κλείνει" τη διάβαση. Αν περάσουν λίγα λεπτά και το όχημα είναι ακόμα εκεί, το κολονάκι ειδοποιεί -μέσω εφαρμογής στο κινητό- τη δημοτική αστυνομία να το απομακρύνει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται και ο ενδιαφερόμενος για το εμπόδιο που υπάρχει στην περιοχή που συνήθως κινείται. Η εφαρμογή επίσης παρέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την προσβασιμότητα σε  καφετέριες, εστιατόρια και άλλους τόπους αναψυχής. Όραμα της ομάδας "ParkAllou" είναι να λύσει τα προβλήματα που εμποδίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να κυκλοφορούν έξω στο δρόμο και γενικότερα "να καλλιεργήσει μια κουλτούρα σεβασμού και ισότητας των ατόμων αυτών με τους υπόλοιπους πολίτες".

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στις άλλες ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, το B’ Βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα "Mr Bin" από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία δημιούργησε έναν έξυπνο κάδο, με δυνατότητα παρακολούθησης του επιπέδου των απορριμμάτων του, έτσι ώστε να μην ξεχειλίζει και δημιουργεί εστίες μολύνσεων. Ο κάδος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ιδανικός για χώρους όπως τα νοσοκομεία, καθώς περιέχουν νοσοκομειακό υλικό. Για το Γ’ Βραβείο υπήρξε ισοβαθμία ανάμεσα στις ομάδες "MODUS" και "Collar Pet" από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ομάδα "MODUS" πρότεινε μία τσάντα που πρεσβεύει την ασφάλεια, την ποιότητα και το στυλ. Πρόκειται για κλασική γυναικεία τσάντα χειρός με εσωτερικό πλέγμα ασφαλείας, ανιχνευτή τοποθεσίας, αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης επισήμανσης ραδιοσυχνοτήτων (rfid tags). Η ομάδα "Collar Pet" πρότεινε ένα έξυπνο κολάρο παρακολούθησης όλων των δραστηριοτήτων ενός κατοικιδίου, το οποίο επιπλέον συνδέεται με αυτόματο μηχάνημα παροχής τροφής. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με τη χρήση εφαρμογής. 

Οι δύο πρώτες ομάδες "ParkAllou' και "Μr. Bin", με απόφαση του μέλους της κριτικής επιτροπής κ. Γιώργου Καμέτα, επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, πέρασαν ήδη στη 2η φάση του διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για το 2018. 

Προσκεκλημένος του ΣΕΝ/JA Greece στο διαγωνισμό ήταν και ο Φάνης Κουτουβέλης για να παρουσιάσει το δικό του success story στους επίδοξους start-uppers ως συνιδρυτής του i-Kiosk και CEO της Ιntale, της εταιρείας που οργανώνει με τη χρήση cloud λογισμικού τα καταστήματα εντατικής λιανικής (περίπτερα, mini markets κ.ά.).  Οι φοιτητές εντυπωσιάσθηκαν και πήραν θάρρος, όταν ο 30χρονος επιχειρηματίας τόνισε ότι ξεκίνησε τη δική του start-up, στην ηλικία τους, με μόλις 50 ευρώ και σήμερα η εταιρεία του έχει λάβει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων και εξαπλώνεται στην παγκόσμια αγορά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υποστήριξη του δικτύου Enterprise Europe Network και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η εταιρεία Intale αναγνωρίστηκε ως μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στην Ευρώπη, μέσω του προγράμματος SME Instrument, και επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε αγορές του εξωτερικού.

Άλλη μία ιστορία φοιτητικής επιτυχίας παρουσιάσθηκε στη διάρκεια του διαγωνισμού από τον Παναγιώτη Πατίκο, φοιτητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Π. Πατίκος, που είχε πάρει μέρος στο πρόγραμμα "Εικονική Επιχείρηση" του ΣΕΝ/JA Greece όταν ήταν μαθητής Λυκείου, τόνισε ότι απέκτησε πολύτιμες δεξιότητες οι οποίες τον βοήθησαν πολύ και σε διεθνείς πρακτικές που παρακολούθησε, όπως αυτές του ομίλου Libra. Οι Έλληνες φοιτητές ανέπτυξαν τις πρωτοποριακές ιδέες τους και διαγωνίσθηκαν στο πλαίσιο του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας "JA Start Up" του Junior Achievement Europe που διδάσκεται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15,000 φοιτητών. Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών στην Ελλάδα με 200 φοιτητές από 5 Πανεπιστήμια.

Η ομάδα "ParkAllou" διαγωνίσθηκε στο Ελσίνκι μαζί με 18 ομάδες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία, Φιλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα κ.α.).  Ο διαγωνισμός "Εnterprise Challenge 2017" πραγματοποιήθηκε από το Junior Achievement Europe και το JA Φιλανδίας το διήμερο 28 με 29 Ιουνίου και αποτελεί την κατάληξη του Πανευρωπαϊκού Φοιτητικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος "JA Start Up" που υλοποιείται σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15,000 φοιτητών. Η ελληνική και οι υπόλοιπες ομάδες έδωσαν τρείς συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή και πραγματοποίησαν μία επίσημη παρουσίαση 4 λεπτών. Νικήτρια ομάδα του Διαγωνισμού κρίθηκε η INTACT από τη Μάλτα, παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο σύστημα για ενίσχυση της ασφάλειας των μοτοσικλετιστών. Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece είναι μέλος του παγκόσμιου, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Info
ParkAllou
https://parkallou.com/
https://www.facebook.com/ParkAllou/
Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece
http://senja.gr/
JA Start Up programme
http://eec.jaeurope.org/about/ja-start-up.html

Οι 5 νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2017

Νέοι επιστήμονες δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα και βραβεύονται για τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι πέντε νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2017 που ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". Οι νικητές του 2017 δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων, έχοντας αναπτύξει μια ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα προγραμματισμού, μια έξυπνη λύση συσκευασίας τροφίμων, ένα παραδοσιακό ελληνικό αναψυκτικό ευεξίας, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης και αναζήτησης εργασίας, καθώς και μια εφαρμογή που βασίζεται σε κουίζ, η οποία βοηθά τους μαθητές να εξασκήσουν τις γνώσεις τους και να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις.

Στον φετινό διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 1.250 επιχειρηματικές προτάσεις, ρεκόρ συμμετοχών από την έναρξη του Βραβείου. Οι πέντε νικητές θα μοιραστούν το χρηματικό ποσό του 1.250.000 ευρώ, καθοδήγηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης μέσω του δικτύου συνεργατών και υποστηρικτών του θεσμού. Εκτός από το χρηματικό ποσό σε κάθε ομάδα θα ανατεθεί ένας έμπειρος μέντορας, ενώ οι ομάδες θα λάβουν και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης μέσα από το δίκτυο συνεργατών του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, που καλύπτει, μεταξύ άλλων, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, μάρκετινγκ και υπηρεσίες τεχνολογίας πληροφοριών.

Οι νικήτριες ομάδες του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας για το 2017

1. Η Allcancode (https://next.allcancode.com) είναι μία διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που καλλιεργεί τεχνολογικές δεξιότητες και γνώσεις προγραμματισμού μέσω διαδραστικών παιχνιδιών. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες της να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες, ενώ δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν τα δικά τους παιχνίδια ή εφαρμογές. Με την Allcancode οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να προγραμματίζει και να αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες και να δημιουργήσει λειτουργικές εφαρμογές, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού. 
Αιτούντες: Κώστας Καρολεμέας, Σπύρος Αλβέρτης, Έρση Σπαθοπούλου, Δημήτρης Καρατζαφέρης, Βαγγέλης Μπαγιαρτάκης

2. Η Fresh Strips (https://www.freshstrips.co) παρέχει λύσεις χαμηλού κόστους στον τομέα της συσκευασίας, οι οποίες πληροφορούν τον καταναλωτή για την ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων που αγοράζει. Η Fresh Strips είναι προϊόν εκτενούς έρευνας και ανάπτυξης. Πρόκειται για πλαστικά αυτοκόλλητα που τοποθετούνται σε συσκευασίες τροφίμων, τα οποία εμφανίζουν τον βαθμό έκθεσης ή μη των προϊόντων σε ακατάλληλη θερμοκρασία. Στην περίπτωση που εκτεθεί ένα προϊόν σε ακατάλληλη θερμοκρασία, το Fresh Strips αλλάζει χρώμα δείχνοντας πως το τρόφιμο δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Η Fresh Strips παρέχει διαβεβαίωση στους παραγωγούς, στους εμπόρους και στους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια των ευαίσθητων στη θερμοκρασία προϊόντων. Η Fresh Strips στηρίζεται από μία σειρά από εταιρίες και οργανισμούς όπως η Merck, η EY και το HighTechXL.
Αιτούντες: Μάριος Χρυσολούρης, Koen Nickmans, Φανή Τσιρώνη, Μαριάννα Γιαννόγλου, Αλέξανδρος Matthiessen, Katie McMullan.

3. H Kindred Honey Soda είναι ένα φυσικό αναψυκτικό με ελληνικό μέλι και λεμόνι. H Kindred Honey Soda έχει εμπνευστεί από μία συνταγή με πλούσια κληρονομιά ως γιατροσόφι μεταξύ διαφόρων αρχαίων και σύγχρονων πολιτισμών. Η Kindred επαναπροσδιορίζει τη μοναδική αυτή συνταγή με βάση το μέλι και την προσφέρει με τη μορφή ενός αναψυκτικού σε ανθρώπους που υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η εταιρεία το περιγράφει ως "τον τέλειο συνδυασμό του σύγχρονου τρόπου ζωής και της παραδοσιακής κληρονομιάς σε ένα αναψυκτικό". Αιτούντες: Μάνος Σμυρλάκης, Νικόλας Σμυρλάκης. 

4. Με πάνω από 2.000.000 downloads στην Ελλάδα και ένα δημοφιλές τηλεπαιχνίδι στην τηλεόραση, το Quizdom (http://www.quizdom.com)  ξεκίνησε ως ένα παιχνίδι γνώσεων για κινητά τηλέφωνα και τώρα εξελίσσεται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης. Στο Quizdom Education, οι μαθητές μπορούν να μάθουν και να προετοιμαστούν για διαγωνίσματα και εξετάσεις, παίζοντας ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια γνώσεων απέναντι σε φίλους και συμμαθητές τους. Οι ερωτήσεις βασίζονται σε υλικό από προηγούμενες και τρέχουσες εξετάσεις. Συνδυάζοντας την τεχνολογία με την ψυχαγωγία, η Quizdom Education σκοπεύει να κάνει τη μάθηση διασκέδαση, χρησιμοποιώντας τους παράγοντες επιτυχίας του Quizdom.
Αιτούντες: Χρήστος Τσούνης, Τριαντάφυλλος Ξυλούρης, Κωνσταντίνος Πλουμιδάκης, Βαλεντίνα Μαρουσοπούλου, Παύλος Ρίζος, Αριστείδης Μοίρας.

5. Η Tech Talent (http://socialinnov.gr) είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα και μία πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, η οποία προσφέρει στους υπεύθυνους προσλήψεων που αναζητούν επαγγελματίες στον χώρο τεχνολογιών και της πληροφορίας των επικοινωνιών, τη δυνατότητα να αναζητήσουν και να προσλάβουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Η Tech Talent προσφέρει δωρεάν μία σειρά από τεχνολογικά εκπαιδευτικά προγράμματα, επιτρέποντας στους χρήστες να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό αλλά και σε άλλες τεχνολογικές δεξιότητες. Επιπλέον, προσφέρει μία διαδικτυακή πλατφόρμα όπου αυτοί που αναζητούν εργασία μπορούν να δηλώσουν τις δεξιότητές τους, ώστε οι εταιρείες που βρίσκονται σε αναζήτηση να βρουν το προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες. Αιτούντες: Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Φίλιππος Ζακόπουλος, Γιάννης Σκλάβος, Χρήστος Ανδρεΐκος, Κωνσταντίνος Πολίτης.

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας θεσμοθετήθηκε το 2012, με βασικό γνώμονα ότι η επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για την ευημερία της Ελλάδας, στοχεύοντας στην τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Το Βραβείο χρηματοδοτείται και διαχειρίζεται από τον Όμιλο Libra Group, για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Ηellenic Initiative), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με σκοπό την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Ελλάδα.  Υποστηρικτές του θεσμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμβάλλει στην κατάρτιση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων από το 2014, μέσω του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, και η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd. από την Αυστραλία. Συνολικά έχουν αναδειχθεί 19 νικητές από την έναρξη του Βραβείου το 2012, για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, οι οποίοι έχουν μοιραστεί συνολικά χρηματοδότηση ύψους 4.775.000 ευρώ.

Info
Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας 
www.hellenicaward.com
The Hellenic Initiative
www.thehellenicinitiative.org

Oι 3 νικητές του MITEF Greece Startup Competition 2017

Μια ακόμη περίπτωση νέων Ελλήνων επιστημόνων με νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν είναι οι νικητές του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2017 που διοργανώθηκε από το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε business skills, να χτίσουν την ομάδα τους και να αναπτύξουν συνεργασίες, που θα συνδράμουν στη μετέπειτα πορεία τους, δουλεύοντας με επιμονή μέσα σε ένα γόνιμο και δημιουργικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2017 με την τελετή λήξης και απονομής βραβείων, στο πλαίσιο του 5th Hellenic Forum for Science Technology and Innovation. Η επιλογή των 3 νικητών έγινε από ειδική επιτροπή κριτών-μελών της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής, οι οποίοι παρακολούθησαν και βαθμολόγησαν τις παρουσιάσεις και των 10 startups που συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Οι 3 νικητές είναι: 1ο Βραβείο – Fresh Strips, 2ο Βραβείο – Exclusivi και 3ο Βραβείο - CubeRM

Τα Fresh Strips είναι αυτοκόλλητες, πλαστικές ετικέτες λήξης για τρόφιμα, τις οποίες εφαρμόζουμε στο εξωτερικό των συσκευασιών τροφίμων. Όταν τα τρόφιμα εκτεθούν σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα χαλάσουν, τότε το χρώμα των αυτοκόλλητων αλλάζει από πράσινο σε κόκκινο. Έτσι, η εταιρία εξασφαλίζει την ασφάλεια του τροφίμου που αγοράζει ο καταναλωτής. Συγκεκριμένα, πιστοποιούν ότι το τρόφιμο δεν αλλοιώθηκε κατά την μεταφορά του από την παραγωγή έως και την κατανάλωση. Να σημειωθεί ότι η ομάδα "πίσω" από το καινοτόμο προϊόν Fresh Strips κέρδισε και το Eλληνικό Bραβείο Eπιχειρηματικότητας 2017, όπως προαναφέρθηκε. 

Η εταιρία Exclusivi (www.exclusivi.com/hotels) χρησιμοποιεί data science και πρωτοποριακές εφαρμογές για να βοηθήσει ξενοδοχεία να αυξήσουν τον τζίρο τους και να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες των επισκεπτών τους. Συγκεντρώνει περιεχόμενο και APIs από το ξενοδοχείο, πρακτορεία και τοπικές επιχειρήσεις, προσφέροντας μια ενιαία εμπειρία στο χρήστη. Συνδέει απομονωμένα συστήματα σε μια ενιαία πλατφόρμα CRM, Analytics & Marketing Automation. Με εφαρμογές για τηλεόραση, κινητά και πύλες wifi προσφέρει αξία στους επισκέπτες και προωθεί αποτελεσματικά το upselling κατά τη διαμονή.

H CubeRM (www.cuberm.com) έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα λογισμικού SaaS για Pricing Management & Optimization, που βασίζεται σε εξελιγμένες μεθόδους predictive analytics και απευθύνεται σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, με έμφαση στους χώρους των Life Sciences, FMCG και Hi-Tech. Βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα βελτιστοποιημένο σύστημα στρατηγικής και εφαρμογής τιμολογιακών πολιτικών, με έλεγχο και συμμόρφωση στις διαδικασίες έτσι ώστε να κερδίσουν περισσότερα από 100 εκ. ευρώ κάθε έτος και χιλιάδες παραγωγικές ώρες εργασίας.

Η τρίτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία αποδεικνύοντας πως οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, μπορούν να ξεχωρίσουν και να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας υλοποιώντας τις ιδέες τους. Οι συμμετέχοντες, με επιμονή μέσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε business skills, να “χτίσουν” την ομάδα τους και να αναπτύξουν διεθνής επαφές και συνεργασίες, που θα συνδράμουν στη μετέπειτα πορεία τους.

Info
MITEF Greece Startup Competition
www.mitefgreece.org/competition2017

CityCrop: Μία ελληνική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων

Μια ακόμα ελληνική εταιρεία, η CityCrop, έλαβε μια σημαντική πανευρωπαϊκή διάκριση, καθώς βραβεύτηκε ως μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας StartUp Europe Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων) στην κατηγορία "Έξυπνες Πόλεις" – Smart Cities. Στον τελικό των StartUp Europe Awards 2016, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017 στις Βρυξέλλες, βραβεύθηκαν για πρώτη φορά οι πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις σε 10 κατηγορίες, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani και του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, Carlos Moedas.

Συνολικά, στον τελικό έλαβαν μέρος 84 νεοφυείς επιχειρήσεις από 14 ευρωπαϊκές χώρες και δόθηκαν διακρίσεις στις εξής 10 κατηγορίες δραστηριοποίησης νεοφυών επιχειρήσεων: Δημιουργικότητα, Ενέργεια, Χρηματοοικονομική Τεχνολογία, Υγεία, Πράσινο, Τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), Έξυπνες Πόλεις, Κοινωνική ζωή, Τουρισμός και Νερό.

Η καινοτόμος ιδέα της ελληνικής επιχείρησης CityCrop αφορά έξυπνους τρόπους καλλιέργειας, για έναν πιο υγιή και πιο πράσινο τρόπο ζωής. Πρόκειται για μια οικιακή συσκευή καλλιέργειας, ένα μίνι hitech υδροπονικό θερμοκήπιο σε εύχρηστο μέγεθος, το οποίο μπορεί να παράγει σοδειές όλο το χρόνο, ενώ ελέγχεται και από απόσταση μέσω ειδικής εφαρμογής (App σε iPhone και Android) και προσαρμόζει το μικροκλίμα αυτόματα σε κάθε διαφορετική σπορά. Η όλη λειτουργία υποστηρίζεται μέσω Διαδικτύου (Wi-Fi) και μέσω ρεύματος, με κόστος περίπου 3-5 ευρώ τον μήνα, που εξαρτάται κυρίως από το πόση ενέργεια χρειάζεται στο σύστημα ελέγχου του αέρα για να επιτευχθεί η θέρμανση/ψύξη/ύγρανση/αφύγρανση της καλλιέργειας.
Η συσκευή CityCrop, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υδροπονίας, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να κατέχει ειδικές γεωπονικές γνώσεις- να καλλιεργεί χωρίς φυτοφάρμακα, 3 φορές πιο γρήγορα, με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού, απ’ ό,τι θα χρησιμοποιούσε σε μια συμβατική καλλιέργεια. Η CityCrop αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ανάπτυξη της αγροτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, και την ανάδειξη της σε ένα πεδίο με μεγάλες προοπτικές.

4 ακόμα ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος ακόμη 4 ελληνικές επιχειρήσεις, σε διάφορους τομείς. Η τοποθέτησή τους στην τελευταία πεντάδα πανευρωπαϊκά αποτελεί από μεγάλο επίτευγμα για τις εταιρίας αυτές, ανεξαρτήτως της μη κατάκτησης της πρώτης θέσης. Συγκεκριμένα, οι άλλες 4 finalist ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι εξής: Η εταιρία Nursify, και το ομώνυμο application που ανέπτυξε, το οποίο συνδέει άτομα που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα (First Aid) με εθελοντές που είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν τέτοια φροντίδα, επιλέχτηκε στην κατηγορία της Υγείας. Στην κατηγορία "Δημιουργικότητα" η εταιρία Convert Art που επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλές ελληνικές του κλάδου κατασκευάζει χειροποίητα προϊόντα φτιαγμένα αποκλειστικά από ανακυκλωμένες σαμπρέλες αυτοκινήτων, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και ξύλο και αλουμίνιο, δημιουργώντας εκπληκτικά προϊόντα, όπως τσάντες και λοιπά ευφάνταστα αξεσουάρ. Η εταιρία Hopwave, η οποία βοηθάει τους ενδιαφερόμενους να ανακαλύψουν νέους προορισμούς για ταξίδια από νησί σε νησί με τη χρήση ενός δικτύου μικρών σκαφών αναψυχής, επιλέχτηκε στην κατηγορία του Τουρισμού. Τέλος, στην κατηγορία "Πράσινο", είναι η Phee που χρησιμοποιεί ξερά θαλάσσια φύκια (Posidonia Oceanica) που ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος των ελληνικών ακτογραμμών για να δημιουργήσουν φυσικά και βιοδιασπώμενα υλικά.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός Startup Europe προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, πολλά από τα μέλη της Ευρωβουλής και πολλούς Πρέσβεις διαφόρων χωρών, και υλοποιείται από το ίδρυμα Finnova σε συνεργασία με τη Startup Europe.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα & καινοτομία, υποστηρίζει ενεργά τους ελληνικούς οργανισμούς & επιχειρήσεις με συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη, αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων. Eπίσης, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου ελληνικού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης, το ΕΚΤ υποστηρίζει καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοδότηση. Παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες για διαχείριση καινοτομίας και scaling up των επιχειρήσεων. Ενημερώνει για ευρωπαϊκές πολιτικές και δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Το ελληνικό δίκτυο μεσολαβεί σε περίπου 100 διακρατικές συνεργασίες ανά έτος.

Info
CityCrop Automated Indoor Farming
www.citycrop.io
Startup Europe Awards
www.startupeuropeawards.com