Εφευρέτες στο προσκήνιο: 2η βράβευση ελληνικών ευρεσιτεχνιών

Σε αυτό το αφιέρωμα:

Καινοτόμες εφευρέσεις και νέες τεχνολογίες βραβεύτηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2004, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΒΙ στην Αθήνα. Στόχος του θεσμού είναι η επιβράβευση της επινοητικότητας και της εφευρετικότητας που συμβάλλουν στην τεχνολογική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη  ερευνητικών κέντρων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, κ.ά.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σιούφας, τόνισε την έμφαση που δίνει το υπουργείο στην έρευνα, την τεχνολογία, την ανθρώπινη δημιουργικότητα, την πνευματική δραστηριότητα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στην ανάγκη αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθ. Ιωάννης Τσουκαλάς, o oποίος επισήμανε την ανάγκη για ένα πιο λειτουργικό, λιγότερο γραφειοκρατικό και αποτελεσματικότερο πλαίσιο που θα επιτρέπει τη μετατροπή του επινοήματος ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας ανθρώπων σε αγαθό για όλους. "Η αξιοποίηση του εφευρετικού νου των Ελλήνων", συνέχισε ο καθ. Ι. Τσουκαλάς, "απαιτεί την εγκατάλειψη της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει πολλές ενέργειές μας σε σχέση με τα μέσα που είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη της εφευρετικότητας". 

Ο καθηγητής Γεώργιος Κουμάντος, Πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), υπογράμμισε πως οι εφευρέσεις χρειάζονται χρήματα για την απαραίτητη έρευνα, και προστασία για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. "Καθώς, όμως, ο ΟΒΙ δεν έχει αρμοδιότητα για τη χρηματοδότηση της έρευνας, καθιέρωσε τη βράβευση των εφευρέσεων ως μέσο για την ενίσχυση της έμπνευσης και των κινήτρων των εφευρετών".

Aπό την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Μανόλης Σαμουηλίδης, Γενικός Διευθυντής ΟΒΙ, επισήμανε ότι με την καθιέρωση της βράβευσης των εφευρετών ο ΟΒΙ αναδεικνύει την προσπάθεια Ελλήνων επιστημόνων, ερευνητών, και γενικότερα όσων ασχολούνται με την τεχνολογία και την παραγωγή, οι οποίοι, δουλεύοντας αθόρυβα, βρίσκουν λύσεις σε τεχνικά προβλήματα, πραγματοποιούν εφευρέσεις και αγωνίζονται για την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων από αυτές.

Συνολικά βραβεύτηκαν οκτώ ευρεσιτεχνίες που αφορούσαν αιτήσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των τελευταίων πέντε χρόνων. Η αξιολόγηση έγινε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με πρόεδρο τον καθηγητή Εμμανουήλ Κούκιο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις πέντε πρώτες εφευρέσεις η τιμητική διάκριση συνοδεύτηκε από χρηματική ενίσχυση (10.000 ευρώ στο πρώτο βραβείο, 6.000 ευρώ στο δεύτερο και 3.000 ευρώ σε κάθε τρίτο βραβείο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος κύκλος των Βραβείων Εφευρέσεων του ΟΒΙ χαρακτηρίστηκε από καλύτερο μέσο επίπεδο αιτήσεων και υψηλότερες προοπτικές εφαρμογών. Ιδιαίτερα ενισχυμένη μάλιστα εμφανίζεται η προσδοκία της ενίσχυσης μιας κουλτούρας καινοτομίας και εφευρετικότητας στην Ελλάδα μέσα από τη συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας του ΟΒΙ. Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο κ. Ε. Κούκιος "η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή και έμπνευση για πολλά άλλα "ταξίδια" φορέων, ομάδων και ατόμων στις κρίσιμες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας θάλασσες της καινοτομίας και της εφευρετικότητας".

Διαβάστε το αφιέρωμα εδώ