H ευρωπαϊκή έρευνα στις Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Σε αυτό το αφιέρωμα:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το Στρατηγικό Σχέδιο για την Έρευνα (Indicative Strategic Research Roadmap) στον τομέα των Κοινωνικο-οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών για την περίοδο 2011-2013. Σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις προσδιορίστηκαν ως προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή έρευνα: η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι νέες μορφές εγκληματικότητας, ο ρόλος του ενιαίου νομίσματος στην σταθερότητα της Ευρώπης, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η γλωσσική πολυμορφία, η κλιματική αλλαγή, οι σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Αφρική, κ.ά.

Κύριο μέσο υλοποίησης της έρευνας στα παραπάνω πεδία είναι το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και, συγκεκριμένα, το πεδίο "Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SSH)" του Ειδικού Προγράμματος "Συνεργασία". Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει το πρόγραμμα ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

Η συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στην ευρωπαϊκή κοινωνική έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική: το 2007 ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετείχαν στο 21,8% περίπου των προτάσεων που υποβλήθηκαν (ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 10 από τις 94 χρηματοδοτούμενες προτάσεις) και το 2008 στο 18,6% των προτάσεων. Οι νέες προσκλήσεις έχουν προϋπολογισμό 104,6 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η κοινή πρόσκληση με άλλα προγράμματα του "Συνεργασία") και καταληκτικές ημερομηνίες από τον Δεκέμβριο 2009 έως τον Φεβρουάριο 2010.

Διαβάστε το αφιέρωμα εδώ