Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Social Business Excellence Awards 2014

Σε αυτό το αφιέρωμα:

Επιβραβεύοντας φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας

Το Συνέδριο "Επιχειρώντας Αλλιώς"

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει τον θεσμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

 

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι μία αναδυόμενη, εναλλακτική μορφή στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Στόχος μιας Κοινωνικής Επιχείρησης είναι, λειτουργώντας προσοδοφόρα και ανεξάρτητα, να παρέχει ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα συνδέεται με την Κοινωνική Οικονομία. H Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αφορά άτομα που σκέφτονται καινοτόμες λύσεις για τα πιο επείγοντα κοινωνικά προβλήματα. Είναι άτομα φιλόδοξα και επίμονα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, προσφέροντας νέες ιδέες για αλλαγή ευρείας κλίμακας. Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με κοινωνικό δηλαδή χαρακτήρα και στόχο, δύνανται να έχουν δυναμική παρουσία στη χώρα μας, γεγονός που όλο και αυξανόμενα γίνεται φανερό στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στη χώρα, διοργανώθηκαν για πρώτη φορά φέτος τα Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Social Business Excellence Awards 2014. Τα βραβεία, μια πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, του British Council και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Πρόσβασις, ανέδειξαν και επιβράβευσαν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων ή υπό ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων, γεγονός που συνέβαλε στην αναγνώριση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως βασικού πυλώνα για την αύξηση της απασχόλησης και απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στη στήριξη της δημιουργικής επιχειρηματικότητας που συνδυάζει την παραγωγή της οικονομικής υπεραξίας, με τον μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης, ανάμεσα σε νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες, φορείς καινοτομίας, θεσμικούς φορείς, μεγάλες επιχειρήσεις και μέλη της επενδυτικής κοινότητας.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου "Επιχειρώντας αλλιώς", που είχε κεντρική θεματολογία τις τάσεις, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνικών επιχειρήσεων σε μια ευρεία γκάμα τομέων οικονομικής δραστηριότητα. Στόχος του συνεδρίου ήταν, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσει στρατηγικές κατευθύνσεις και εμπειρίες από τη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα για τη βιωσιμότητα των Κοινωνικών Επιχειρήσεων και να δώσει κίνητρο σε νέους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους βάσει του κοινωνικού επιχειρησιακού μοντέλου.


Επιβραβεύοντας φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας  

Με την απονομή των Βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε επτά φορείς της κοινωνικής οικονομίας ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Social Business Excellence Awards 2014. Η τελετή ανακοίνωσης και απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Επιχειρώντας αλλιώς". Οι διακριθέντες στις επτά κατηγορίες βραβείων προέρχονται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Λέρο και την Τήνο, αποδεικνύοντας το σημαντικό έργο που επιτελείται στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και την περιφέρεια. 

Ο νέος αυτός ελληνικός θεσμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, συντονιστή του Enterprise Europe Network-Hellas, του British Council και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Πρόσβασις, με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης "Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ.", ενώ  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Συνοπτικά οι διακριθέντες ανά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι: 

Το βραβείο Social Enterprise of the year 2014 απονεμήθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μύρτιλλο. Η Μύρτιλλο Κοιν.Σ.Επ. συμβάλει στην κοινωνική ένταξη ατόμων από ευπαθείς ομάδες μέσω της απασχόλησης/εκπαίδευσης. Ίδρυσε το Myrtillo Cafe στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, το οποίο συνδυάζει τις λειτουργίες καφετέριας, κέντρου λόγου-τέχνης και χώρου εκπαίδευσης. Η αλληλεπίδραση των πελατών με τους εργαζόμενους από ευπαθείς ομάδες, δημιουργεί ισχυρό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και καλλιεργεί  πνεύμα αλληλοκατανόησης και αποδοχής. Το βραβείο Social Enterprise of the year 2014 αθλοθετήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

Το βραβείο Community Impact Award 2014 απονεμήθηκε για το περιοδικό Σχεδία στη ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία). Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου "Σχεδία" εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 παρέχοντας σήμερα την ευκαιρία σε περισσότερους από 200 ανθρώπους (κυρίως αστέγους, πωλητές του περιοδικού) να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Ο κοινωνικός αντίκτυπος από την επιτυχία του περιοδικού "Σχεδία" επεκτείνεται στους περισσότερους από 22.000 αναγνώστες του περιοδικού και στους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που αλληλοεπιδρούν καθημερινά με τους πωλητές της "Σχεδίας" στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το βραβείο Community Impact Award 2014 αθλοθετήθηκε από το ATHEXGroup (Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών). 

Το βραβείο Health & Social Care Social Enterprise 2014 απονεμήθηκε στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου. Ο ΚΟΙΣΠΕ Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια και έχει αναπτύξει δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα, στην παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή μελιού, στον εναλλακτικό τουρισμό, εμπλέκοντας ενεργά νοσηλευτές, ασθενείς με ψυχικά προβλήματα και την τοπική κοινωνία της Λέρου. Το βραβείο Health & Social Care Social Enterprise 2014 αθλοθετήθηκε από τη ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ. 

Το βραβείο Green Social Enterprise 2014 απονεμήθηκε στην Κοιν.Σ.Επ. Γη Θεσσαλίς. H Γη Θεσσαλίς ιδρύθηκε στη Λάρισα από σαράντα έξι (46) αγρότες. Παράγει και εμπορεύεται οπωρολαχανικά & αρωματικά φυτά τα οποία έχουν παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες εφαρμόζοντας Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1-2.2. Το βραβείο Green Social Enterprise 2014 αθλοθετήθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Το βραβείο Εducation & Culture Social Enterprise 2014 απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς. Το Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (ΙΣΑΣ) συνδυάζει το εκπαιδευτικό και το θεραπευτικό έργο, με τη διεξαγωγή πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την εφαρμογή στην πράξη, καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων. Τα προγράμματα που υλοποιεί συνδυάζουν το παιχνίδι με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, για να υποστηρίξει  τη σχολική και κοινωνική ένταξη παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές λόγου και ομιλίας και άλλες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Το βραβείο Εducation & Culture Social Enterprise 2014 αθλοθετήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το βραβείο Innovation Social Enterprise 2014 απονεμήθηκε στην Κοιν. Συν. Επιχ. Καλλονή-Κελλιά Τήνου. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή-Κελλιά Τήνου δραστηριοποιείται στη διαχείριση απορριμμάτων και προωθεί ένα καινοτόμο επιχειρησιακό μοντέλο το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση και Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους διαλογής και διαχείρισης απορριμμάτων και επενδύει στη δικτύωση, για να μεταφέρει το επιτυχημένο μοντέλο της και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Το βραβείο Innovation Social Enterprise 2014 αθλοθετήθηκε από τη ΔΕΗ. 

Το βραβείο Social Enterprise Start-Up 2014 απονεμήθηκε στην Κοιν. Συν. Επιχ. ROI CAT. Η ROI CAT είναι υπό σύσταση Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιχνιδιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εστιάζοντας, αρχικά, στις ομάδες παιδιών με προβλήματα όρασης, ηλικίας 3 έως 18 ετών, δημιουργεί παιχνίδια τα οποία συμβάλουν στη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη τους, και παράλληλα τους δίνουν τη δυνατότητα να περάσουν δημιουργικά και χαρούμενα το χρόνο τους. Το βραβείο Social Enterprise Start-Up 2014 αθλοθετήθηκε από την ΕΥΔΑΠ.

Οι επτά βραβευθείσες εταιρείες έλαβαν το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, καθώς επίσης και μία σειρά από υπηρεσίες οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη τους. Πιο συγκεκριμένα το British Council Greece προσφέρει ένα πλήρες εκπαιδευτικό πακέτο που σκοπό έχει να βοηθήσει τις κοινωνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες της επιχείρησής τους. Συμπληρωματικά, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, προσφέρει υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης, πρόσβασης σε εργαλεία χρηματοδότησης, πρόσβασης σε διεθνείς αγορές κ.ά. 

Επιπρόσθετα, η εταιρεία ΙΑΠΕΤΟΣ ΑΕ  προσφέρει στους Νικητές των Βραβείων Social Enterprise of the Year 2014 και Community Impact Award 2014, δωρεάν, την ανάπτυξη συστήματος ποιότητας κατά ISO 9001:2008, ενώ η εταιρεία EQA HELLAS προσφέρει δωρεάν την πιστοποίηση των δύο κοινωνικών επιχειρήσεων κατά το συγκεκριμένο πρότυπο. Η πιστοποίηση κατά ISO 9001:2008 θα ωφελήσει σημαντικά την εσωτερική οργάνωση της κοινωνικής επιχείρησης και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Τα Βραβεία φιλοτέχνησε η διεθνούς φήμης γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση. 

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 58 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 42 από υφιστάμενους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και οι 16 από υπό σύσταση κοινωνικές επιχειρήσεις. Ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των συμμετοχών, αλλά κυρίως το υψηλό επίπεδο όλων των αιτήσεων, αποδεικνύει τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν φορείς της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα, αξιοποιώντας αποτελεσματικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Οι νικητές των Social Business Excellence Awards 2014

Την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού αποτέλεσαν οι:
Πρόεδρος: κα Μαριάννα Μόσχου (Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΠΑΠ & Πρόεδρος Α.Σ.ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ), Μέλη: κ. Κωνσταντίνος Γεώρμας (Υπεύθυνος Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας, Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας), Δρ. Παναγιώτης  Αλεξάκης (Καθηγητής ΕΚΠΑ, τ. Πρόεδρος του Χ.Α.Α., Διευθυντής του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής, ΕΚΠΑ), κα Αναστασία Ανδρίτσου, (Head Partnerships & Programmes, British Council Greece), κ. Ιωάννης Λυμβαίος (Πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ), κ. Βασίλειος Κάτσος (Πρόεδρος ΔΣ της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen S.A. Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της  Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας/ΠΕΦ), κ. Παντελής Κούκος (Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Συμβούλων Μάνατζμεντ/ΣΕΣΜΑ)), κ. Γεώργιος Τούλας (Δημοσιογράφος & Ιδρυτής του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς"), Επιστημονική Συνεργάτης: Δρ. Εύη Σαχίνη (Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης).

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία, με τα βίντεο των απονομών διατίθενται στον δικτυακό τόπο www.social-business-awards.gr.


Το Συνέδριο "Επιχειρώντας Αλλιώς"

Η τελετή απονομής των Βραβείων Social Business Excellence Awards 2014, πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο του 2ου Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα "Επιχειρώντας Αλλιώς" το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 1.100 συνέδρων, ενώ στις κύριες και παράλληλες συνεδρίες 33 ομιλητές από 8 χώρες παρουσίασαν Τάσεις, Ευκαιρίες και Προκλήσεις για την Ανάπτυξη Βιώσιμων Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Mε μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το Συνέδριο αποτελεί μία πρωτοβουλία του British Council Greece και της Α.Σ. ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ (στην οποία συμπράττουν η ΕΛΕΠΑΠ, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, η MENTORING ΑΕ και το ΕΒΕΑ), με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης "Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ." και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το συνέδριο με τίτλο "Επιχειρώντας αλλιώς - Τάσεις, Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων Κοινωνικών Επιχειρήσεων", συμπεριλάμβανε κύριο και παράλληλο πρόγραμμα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών νέων, κοινωνικών (και μη) επιχειρηματιών, επιστημόνων οι οποίοι αποκόμισαν γνώσεις και πληροφορίες για επιτυχημένες πρακτικές στον χώρο του κοινωνικού επιχειρείν, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ και της ΕΛΕΠΑΠ, κ. Μαριάννα Μόσχου, ο Director του British Council Greece κ. Anthony Buckby, o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή, κ. Luis Pareras Director του Healthequity, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και από την πλευρά του επενδυτή έχοντας εξετάσει χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, παρουσίασε στο κοινό τα κρίσιμα "κρυφά" σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσει σημασία μία κοινωνική επιχείρηση που αναζητά κεφάλαια χρηματοδότησης.

Το Α' Μέρος του Κύριου Προγράμματος του συνεδρίου ξεκίνησε η κ. Anita Vella, Deputy Head of Unit Sectorial Employment Challenges, Youth Employment and Entrepreneurship της DG Employment, Social Affairs and Inclusion της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Α. Vella παρουσίασε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Αννα Δαλλαπόρτα, Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών & Αλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ενώ ανέλυσε τα μελλοντικά εργαλεία χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Richard Catheralimited, μετέφερε το κοινό στην Ευρώπη του 2020, παρουσιάζοντας τους οκτώ σημαντικούς άξονες που θα διαμορφώσουν την εικόνα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Το Β' Μέρος του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Frank Hoffmann, CEO and Founder της Discovering Hands. O κ. Hoffmann παρουσίασε στο κοινό την κοινωνική επιχείρηση Discovering Hands, η οποία εκπαιδεύει τυφλές γυναίκες σαν εξετάστριες, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αξιοποιώντας την αυξημένη αίσθηση της αφής που διαθέτουν.

O κ. Henrik Morch, Head of Unit Single Market Policy, Relations with the Council της DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs της Ευρωπακής Επιτροπής, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπακής Επιτροπής για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, δίνοντας και πληροφορίες για θέματα δημοσίων συμβάσεων.

Ο κ. Paul Cheng, Chair of the Board of Trustees της Shared Impact, παρουσίασε τεχνικές χρηματοδότησης για κοινωνικές επιχειρήσεις, αναλύοντας πως μπορεί να επιτευχθεί η αντιστοίχιση των μηχανισμών χρηματοδότησης με τις ανάγκες χρηματοδότησης που έχει η κάθε κοινωνική επιχείρηση. Η κ. Kirsty Gilchrist, Cofounder της Soloco, εισήγαγε στο κοινό την έννοια του Crowdfunding, αναλύοντας τις τεχνικές και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις για να αντλήσουν κεφάλαια μέσω του διαδικτύου.

Ο κ. Νικόλαος Μυρτάκης, Α' Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, παρουσίασε τον ρόλο των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας, ανοίγοντας έτσι το Γ' Μέρος του συνεδρίου.

Ο κ. Steve Allman, Associate Consultant του Social Enterprise UK, παρουσίασε στο κοινό την έννοια του Capacity Building και πώς αυτό μπορεί να γίνει cost effective για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις. Ο κ. Benjamin Brown, Senior Policy & Research Officer του Social Enterprise UK, ανέλυσε τον ορισμό της έννοιας της μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου, εξηγώντας τα βήματα της διαδικασίας και τονίζοντας τη σημαντικότητα αυτής.

Ταυτόχρονα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών διαδραματίστηκε το Παράλληλο Πρόγραμμα του συνεδρίου, σε τρία θεματικά workshops.

Στο πρώτο workshop με τίτλο "Καλές πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων από τη διεθνή εμπειρία", η Adina Tal, Founder and Artistic Director του Nalaga' at Center και ο John Charles, Founder and Managing Director της Catering2Order, ενέπνευσαν το ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας τις κοινωνικές τους επιχειρήσεις.

Στο δεύτερο workshop με τίτλο "Πρακτικές κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την ένταξη ευάλωτων ομάδων" συμμετείχαν οι κοινωνικές επιχειρήσεις Διάπλους, ART-Εμείς και Μύρτιλλο. Οι κ.κ. Παπαδοπούλου, Παπαθανασοπούλου και Βαμβουνάκη αντίστοιχα μοιράστηκαν με το κοινό τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους καθώς επίσης και τα οράματα τους και τους στόχους τους για τις κοινωνικές τους επιχειρήσεις.

Το παράλληλο πρόγραμμα έκλεισε με το workshop με τίτλο "Πρακτικές κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας/πρόνοιας". Σε αυτό συμμετείχαν ο κ. Ζαχαριουδάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της Κοιν.Σ.Επ. HELP και ο κ. Ζηδιανάκης, Πρόεδρος της Δ.Ε. της Κοιν.Σ.Επ. Ασκληπειάδες, ενώ ο κ. King, Managing Director της Addictions UK με skype video call. Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό αντίκτυπο των υπηρεσιών τους.

Το συνέδριο (κύριο και παράλληλο πρόγραμμα) έκλεισαν οι έξι συντονιστές του συνεδρίου οι οποίοι παρουσίασαν τα κύρια σημεία των ενοτήτων τους καθώς επίσης και τα ευρήματα της κάθε ενότητας.

Κλείσιμο Συνεδρίου-Συμπεράσματα, από τους 6 συντονιστές των πάνελ σε κύριο και παράλληλο πρόγραμμα: κ. Γιώργος Κρικέλας, Δρ. Κωνσταντίνος Γεώρμας, κα Όλγα Σταυροπούλου, κ. Gerhard Braunling, Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης, Δρ. Γιώργος Αλεξόπουλος

Χορηγοί του Συνεδρίου και των Βραβείων Social Business Excellence Awards 2014 ήταν η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη,ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού/ΕΟΤ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, το ATHEXGroup / Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ΒΙΑΝΕΞ AE, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς /OΛΠ AE, η SANOFI, η Interamerican, η ΔΕΠΑ, η Coco-Mat ,η ΕQA Hellas, η ΙΑΠΕΤΟΣ, η Greek Geeks, η Run Communications, το Δικηγορικό Γραφείο Μπρούστας και Συνεργάτες, η Basement Productions και η Mentoring ΑΕ, η Hytra. Τα βραβεία έχουν φιλοτεχνηθεί από τη διεθνούς φήμης γλύπτρια κα Αγγέλικα Κοροβέση.

Xορηγοί Eπικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν οι: NEPIT, Novalifε, Εφημερίδα Καθημερινή, Newsbomb.gr, Global Sustain, epixeiro.gr.

Όλες οι παρουσιάσεις του συνεδρίου, βίντεο και φωτογραφικό υλικό, είναι διαθέσιμα στο www.social-business-conference.gr.


Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει τον θεσμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) υποστηρίζει ενεργά το θεσμό της κοινωνικής καινοτομίας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία που μπορεί να παρέχει τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η κοινωνική καινοτομία αφορά την κοινωνική διάσταση των τεχνολογικών και επιχειρηματικών καινοτομιών. Παρόλο που δεν πρόκειται για νέα έννοια, μόλις πρόσφατα έχει αναδειχθεί σε βασική πτυχή της συζήτησης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την καινοτομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΤ, υποστηρίζει πρωτοβουλίες προώθησης της κοινωνικής καινοτομίας:

  • αναλύει και υποστηρίζει παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • συνδιοργανώνει και συμμετέχει σε συνέδρια στην Ελλάδα (Επιχειρώντας αλλιώς) και το εξωτερικό (Challenge Social Innovation)
  • διοργάνωσε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον διαγωνισμό Social Business Excellence Awards, προβάλλοντας και υποστηρίζοντας φορείς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας
  • διοργάνωσε επιχειρηματική αποστολή κοινωνικών επιχειρήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία σε συνεργασία με το Kingston University Higher Education Corporation (KU) και το London Chamber Of Commerce And Industry.

Επιπλέον, το ΕΚΤ ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 για την έρευνα & καινοτομία:

  • παρέχει επιχειρηματική καθοδήγηση από έμπειρους συνεργάτες και καταξιωμένα στελέχη μέσω του δικτύου Enterprise Europe Network (Business Coaching) σε καινοτόμες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό των βραβείων κοινωνικής επιχειρηματικότητας
  • παρέχει προσωποποιημένη ενημέρωση και καθοδήγηση σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων υποστήριξης της κοινωνικής καινοτομίας
  • παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης της κοινωνικής καινοτομίας (innovation management)
  • προωθεί τη δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές και σε διεθνή δίκτυα κοινωνικής καινοτομίας
  • παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης για τη διαχείριση της καινοτομίας και την κατοχύρωση πατέντας ή εμπορικού σήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • παρέχει ανατροφοδότηση για θέματα που αφορούν πολιτικές ή εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • παρέχει πρόσβαση σε διεθνείς ή εθνικές βάσεις δεδομένων σχετικές με ανοικτές τεχνολογίες, ανοικτό λογισμικό και ανοικτό περιεχόμενο.

Τέλος, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αφορά τη χαρτογράφηση της κοινωνικής καινοτομίας της χώρας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αναλύει και προωθεί μεθοδολογίες για την εισαγωγή της κοινωνικής καινοτομίας σε ευρωπαϊκές έρευνες μεγάλης κλίμακας.