Διαδικτυακή ημερίδα «Οικοδομώντας κοινότητες για την προώθηση της Ανοικτής Ακαδημαϊκής Επικοινωνίας στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες»

Πότε και πού;

26.05.2021
Διαδικτυακή ημερίδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), μέλος της ερευνητικής υποδομής OPERAS και εταίρος του ευρωπαϊκού έργου OPERAS-P, διοργανώνει την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 (11.00-15.30) διαδικτυακή ημερίδα για τους φορείς και τα μέλη της ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας που ασχολούνται με την προώθηση της ανοικτής ακαδημαϊκής επικοινωνίας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες (ΑΚΕ).

Η διαδικτυακή ημερίδα «Οικοδομώντας κοινότητες για την προώθηση της Ανοικτής Ακαδημαϊκής Επικοινωνίας στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» επιδιώκει να συνεισφέρει στον διάλογο που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αναφορικά με τη μετάβαση στην ανοικτή επιστήμη και την ανάγκη υποστήριξης της μετάβασης αυτής μέσω της υιοθέτησης πολιτικών και της ανάπτυξης κατάλληλων υποδομών και συνεργασιών.

Το ΕΚΤ κατέχει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της ανοικτής επιστήμης μέσω της ανάπτυξης υποδομών. Το ΕΚΤ συνδιαμορφώνει επίσης πολιτικές για την προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης, συμμέχοντας σε ευρωπαϊκά δίκτυα και έργα και διοργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Στόχος της ημερίδας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου με φορείς και μέλη της κοινότητας των ΑΚΕ για τη συντονισμένη προώθηση της ανοικτής ακαδημαϊκής επικοινωνίας στην Ελλάδα και την ενδυνάμωση της παρουσίας τους στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων μέσω του OPERAS.

Σε ποιους απευθύνεται: Η ημερίδα, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OPERAS-P εταίρος του οποίου είναι το ΕΚΤ, απευθύνεται σε φορείς έρευνας (πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα), σε διαμορφωτές πολιτικής, βιβλιοθήκες, εκδότες, καθώς και στα ίδια τα μέλη της ερευνητικής κοινότητας των ΑΚΕ.

Περιεχόμενο ημερίδας: Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε θέματα πολιτικών και υποδομών, όπως η ενίσχυση της ανοικτής πρόσβασης στον Ορίζοντα Ευρώπη. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η νέα πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστημονικές δημοσιεύσεις (Open Research Europe), ενώ θα αναλυθεί η συμβολή του διτκύου OPERAS στην προώθηση της ανοικτής ακαδημαϊκής επικοινωνίας.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, μέλη της ελληνικής κοινότητας των ΑΚΕ θα συζητήσουν για τις εμπειρίες και τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται μέσω της υιοθέτησης πρακτικών ανοικτής πρόσβασης/ ανοικτής επιστήμης, αλλά και τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.

Στο τρίτο μέρος της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση των υπηρεσιών που έχει αναπτύξει η ερευνητική υποδομή OPERAS για την ερευνητική κοινότητα, όπως το Pathfinder μέσω του οποίου δίνεται πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων των μελών του OPERAS μέσω ενός ενιαίου σημείου, η διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας (Research for Society) μεταξύ ερευνητών και της κοινωνίας, και η υπηρεσία αναζήτησης (Discovery Service) τεκμηρίων που διατίθενται με ανοικτή πρόσβαση (δημοσιεύσεις, δεδομένα) όπως και άλλων ερευνητών και έργων.

Στο τελευταίο μέρος θα δοθεί έμφαση στη δικτύωση, μέσω της παρουσίασης της λειτουργίας του κόμβου του OPERAS στη Γερμανία, όσο και του CO OPERAS Implementation Network (το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση των αρχών FAIR στις ΑΚΕ) και του OPERAS Forum με στόχο τη συμβολή στη συζήτηση για τη δημιουργία κοινοτήτων και την αναζήτηση παραδειγμάτων καλής πρακτικής που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα για την ανάπτυξη συνεργειών και συντονισμένων δράσεων.

Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Οι γλώσσες διεξαγωγής της ημερίδας είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται ωστόσο η ηλεκτρονική σας εγγραφή εδώ. Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ανατρέξτε στον εξής σύνδεσμο: https://bit.ly/3oy48Iw.

Oδηγίες Σύνδεσης

Η διαδικτυακή ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω του διαδικτυακού εργαλείου Microsoft Teams Live, θα ξεκινήσει στις 11:00 ακριβώς. Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση του ΕΚΤ, πατήστε εδώ λίγο πριν τις 11:00.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση είτε από κινητό, είτε από tablet είτε μέσω σταθερού υπολογιστή/ laptop. Για αρτιότερο αποτέλεσμα προτείνεται η παρακολούθηση σε σταθερό υπολογιστή/ laptop. Συγκεκριμένα:

  • Aπό σταθερό υπολογιστή/ laptop: στην πρώτη οθόνη που θα εμφανιστεί πατήσετε την επιλογή «watch on the web». Στην επόμενη οθόνη πατήστε να εισέλθετε ανώνυμα «join anonymously». Όσοι έχετε εισέλθει anonymously, παρακαλείσθε να προσθέσετε το όνομά σας, προτού κάνετε μία ερώτηση στο Q&A.
  • Από κινητό/ tablet: Κάντε copy-paste το url: https://bit.ly/3oy48Iw στον browser της συσκευής σας (Προσοχή: το Safari δεν υποστηρίζεται) και πατήστε "Συμμετοχή ως επισκέπτης". Εκεί θα ερωτειθείτε αν θέλετε να συνδεθείτε μέσω web ή μέσω της εφαρμογής Microsoft Teams, για όσους την έχουν εγκατεστημένη. Μπορείτε να συνδεθείτε με όποιον από τους δύο τρόπους (μέσω web ή εφαρμογής) επιθυμείτε.

Αφού εισέλθετε στο περιβάλλον του Live θα μπορείτε καθ'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης να υποβάλετε τις ερωτήσεις και τα σχόλια σας στους ομιλητές μέσω του Q&A. Για την αποφυγή και επίλυση από τη διοργανωτική ομάδα, οποιασδήποτε τεχνικής δυσκολίας, συστήνεται να συνδεθείτε 10' λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μη διστάσετε να αποστείλετε email στο events@ekt.gr ή να καλέσετε στο 210.220.49.50.

Επικοινωνία

Μαρίνα Αγγελάκη mangelaki@ekt.gr

Διοργάνωση