Οι δυνατότητες συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων μέσω των Δράσεων Staff Exchanges MSCA του Ορίζοντα Ευρώπη

Περισσότερες από 70 επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε εκδήλωση του ΕΚΤ, σχετικά με τις προσκλήσεις των Δράσεων Staff Exchanges του Προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions, τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν συμμετέχοντας σε αυτές.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης του συνόλου των ενδιαφερομένων για τις ανοικτές προκηρύξεις του Προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη για το 2023, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου πραγματοποίησαν την Ημερίδα «Ευκαιρίες για επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος MSCA Staff Exchanges του Ορίζοντα Ευρώπη» την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τα δύο Εθνικά Σημεία Επαφής για το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής, στο πλαίσιο της καμπάνιας Staff Exchanges Promotion Campaign, που στοχεύει στην ενδυνάμωση της συμμετοχής επιχειρήσεων σε δράσεις όπως οι Ανταλλαγές Προσωπικού, και ήταν η πρώτη του είδους της που έγινε για την Ελλάδα και την Κύπρο, και ανέδειξε τις δυνατότητες συνεργασιών και την προσφορά συμβουλευτικής των επιχειρήσεων με ανατροφοδότηση τόσο από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας, όσο και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, με έμφαση στο πρόγραμμα πλαίσιο όπως ο Ορίζοντας Ευρώπη και στο διεθνές δίκτυο Enterprise Europe Network.

Περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις προσκλήσεις των Δράσεων Staff Exchanges (Ανταλλαγές προσωπικού), τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσα από τη συμμετοχή τους στις συγκεκριμένες Δράσεις καθώς και το πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες με ερευνητικούς φορείς για να λάβουν τις υπηρεσίες υψηλά καταρτισμένων ερευνητών. Όπως τονίστηκε και στην ημερίδα, δικαίωμα υποβολής προτάσεων στις Δράσεις αυτές δεν έχουν μεμονωμένοι ερευνητές και επαγγελματίες από οποιονδήποτε τομέα, αλλά διεθνείς κοινοπραξίες πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων μη ακαδημαϊκών οργανισμών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Δρ Άννα Ρόζενμπεργκ, Εθνικός Εκπρόσωπος, Εμπειρογνώμονας MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, η οποία αναφέρθηκε τη σημασία της συμμετοχής των μικρομεσαίων ελληνικών εταιριών στις Δράσεις Staff Exchanges για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας, παρουσίασε διαχρονικά στοιχεία συμμετοχής της Ελλάδας στο Πρόγραμμα MSCA, ενώ έδειξε αναλυτικά στοιχεία συμμετοχής ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Επισήμανε ότι οργανισμοί και επιχειρήσεις από την Ελλάδα βρίσκονται σε ρόλους συντονιστή ή εταίρου σε διάφορα έργα που χρηματοδοτούνται από Δράσεις Staff Exchanges και αναμένεται η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ενθαρρυνθεί και να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, μέσα από συμπράξεις και συνέργειες και με άλλα έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη Δρ Βασιλική Εξάρχου και τον Rodrigo Gutierrez-Dominguez, από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας, οι οποίοι περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά των κοινοπραξιών που έχουν δικαίωμα υποβολής, τις προϋποθέσεις για μετακινήσεις του ερευνητικού προσωπικού, τα κριτήρια υποβολής προτάσεων, τις προϋποθέσεις και τις κατηγορίες χρηματοδότησης και τις ευκαιρίες που μπορεί να αποκομίσει κάθε κατηγορία επιχείρησης από τη συμμετοχή της σε μια κοινοπραξία Staff Exchanges MSCA.

Την περίπτωση της επιτυχημένης συμμετοχής της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης στον τομέα της αγροδιατροφής Rezos brands παρουσίασε η Μαριάννα Λαγονίκου, εκπρόσωπος της Rezosbrands που συντονίζει την κοινοπραξία RIA4FOOD, έργο στο οποίο συμμετέχει η εταιρία και χρηματοδοτείται μέσω των Δράσεων Staff Exchanges του προγράμματος MSCA. Το έργο RIA4FOOD ξεκίνησε πρόσφατα και θα διαρκέσει 4 έτη, θα μελετήσει το μεταβολικό προφίλ του ιπποφαούς και τη συσχέτισή του με την υγεία, θα περιλαμβάνει 99 αποσπάσεις επιστημόνων από διάφορες χώρες και οργανισμούς στην Ευρώπη, με διάρκεια 48 μήνες. Στην ομιλία της η κα Μ. Λαγονίκου παρουσίασε τα οφέλη (τεχνογνωσία, μεταφορά γνώσης από τον ακαδημαϊκό περιβάλλον στο επιχειρησιακό, υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, κλπ.) που θα αποκτήσει η εταιρία της από τις Δράσεις, αλλά και τα πλεονεκτήματα για το ίδιο το προσωπικό που μετακινείται.

Έπειτα, τον λόγο πήρε πάλι η Δρ Βασιλική Εξάρχου με συμβουλές και καλές πρακτικές για επιτυχή υποβολή της αίτησης, τα έγγραφα που απαιτούνται, τα κριτήρια αξιολόγησης, τους τρόπους επιλογής συνεργατών για τη δημιουργία κοινοπραξιών, αλλά και παραδείγματα για εύκολη κατανόηση των συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια, ο Henry Scott, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, παρουσίασε και επέδειξε την πλατφόρμα MSCA Matchmaking Platform (https://msca-net.eu/) στην οποία οι ενδιαφερόμενοι να δημιουργήσουν συνέργειες μπορούν να εγγράφονται, δημιουργώντας προφίλ, να επικοινωνούν απευθείας με δυνητικούς συνεργάτες και να κανονίζουν online συναντήσεις και δραστηριότητες μέσω των εργαλείων που παρέχει η πλατφόρμα δωρεάν, και έχει δημιουργηθεί από το project MSCA-NET για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Παρουσίασε επίσης τη διαδραστική πλατφόρμα διασύνδεσης Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας (www.knowledgebridges.gr), μια πρωτοβουλία που υλοποιεί το ΕΚΤ, από το 2017, και έχει στόχο, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση και την εύρεση εταίρων υψηλής εξειδίκευσης όπου κι αν βρίσκονται.

Τις υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων από την Κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, στην οποία το ΕΚΤ έχει συντονιστικό ρόλο, παρουσίασε ο Μάριος Ροΐδης, Σύμβουλος Καινοτομίας στο ΕΚΤ. Αναφέρθηκε στην πλατφόρμα του EEN για την εύρεση συνεργασιών, στις υπηρεσίες των συμβούλων καινοτομίας του ΕΚΤ και στις ιστορίες επιτυχίας του Δικτύου.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ ομιλητών για τις ευκαιρίες matchmaking, δικτύωσης και συνεργασιών, ενώ απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τους συμμετέχοντες.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΕΚΤ.

 Τα Εθνικά Σημεία Επαφής βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να τους βοηθήσουν να υποβάλλουν πρόταση προς χρηματοδότηση, να απαντήσουν στις απορίες τους και να παρέχουν καθοδήγηση σε όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία της πρότασης ως την χρηματοδότηση.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές έρευνες στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τις Δράσεις Staff Exchanges, αν έχουν λάβει χρηματοδότηση από έργα των συγκεκριμένων Δράσεων, τι εταιρία εκπροσωπούν, εάν έχουν άμεσο ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, κ.ά.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.

Για τις δράσεις MSCA μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Εθνικά Σημεία Επαφής στο ΕΚΤ, Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (amegremi@ekt.gr) και Henry Scott (hscott@ekt.gr).

Το βίντεο της εκδήλωσης

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων. 

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη»  στην Ελλάδα:
ΕΚΤ, Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (e-mail: amegremi@ekt.gr, τηλ. 2102204993), Henry Scott (e-mail: hscott@ekt.gr, τηλ. 2102204918)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην Κύπρο:
ΙΔΕΚ, Δρ. Ιωάννης Θεοδώρου, (e-mail: itheodorou@research.org.cy,
 τηλ: 22205038), Δρ. Άγγελος Ντάντος, (e-mail: antantos@research.org.cyτηλ. 22205033).