Οι συνεργασίες νοσοκομείων και startups για καινοτόμα πιλοτικά έργα στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσε το ΕΚΤ

Νοσοκομεία και startups που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος SymbIASIS μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.

Νοσοκομειακές κλινικές και νεοφυείς επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν και υλοποίησαν καινοτόμα τεχνολογικά πιλοτικά προγράμματα ή πέτυχαν επιχειρηματικές συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος SymbIASIS έλαβαν μέρος στη διαδικτυακή εκδήλωση συζήτησης και δικτύωσης με τίτλο Morning Health Talks “Startups doing Pilots in Hospitals: A how-to guide”, που διοργάνωσε την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. 

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την εμπειρία τους από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος SymbIASIS (έτος 2022), για τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν, μοιράστηκαν κίνητρα και καλές πρακτικές και προσπάθησαν να εντοπίσουν τη «μυστική συνταγή» αυτής της αγαστής συνεργασίας. 

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Beata Kurucz, RIS Collaboration Lead, EIT Health Innostars, η οποία παρουσίασε τα σχετικά προγράμματα του EIT Health για συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και τους καρπούς αυτών των συνεργασιών.

Στη συνέχεια, η Noémi Liber, Deputy Director and Innovation Expert at Institute of Transdisciplinary Discoveries, Medical School, University of Pécs & EIT Health HUB Hungary Coordinator, παρουσίασε το οικοσύστημα της Ουγγαρίας και τις ενέργειες του EIT Health Hub για συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων και startups στη χώρα της, ενώ παρουσίασε τα τρέχοντα πιλοτικά έργα και τα αποτελέσματά τους.

Ο Δρ Αντώνης Λιβιεράτος, Επίκουρος Καθηγητής στο ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος στο Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης, έθεσε τις προδιαγραφές για την ανοιχτή καινοτομία, τους τρόπους λειτουργίας της και παρουσίασε τι κάνουν οι βασικοί παίκτες στην αγορά καθώς και πραγματικά παραδείγματα για το πώς λειτουργεί η συνδημιουργία και η δοκιμή της τεχνολογίας.

Ο Πάνος Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας, συντονιστής του Τομέα Καρδίας στον Όμιλο Υγεία, Πρόεδρος Επιβλέπουσας Αρχής Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία, παρουσίασε από την πλευρά των νοσοκομείων τους λόγους να συνεργαστεί ένας πάροχος υγειονομικής παρίθαλψης με νεοφυείς επιχειρήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Σημείωσε την ανάγκη για μακροχρόνια και σταθερή συνεργασία, κανονιστική συμμόρφωση κ.α.

Ο Χρήστος Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης Bioassist, έδωσε πρακτικά παραδείγματα συνεργασίας με νοσοκομεία και εξήγησε πώς επιτεύχθηκε από την εταιρεία του, ενώ επισήμανε πως οι προκηρύξεις του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις συνεργασίες.

Η Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας - Ογκολογίας και Διευθύντρια της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» παρουσίασε τη συνεργασία του νοσοκομείου με την επιχείρηση CureCancer ενώ η Καθηγήτρια Νικολάτου-Γαλίτη, ΕΚΠΑ, στοματολόγος, εξειδικευμένη στην ογκολογία στόματος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για συνεργατικές πλατφόρμες για ογκολογικούς ασθενείς.

Ο Ευθύμιος Αυγερινός, χειρουργός και επισκέπτης καθηγητής αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και συνεργάτης στο πρόγραμμα SymbIASIS, επεξήγησε τι τον παρακινεί να συνεργαστεί με καινοτόμες ομάδες, αναφέροντας την ανάγκη να βρίσκεται στην κορυφή των νέων εξελίξεων, την αγάπη για την τεχνολογία, την ανάγκη να παρέχει τις καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς και όχι μόνο, ενώ παρουσίασε την εμπειρία του από την συνεργασία με την εταιρεία Athroa Innovations / Shuttle Catheters και τους Μιχάλη Μπουτάρη, CEO, και Δανάη Μανωλέσου, CTO.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ελληνική νεοφυής επιχείρηση Shuttle Catheters/Athroa συμμετέχει από την αρχή του 2022 στο πρόγραμμα SymbIASIS που υλοποιεί το EKT και είναι ο μεγάλος νικητής των EIT Health InnoStars Awards 2022, του πιο ανταγωνιστικού προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη.

Στην τελευταία ενότητα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις για τα νοσοκομεία, το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς από την εφαρμογή καινοτομιών ενώ αναλύθηκαν οι προτεραιότητες και οι κύριοι στόχοι, καθώς και οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες παρακίνησης των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για καινοτομία.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Μέγας από το ΕΚΤ, συντονιστής του EIT Health Hub στην Ελλάδα, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα SymbIASIS, τις συνεργασίες που έχουν επιτευχθεί, τα πιλοτικά έργα σε εξέλιξη αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το ΕΚΤ έδωσε το παρών και στην αντίστοιχη εκδήλωση Morning Health Talks που διοργανώθηκε από το τοπικό EIT Health Hub στο Κλουζ της Ρουμανίας. Εκεί, ο συντονιστής του ελληνικού κόμβου παρουσίασε τις δράσεις και τη μεθοδολογία του προγράμματος SymbIASIS ενώ ο Πέτρος Παπαχρήστου, CIO στον Όμιλο Υγεία, παρουσίασε τις ανάγκες των νοσοκομειακών μονάδων σε ψηφιακές τεχνολογίες.

Στην ίδια εκδήλωση, ακούστηκαν ιστορίες ρουμανικών νεοφυών επιχειρήσεων από τον τομέα της υγείας και των ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ρουμανικής startup που επιλέχθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (BfArM) για το μοντέλο Digital Apps in Healthcare (DiGA) για τις «συνταγές» ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες για το EIT Health και για το πρόγραμμα SymbIASIS μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Γιώργο Μέγα, συντονιστή του EIT Health Hub στην Ελλάδα, (210 2204921, megas@ekt.gr) και Μάριο Ροϊδη, σύμβουλο καινοτομίας στο EIT Health Hub (210 2204924, mroidis@ekt.gr).

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωση.

Το πρόγραμμα SymbIASIS

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα επιτάχυνσης SymbIASIS, υλοποιείται από το EIT Health και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.

Στόχος του SymbIASIS (=Συμβίωση + Ίασις) είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν το πρώτο έτος του προγράμματος να ξεκινήσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και των ambassadors, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων (π.χ. εκπαίδευση σε θέματα IP/CE/MDR/Procurement) και η έναρξη 4 προ-πιλοτικών έργων.

Όμως, το SymbIASIS ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έρχεται να συνδέσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις. Μια πρώτη μεγάλη επιτυχία του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος είναι ότι προσέλκυσε 15 νοσοκομεία και κλινικές και 40 από τις πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Στο SymbIASIS πλέον συμμετέχουν 15 νοσοκομεία και κλινικές (8 συνεχίζουν από το 2022 και 7 νέες από το 2023) που θα υποστηρίξουν τις startups από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ