SymbIASIS: 17 συνεργασίες νοσοκομείων και startups σε έναν χρόνο

Το πρόγραμμα ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

17 συνέργειες μεταξύ νοσοκομείων και startups αναπτύχθηκαν χάρη στο πρόγραμμα SymbIASIS που υλοποιείται στο πλαίσιο του EIT Health από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.

Στόχος του SymbIASIS (=Συμβίωση + Ίασις) είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα νοσοκομεία/κλινικές που συμμετέχουν εξαρχής στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

  • Α΄ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
  • Αγγειοχειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
  • Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
  • Γ΄ Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
  • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου
  • Νοσοκομείο Υγεία
  • Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Ενώ τα 4 νοσοκομεία/κλινικές που προστέθηκαν στη συνέχεια είναι:

  • Ογκολογική κλινική, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών
  • Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
  • Ογκολογική κλινική, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
  • Δ’ Παθολογική κλινική, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»

Μία πρώτη επιτυχία του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος είναι ότι μέσα σε έναν μόλις χρόνο προσέλκυσε 11 νοσοκομεία και κλινικές και 40 από τις πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Ο πιο σημαντικός δείκτης της επιτυχίας του SymbIASIS είναι η επίτευξη 17 συνεργασιών νεοφυών επιχειρήσεων με κλινικές και νοσοκομεία. Εξ αυτών, τέσσερις αφορούν νέα πιλοτικά έργα μέσα στα νοσοκομεία, τέσσερις αποτελούν νέες επιχειρηματικές συνεργασίες, και οι υπόλοιπες αποτελούν συνεργασίες για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ή διαγωνισμούς.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν το πρώτο έτος του έργου να ξεκινήσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και των ambassadors, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων (λ.χ. εκπαίδευση σε θέματα IP/CE/MDR/Procurement) και η έναρξη 4 προ-πιλοτικών έργων.

Όμως, το SymbIASIS ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Πώς δουλέψαμε

«Πρότυπό μας είχαμε κάποια από τα ολιγάριθμα αντίστοιχα διεθνή προγράμματα, όπως το ARC από το Sheba Hospital στο Ισραήλ» δηλώνει ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής του EIT Health Hub στο ΕΚΤ.

Η ομάδα του προγράμματος κατέγραψε διεξοδικά τις ανάγκες της «αγοράς», την ωριμότητα των προτάσεων, τις υπάρχουσες καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Μετά, ξεκίνησε η διαδικασία διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τα νοσοκομεία και τις κλινικές.

Οργανώθηκαν εργαστήρια δικτύωσης, ενημέρωσης και συν-δημιουργίας. Κάθε κλινική και νοσοκομείο όρισε αντιπροσώπους του (ambassadors) από το ιατρικό ή διοικητικό προσωπικό ως υπεύθυνους για τη διασύνδεση με τις startup. Αυτοί έδρασαν ως πύλες εισόδου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στα νοσοκομεία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι startups απέκτησαν πρόσβαση σε πραγματικά περιβάλλοντα για να ωριμάσουν οι ίδιες και οι τεχνολογικές λύσεις που είχαν αναπτύξει.

Παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα SymbIASIS, αποτελεί η διασύνδεση της επιχείρησης Shuttle Catheters/Athroa με την αγγειοχειρουργική κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν». Διεθνούς φήμης αγγειοχειρουργός από το Αττικόν συμμετείχε στο advisory board της επιχείρησης και συνέβαλε στη βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου, κάτι που σύμφωνα με την ίδια την επιχείρηση τελικά οδήγησε μεταξύ άλλων και στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EIT Health Innostars Awards!

Νέα δυναμική για το 2023

Το 2023 το SymbIASIS θα συνεχίσει και θα εντείνει τις δράσεις του. Σύντομα, θα ανοίξει ένας νέος γύρος υποβολής προτάσεων για συμμετοχή startups και νοσοκομείων στο πρόγραμμα.

Συγχρόνως, θα ξεκινήσει η συνεργασία με τον πρώτο ελληνικό κόμβο ασθενών που θα παρέχει συμβουλευτική από ασθενείς ως ειδικούς προς όσους χρειάζονται μια εξειδικευμένη προσέγγιση και πληροφορίες για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που θα έχουν πραγματικό όφελος για την κοινότητα.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότεροι ambassadors από τα υπάρχοντα και νέα νοσοκομεία, και θα οργανωθούν πιο εξειδικευμένες εκδηλώσεις δικτύωσης και ενημέρωσης.

Τέλος, θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά σχήματα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των πιλοτικών έργων στα νοσοκομεία σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το εμπόδιο της χρηματοδότησης των υπηρεσιών των startups τα πρώτα πιλοτικά έτη δοκιμαστικής λειτουργίας της τεχνολογίας τους.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στους:
Γιώργο Μέγα, Συντονιστή EIT Health Hub (megas@ekt.gr)
Βαρβάρα Βασιλάκη, EIT Health project manager (vasilaki@ekt.gr)

Σχετικά με το EIT Health

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού έργου SymbIASIS.

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 280 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT, EIT Health