Ξεκινάει το πρόγραμμα SymbIASIS 2023 με 15 νοσοκομεία και κλινικές που θα στηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις

Οι startups μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα SymbIASIS έως 12 Ιουνίου 2023.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα επιτάχυνσης SymbIASIS, που υλοποιείται από το EIT Health και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, ξεκινάει τον 2ο κύκλο δράσεων του για το 2023.

Στόχος του SymbIASIS (=Συμβίωση + Ίασις) είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν το πρώτο έτος του προγράμματος να ξεκινήσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και των ambassadors, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων (π.χ. εκπαίδευση σε θέματα IP/CE/MDR/Procurement) και η έναρξη 4 προ-πιλοτικών έργων.

Όμως, το SymbIASIS ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έρχεται να συνδέσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις. Μια πρώτη μεγάλη επιτυχία του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος είναι ότι προσέλκυσε 15 νοσοκομεία και κλινικές και 40 από τις πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Στο SymbIASIS πλέον συμμετέχουν 15 νοσοκομεία και κλινικές (8 συνεχίζουν από το 2022 και 7 νέες από το 2023) που θα υποστηρίξουν τις startups από την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναλυτικά:

Nοσοκομεία και Κλινικές - 2022 (συνεχίζουν το 2023):

  1. Όμιλος Υγεία
  2. Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
  3. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου
  4. Αγγειοχειρουργική Κλινική - Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αττικόν”
  5. Γ’ Χειρουργική Κλινική - Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αττικόν”
  6. Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική - Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αττικόν”
  7. Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική - Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
  8. Ιατρικό Αθηνών

Τα νέα Νοσοκομεία και οι Κλινικές - 2023

  1. 401 ΓΣΝΑ
  2. Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική - Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αττικόν”
  3. Δ Παθολογική Κλινική – Γενικό Νοσοκομείο Πανεπιστημιακό “Αττικόν”
  4. Ογκολογική Μονάδα / Γ’ Παθολογική Κλινική – Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Σωτηρία”
  5. Αιματολογική κλινική – Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γεννηματάς”
  6. ΩΡΛ Κλινική - Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γεννηματάς”
  7. Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Ο πιο σημαντικός δείκτης της επιτυχίας του SymbIASIS για το 2022 είναι η επίτευξη 17 συνεργασιών μεταξύ νοσοκομείων και startups. Εξ αυτών, 4 αφορούν νέα πιλοτικά έργα μέσα στα νοσοκομεία, 4 αποτελούν νέες επιχειρηματικές συνεργασίες, και οι υπόλοιπες αποτελούν συνεργασίες για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ή διαγωνισμούς.

Το μεγάλο όφελος που προκύπτει από τη μεθοδολογία και την κεντρική ιδέα του έργου είναι ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολιτών και των μονάδων υγείας, και δοκιμάζονται σε πραγματικό περιβάλλον, ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στις ζωές των ασθενών, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Το SymbIASIS έρχεται να καλύψει την ανάγκη διασύνδεσης των νοσοκομείων με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις του τομέα της υγείας, ώστε και τα νοσοκομεία να εκσυγχρονιστούν και να μετασχηματιστούν ψηφιακά με μεθόδους ανοικτής καινοτομίας ή/και συμβάσεις καινοτομίας, αλλά και οι νεοσύστατες να μπορέσουν να επικυρώσουν τις τεχνολογικές τους λύσεις σε πραγματικό περιβάλλον με πιλοτικές ή προ-πιλοτικές δοκιμές. 

Μπορείτε να υποβάλετε πρόταση προς αξιολόγηση για συμμετοχή στο SymbIASIS ως τις 12 Ιουνίου 2023, στέλνοντας email στο megas@ekt.gr.

Η προτεινόμενη λύση σας θα πρέπει να βρίσκεται στη φάση της «απόδειξης της ορθότητας της ιδέας» / Proof of Concept, σύμφωνα με το μοντέλο του CIMIT. Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα αντιστοιχηθούν οι λύσεις των επιλεγμένων επιχειρήσεων με τις ανάγκες και την εξειδίκευση των νοσοκομείων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών, ενώ θα διεξαχθούν εξειδικευμένα σεμινάρια για ανταλλαγή γνώσης και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με βάση την ωριμότητά τους και τον βαθμό στον οποίο ταιριάζουν με τις ανάγκες των νοσοκομείων. Θα τηρηθεί διαδικασία προτεραιότητας μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις στο πρόγραμμα. Συνολικά, και για το 2ο έτος της λειτουργίας του προγράμματος θα προστεθούν περίπου 15 ακόμα νεοφυείς επιχειρήσεις, στις ήδη υπάρχουσες 40 startups του πρώτου έτους (δείτε τις startup του 2022 και τις καινοτόμες λύσεις τους εδώ) οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες του προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συντονιστές του έργου από το ΕΚΤ, Γιώργο Μέγα, συντονιστή του EIT Health HUB, τηλ. 2102204921, megas@ekt.gr και Μάριο Ροϊδη, EIT Health HUB/EEN Innovation Consultant, τηλ. 2102204924 mroidis@ekt.gr.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT, EIT Health