Startups και νοσοκομεία: Οδηγίες για επιτυχημένα καινοτόμα πιλοτικά έργα

Νοσοκομεία και startups που κατάφεραν να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν πραγματικά τεχνολογικά πιλοτικά προγράμματα ή πέτυχαν επιχειρηματικές συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος SymbIASIS, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση συζήτησης και δικτύωσης με τίτλο Morning Health Talks “Startups doing Pilots in Hospitals: A how-to guide”, την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 (ώρα Ελλάδας 12.00).

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και την ευρύτερη υιοθέτηση καινοτομιών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ άλλων, στις προσφερόμενες υπηρεσίες, στη μείωση κόστους, την αποδοτικότητα των πόρων, τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των ασθενών, καθώς και σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, νοσοκομεία και startups που κατάφεραν να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν πραγματικά τεχνολογικά πιλοτικά προγράμματα ή πέτυχαν επιχειρηματικές συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος SymbIASIS, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν, τα κίνητρα και τις καλές πρακτικές, και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη μυστική συνταγή αυτής της αγαστής συνεργασίας.

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, να οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε στρατηγική προκειμένου να επιτύχουμε ένα ανοιχτό πιλοτικό πρόγραμμα καινοτομίας στο πραγματικό περιβάλλον των νοσοκομείων και των κλινικών.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συντονισμένο πάνελ συζήτησης, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να συνεισφέρουν με τις ιδέες και τις γνώσεις τους. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής του EIT Health HUB στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Γιώργο Μέγα, συντονιστή του EIT Health HUB στην Ελλάδα, τηλ. 2102204921, megas@ekt.gr, και Μάριο Ροϊδη, EIT Health HUB/ Enterprise Europe Network-Hellas Innovation Consultant, τηλ. 2102204924, mroidis@ekt.gr.

Το πρόγραμμα SymbIASIS

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα επιτάχυνσης SymbIASIS, υλοποιείται από το EIT Health και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.

Στόχος του SymbIASIS (=Συμβίωση + Ίασις) είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν το πρώτο έτος του προγράμματος να ξεκινήσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και των ambassadors, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων (π.χ. εκπαίδευση σε θέματα IP/CE/MDR/Procurement) και η έναρξη 4 προ-πιλοτικών έργων.

Όμως, το SymbIASIS ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έρχεται να συνδέσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις. Μια πρώτη μεγάλη επιτυχία του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος είναι ότι προσέλκυσε 15 νοσοκομεία και κλινικές και 40 από τις πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Στο SymbIASIS πλέον συμμετέχουν 15 νοσοκομεία και κλινικές (8 συνεχίζουν από το 2022 και 7 νέες από το 2023) που θα υποστηρίξουν τις startups από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού έργου SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT