Καινοτόμες ιδέες που αντιμετωπίζουν πραγματικές προκλήσεις στην υγεία, στις Ημέρες Καινοτομίας 2022

Περισσότεροι από 100 φοιτητές και φοιτήτριες εργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις για την υγεία και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη και παρουσίαση των λύσεών τους.

Τρεις ημέρες γεμάτες ιδέες, έμπνευση και εκπαίδευση, έζησαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στις φετινές Ημέρες Καινοτομίας (i-days), που διοργάνωσε για 5η χρονιά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του EIT Health.

Οι Ημέρες Καινοτομίας 2022 προωθούν την καινοτομία στην υγεία, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 11 Νοεμβρίου 2022 διενεργήθηκαν i-Days σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή/ και με φυσική παρουσία. 

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 100 φοιτητές και φοιτήτριες δήλωσαν συμμετοχή, μοιράστηκαν σε 20 πολυεπιστημονικές ομάδες, και από τις 9 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022, ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις για την υγεία και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη και παρουσίαση των λύσεών τους.

Η νικήτρια ομάδα των τοπικών i-Days κάθε χώρας θα συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Νοεμβρίου 2022, στη Βιέννη της Αυστρίας. Οι ομάδες που θα κερδίσουν θα λάβουν χρηματοδότηση για να αναπτύξουν τις ιδέες τους, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές θα γίνουν μέλη του δικτύου αποφοίτων του EIT Health, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι Έλληνες φοιτητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, εργάστηκαν στα παρακάτω πεδία:

  1. Καλή υγεία και ευεξία (good health and well-being)
  2. Ψυχική υγεία (mental health)
  3. Τεχνολογίες που επικεντρώνονται στην υγεία των γυναικών (Femtech)
  4. Δεδομένα του πραγματικού κόσμου (real world data)
  5. Ηλεκτρονικά αρχεία υγείας (Electronic health records)

Το πρώτο βραβείο πήγε στην ομάδα 7 που ανέπτυξε την ιδέα της θερμαντικής συσκευής “InnoTech” για την έμμηνο ρύση, στον τομέα Femtech. Η ομάδα αποτελούνταν από τους:

  • Πλάτωνα Ηλιάνα
  • Καρυπίδης Γρηγόρης
  • Παπαδόπουλος Αγαθάγγελος

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα 5 με τη λύση “HeraPads”, από τον τομέα FemTech, για τις γυναίκες που θηλάζουν ή έχουν άλλα θέματα υγείας. Η ομάδα αποτελούνταν από τις:

  • Μπάκα Ευγενία-Βαϊα
  • Βασιλείου Όλγα
  • Μαγκανάρη Νεφέλη

Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα 3 με την ιδέα “MARCH” για την ανάπτυξη κοινότητας που υποστηρίζει άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσφορίας φύλου ή/και την έλλειψη πληροφόρησης. Η ιδέα αυτή συνδυάζει τις κατηγορίες της ψυχικής υγείας και καλής υγείας & ευεξίας. Η ομάδα αποτελούνταν από τους:

  • Βέργη Αλεξία
  • Γεωργαντόπουλος Ιωάννης
  • Λέκκας Όμηρος
  • Μπουλιώτης Κωνσταντίνος
  • Μιμικάκη Πολυξένη-Σουλτάνα

Η ομάδα των ειδικών συμβούλων και μεντόρων που στήριξε τις ομάδες στην ανάπτυξη των ιδεών/ λύσεών και παρείχε εξειδικευμένη και στοχευμένη καθοδήγηση, αποτελούνταν από τους:

  • Από το ΕΚΤ: Βαρβάρα Βασιλάκη, project manager EIT Health Hub, Γιώργος Μέγας, συντονιστής του EIT Health Hub,  Μάριος Ροϊδης, σύμβουλος καινοτομίας, Δρ Σοφία Ξεσφίγγη, σύμβουλος καινοτομίας, Άγγελο Αγγελίδης, συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas.
  • Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καθηγητή Γεώργιο Σταμπουλή, Καθηγητή Χάρη Καρανίκα, Νίκο Γέμελο, Δρ Γιώργος Δαφούλας, Αθανασία Δάμπαση, Βασιλική Μπρίμπου, Νικόλαος Παπαευσταθίου, Μάριος Εμμανουήλ, Παναγιωτης Αναγνώστου, Βασίλης Τσούκας, Αργύρης Γκογκίδης
  • Από το Γ.Ν. Παπαγεωργίου: Δρ Βασιλική Χολέβα,  Κλινική ψυχολόγος , Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Δρ. Νικήτας Αρναούτογλου, Ψυχίατρος,  Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική
  • Από την «Ένωση Ασθενών Ελλάδος» και το δίκτυο ενδυνάμωσης ΑμεΑ «Humane»: Δημήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Ψηφιακής Υγείας στην «Ένωση Ασθενών Ελλάδος», Διευθυντής «Humane»
  • Από την εταιρεία Omgyno: Doreen Toutikian, CEO & Cofounder

Η ομάδα αξιολογητών αποτελούνταν από τους Άγγελο Αγγελίδη, συντονιστής του ελληνικού κόμβου Enterprise Europe Network (ΕΚΤ), Καθηγητή Γεώργιο Σταμπουλή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Καθηγητή Χάρη Καρανίκα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αναπλ. Καθηγητή Αθανάσιο Καρακούντα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Μαρία Μπιγάκη (Γ.Ν. Παπαγεωργίου) και Γεώργιο Τορτοπίδη (Γ.Ν. Παπαγεωργίου).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 280 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας

Το ΕΚΤ, οργανισμός δημοσίου συμφέροντος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστηρίζει οργανισμούς και επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στη νέα οικονομία των δεδομένων. Είναι ο πρώτος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) στην Ελλάδα που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως Eθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, για τις θεματικές ομάδες «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο (EU Mission Cancer), υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, για διεθνή δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ