Εκδήλωση για τις νέες προκηρύξεις MSCA Staff Exchanges και COFUND στον Ορίζοντα Ευρώπη

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα που παρέχουν υποτροφίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προκηρύξεις των Δράσεων Ανταλλαγών Προσωπικού (Staff Exchanges) και Συγχρηματοδότησης (COFUND) του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA).

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, σας προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο Νέες προκηρύξεις για ανταλλαγές προσωπικού και συγχρηματοδότηση μέσω των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 (10:00-13:00), η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (European Research Executive Agency). Η εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα που παρέχουν υποτροφίες.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προκηρύξεις των Δράσεων Ανταλλαγών Προσωπικού (Staff Exchanges) και Συγχρηματοδότησης (COFUND) του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους σε ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εκπροσώπους επιτυχημένων έργων από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Συγκεκριμένα, η Ελευθερία Λυκουρέσση και η Βασιλική Εξάρχου, από τον European Research Executive Agency (EREA), θα παρουσιάσουν τη Δράση Marie Skłodowska-Curie Staff Exchange, και στη συνέχεια η Καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλη, από το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα δώσει συμβουλές με βάση την εμπειρία της ως  συντονίστρια του έργου RISE neuronsXnets.

Η Alexandra Pedersen από τον EREA θα παρουσιάσει τη Δράση Marie Skłodowska-Curie COFUND, ενώ ο Δρ Μάριος Δημητριάδης, Head of Research Support Service στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα δώσει συμβουλές με βάση την εμπειρία του από τον επιτυχημένο συντονισμό ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου του Ορίζοντα 2020.

Τέλος, θα παρουσιαστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους υποψήφιους από τα Εθνικά Σημεία Επαφής της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω Zoom, στην ελληνική γλώσσα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην Ελλάδα (ΕΚΤ), Δρ Κριστίνα Πασκουάλ (cpascual@ekt.gr) και Δημήτρη Μαραγκό (dmaragos@ekt.gr) και στην Κύπρο, Δρ Άγγελο Ντάντο (antantos@research.org.cy) και Δρ Ιωάννη Θεοδώρου (itheodorou@research.org.cy).

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie, με προϋπολογισμό περίπου 6,6 δισ. ευρώ (2021-2027), επιδιώκουν να ανταποκριθούν στον ευρωπαϊκό στόχο για μια ισχυρή, ανθεκτική, ευέλικτη και δημιουργική βάση ανθρώπινου δυναμικού, που θα διαθέτει τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων, και θα είναι ικανή να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και να καινοτομεί. Την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 65.000 ερευνητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 1.000 κορυφαία διεθνή διδακτορικά δίκτυα.

Η Δράση Ανταλλαγών Προσωπικού αποσκοπεί στην ανάπτυξη διεθνούς, διατομεακής και διεπιστημονικής βιώσιμης συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, και συμβάλλει στον μετασχηματισμό των ιδεών σε καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες ή διαδικασίες. 

Η Δράση COFUND συγχρηματοδοτεί νέα ή υφιστάμενα διδακτορικά προγράμματα και προγράμματα μεταδιδακτορικών υποτροφιών σε κράτη μέλη της ΕΕ ή συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη με στόχο τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών των δράσεων MSCA. Περιλαμβάνει τη διεθνή, διατομεακή και διεπιστημονική ερευνητική κατάρτιση, καθώς και τη διεθνή και διατομεακή κινητικότητα των ερευνητών σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών, παρέχοντας υπηρεσίες δικτύωσης, μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, και συμβουλευτική καθοδήγηση για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εντοπισμό ευκαιριών διεθνών συνεργασιών.

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ