H καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης Beyond 4.0

Στη σημαντικότερη μέχρι σήμερα διεθνή έκθεση για τη Βιομηχανία 4.0 στη ΝΑ Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 14-16 Οκτωβρίου, και η οποία εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στις έξυπνες πόλεις και στο πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν την καθημερινότητα, συμμετέχει το ΕΚΤ.

Με επίκεντρο την τεχνολογική πρωτοπορία και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση η έκθεση Beyond 4.0 στοχεύει να δώσει βήμα στις πιο καινοτόμες τάσεις και τα ψηφιακά οικοσυστήματα, από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την πρώτη πολυδιάστατη εκδήλωση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας με κύριο θέμα «Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)», το οποίο θα αναπτυχθεί μέσω της εμπορικής έκθεσης με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ενός συνεδρίου με σημαντικούς διεθνείς ομιλητές, εργαστηρίων από νεοσύστατες εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις, παρουσιάσεων προϊόντων και υπηρεσιών, στρογγυλών τραπεζιών και δικτύωσης για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα δώσει την ευκαιρία σε εταιρείες από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και να συνάψουν σημαντικές συμφωνίες με επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για μια "συνάντηση κορυφής", τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνή εκδήλωση για τη Βιομηχανία 4.0 στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την περιοχή ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική).

Όλες οι συνεδριακές εκδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά στον διαδικτυακό τόπο της έκθεσης Beyond 4.0 και στη σελίδα στο Facebook.https://www.facebook.com/BeyondExpo4.0/, όπου θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει και τα βίντεο των εκδηλώσεων.

Μία από τις καινοτομίες της έκθεσης είναι η λειτουργία ενός "smart village" μέσα στην έκθεση, από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμος Ελλάδος) και τη διοργανώτρια ΔΕΘ HELEXPO, όπου θα δοθεί το βήμα στους Δήμους της Ελλάδας να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων (smart cities). Στόχος είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των ανοικτών δεδομένων και η σημασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Beyond 4.0 πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Στην έκθεση συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, με θεσμικό ρόλο και δραστηριότητα στον τομέα των δημόσιων και ανοικτών δεδομένων.

Η έκθεση Beyond 4.0 καλύπτει τέσσερις βασικούς τομείς: τον Τομέα Συνεδρίου, τον Τομέα Νεοφυών Επιχειρήσεων (startups), τον Τομέα Ερευνητικών Κέντρων & Πανεπιστημίων και τον Τομέα Εμπορικών Εταιρειών & Τεχνολογικών Ψηφιακών Εφαρμογών.

Ο Τομέας Συνεδρίου θα έχει στο επίκεντρό του κορυφαίους ομιλητές, ιδρυτές πρωτοπόρων ψηφιακών εταιρειών και εξέχουσες προσωπικότητες στη βιομηχανία, δηλαδή τους σημερινούς οραματιστές, οι οποίοι θα συζητήσουν για ζητήματα που επηρεάζουν τη σύγχρονη βιομηχανία. Πέραν των συνεδριακών εκδηλώσεων, θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαδραστικών ομιλιών και παρουσιάσεων στα δύο κεντρικά stages της έκθεσης καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο συνεδρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις έξυπνες πόλεις (Smart Cities), οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Η πρώτη συνεδρία πραγματοποιείται την Παρασκευή 15Οκτωβρίου (18.00-20.00). Η δεύτερη συνεδρία πραγματοποιείται το Σάββατο 16 Οκτωβρίου (12.00-14.00) με τη συμμετοχή της Διευθύντριας του ΕΚΤ, Δρ. Εύης Σαχίνη η οποία θα μιλήσει για τα Δημόσια και Ανοικτά Δεδομένα (τίτλος ομιλίας "Making the data smart"). 

Στον Τομέα Νεοφυών Επιχειρήσεων (startups) οι νεοσύστατες εταιρείες θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές τους σε επενδυτές και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Στον Τομέα Ερευνητικών Κέντρων & Πανεπιστημίων θα παρουσιαστεί το έργο ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων στο μέτωπο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, ενώ στον Τομέα Εμπορικών Εταιρειών & Τεχνολογικών Ψηφιακών Εφαρμογών θα υπάρξει φυσική παρουσία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις Τεχνολογικές Ψηφιακές Εφαρμογές. Οι επισκέπτες θα είναι οι πρώτοι που θα έρχονται σε επαφή με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων για τη μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, υιοθετώντας πρακτικές που διαφοροποιούν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις διαδικασίες παραγωγής.

Blockchain, Digital Platforms, Edu – tech, Food – tech, Travel – tech, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Artificial Intelligence, Internet of Things (IoT), Networks and computing systems, Smart Cities, Systems security, 5G, Augmented Reality & Virtual Reality, Data science, Digital health, Autonomous vehicles, Clima – tech, DEEP – TECH, Renewable energy systems, Robotics κα, είναι ορισμένα μόνο από τα αντικείμενα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν ως εκθέτες στη Beyond 4.0.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα ζήσουν, μεταξύ άλλων, την εμπειρία της εφαρμογής της τεχνολογίας AΙ στο funding, τις έξυπνες πόλεις, τις επιχειρήσεις, τη λιανική, το εμπόριο, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την ασφάλεια, την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια, την εφαρμοσμένη μηχανική, τα τυχερά παιχνίδια κλπ. Στην Beyond 4.0 συμμετέχουν κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας από την Ελλάδα και τη διεθνή αγορά, όπως CISCO, INTRACOM Telecom, OKTABIT, LANCOM και SINGULAR LOGIC.

Tη διοργάνωση της Beyond 4.0 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει η ΔΕΘ-Helexpo, η Be-Best και οι Industry Disruptors Game Changers (IDGC). Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τον World Information Technology and Services Alliance (WITSA), τον Σύνδεσμο Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ). 

H Beyond 4.0 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης). Υποστηρίζεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Αττικής  και άλλων σημαντικών εθνικών και διεθνών φορέων και κατά τη διάρκεια παράλληλων δράσεων θα ανακοινωθούν και νέες σημαντικές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Στο πλαίσιο του τριημέρου θα λάβουν χώρα πλήθος από παράλληλες εκδηλώσεις μερικές από τις οποίες είναι:

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο της έκθεσης https://www.be4ond-expo.gr/ 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Beyond 4.0, ΕΚΤ