
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), η Ειδική Γραμματεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο "Διακυβέρνηση και Ανωνυμοποίηση Δεδομένων: Ασφαλή Διάθεση και Αξιοποίηση Δημόσιων Δεδομένων στη Νέα Ψηφιακή Εποχή" την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (11:00-12:30) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου (Φραγκούδη 11, Καλλιθέα Αττικής).
Η διοργάνωση επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση, την ανωνυμοποίηση και την αξιοποίηση των δημόσιων δεδομένων στην Ελλάδα και επιδιώκει να αναδείξει τις θεσμικές, τεχνολογικές και επιχειρησιακές προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ασφαλούς και αξιόπιστου πλαισίου διακυβέρνησης δεδομένων, το οποίο θα ενισχύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και θα υποστηρίζει την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της οικονομίας δεδομένων, τα δημόσια δεδομένα αποτελούν στρατηγικό εθνικό πόρο. Η υπεύθυνη αξιοποίησή τους μπορεί να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη αξία των δεδομένων δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους φορείς που τα διαχειρίζονται:
- Πώς μπορούν τα δημόσια δεδομένα να αξιοποιούνται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των προσωπικών δεδομένων;
- Ποιες τεχνικές ανωνυμοποίησης μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο επαναταυτοποίησης;
- Ποια πρότυπα, τεχνολογίες και μηχανισμοί ενισχύουν την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση και στον διαμοιρασμό δεδομένων;
- Πώς μπορούν τα δημόσια δεδομένα να αποτελέσουν ασφαλή βάση για την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών;
Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης της Πολιτείας, των ανεξάρτητων αρχών, της δημόσιας διοίκησης, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και της αγοράς, δημιουργώντας έναν κοινό χώρο διαλόγου για το μέλλον της διακυβέρνησης δεδομένων στην Ελλάδα.
Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθούν το νέο εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο διακυβέρνησης δεδομένων, οι σύγχρονες πρακτικές ανωνυμοποίησης, η διαχείριση του κινδύνου επαναταυτοποίησης, ο ρόλος των Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων και των Υπευθύνων Διακυβέρνησης Δεδομένων, καθώς και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υπεύθυνη αξιοποίηση των δημόσιων δεδομένων προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, της έρευνας, της καινοτομίας και της οικονομίας.
Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε Υπευθύνους Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officers – DPOs), Υπευθύνους Διακυβέρνησης Δεδομένων (Data Governance Officers – DGOs), στελέχη κανονιστικής συμμόρφωσης (compliance) και νομικών υπηρεσιών, Διευθυντές Πληροφορικής (Chief Information Officers – CIOs), Διευθυντές Δεδομένων (Chief Data Officers – CDOs), στελέχη πληροφορικής, ψηφιακού μετασχηματισμού, διακυβέρνησης και διαχείρισης δεδομένων, καθώς και σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών και φορέων καινοτομίας.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την αποτίμηση των βασικών συμπερασμάτων και την ανάδειξη των επόμενων βημάτων για την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας, των ανεξάρτητων αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδειχθούν κοινές προτεραιότητες για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού, σύγχρονου και αξιόπιστου πλαισίου διακυβέρνησης των δημόσιων δεδομένων, το οποίο θα συνδυάζει την καινοτομία με την προστασία των δικαιωμάτων, την αξιοποίηση των δεδομένων με την ασφάλεια και την τεχνολογική πρόοδο με την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία, με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.
Παρακαλούμε να δηλώσετε στη φόρμα εγγραφής εάν θα παρακολουθήσετε την εκδήλωση δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Για τους διά ζώσης συμμετέχοντες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.







