Διαδικτυακές γέφυρες γνώσης για νέους επιστήμονες από το ΕΚΤ

Δώδεκα καταξιωμένοι Έλληνες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσωπώντας την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα μετέφεραν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, πάνω σε θέματα ενίσχυσης προσωπικών δεξιοτήτων, εργασίας, δικτύωσης και εύρεσης χρηματοδότησης, σε περισσότερους από 1.000 νέους επιστήμονες.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος Κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) Real Skills for Scientists –Επιστήμες Ζωής που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΤ τον Ιούλιο, σε 3 online σεμινάρια. Στα webinars, τα οποία είχαν ως στόχο την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων για την επαγγελματική απασχόληση νέων ερευνητών και επιστημόνων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χρηστικές συμβουλές για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, και να ρωτήσουν έμπειρους και καταξιωμένους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις δικές τους εμπειρίες.

Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς τα 3 webinars παρακολούθησαν περίπου 1.000 νέοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες αλλά και μέλη ΔΕΠ και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο πρώτος Κύκλος σεμιναρίων Real Skills for Scientists- Επιστήμες Ζωής διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» σε συνεργασία με το R.E.A.L. Science. Στόχος των διοργανωτών είναι να υλοποιήσει και επόμενους Κύκλους σεμιναρίων για νέους επιστήμονες και σε άλλα επιστημονικά πεδία το ερχόμενο φθινόπωρο.

1ο Webinar - Ενίσχυση βιογραφικού και δεξιοτήτων

Ο κύκλος σεμιναρίων ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου με τρεις Ελληνίδες ερευνήτριες, οι οποίες ζουν και εργάζονται σε Πανεπιστήμια και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης εταιρειών στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, η Δρ Ελένη Σινοπούλου και η Δρ Λίνα Ντόκου, μεταδιδακτορικές ερευνήτριες στο University of California San Diego και στο Yale University αντίστοιχα, και η Δρ Θεανώ Παναγοπούλου, ερευνήτρια στο τμήμα R&D της βιοτεχνολογικής εταιρείας Achilles Therapeutics με έδρα το Λονδίνο, έδωσαν χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για τη διαμόρφωση και ενίσχυση του βιογραφικού, με πρακτική εφαρμογή τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον βιομηχανικό χώρο.

Κατά την παρουσίασή της, η Ε. Σινοπούλου ανέφερε "Το βιογραφικό είναι η πρώτη εικόνα που θα έχει κάποιος από εσάς, για αυτό θα πρέπει να είναι αισθητικά όμορφο, συγκεκριμένο, σύντομο, στοχευμένο και να παρουσιάζει τον εαυτό σας".

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Λ. Ντόκου, η οποία τόνισε: "Μην χάσετε την επαφή-ακόμη κι ένα διάλειμμα να κάνετε στην καριέρα σας για να αφοσιωθείτε στην οικογένειά σας ή κάτι άλλο-είναι εξαιρετικά σημαντικό να μείνετε σε επαφή  με τις εξελίξεις στον κλάδο σας".

Τέλος, τις παρουσιάσεις ολοκλήρωσε η Θ. Παναγοπούλου, λέγοντας ότι  "η εθελοντική εργασία είναι απαραίτητη στα πρώτα στάδια της καριέρας προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών τόσο για ακαδημαϊκή καριέρα όσο και για καριέρα στη βιομηχανία ενώ οι διδάκτορες δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το διδακτορικό τους είναι η προϋπηρεσία τους".

Παρακολουθήστε το βίντεο του 1ου σεμιναρίου με τις παρουσιάσεις και τις απαντήσεις των ειδικών στις ερωτήσεις του κοινού

2ο Webinar - Δικτύωση και εύρεση χρηματοδότησης

Το δεύτερο σεμινάριο, στο οποίο δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές για αναζήτηση εργασίας, πληροφορίες για πηγές χρηματοδοτήσεων, δικτύωση και ενίσχυση των επιστημονικών δημοσιεύσεων, έλαβε χώρα στις 9 Ιουλίου και συμμετείχαν οι Δρ Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ΄στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ", Δρ Πουλίκος Πουλικάκος, Αναπληρωτής Kαθηγητής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, Δρ. Νίκος Κυρίτσης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Τραυμάτων Εγκεφάλου και Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, Δρ Ήριννα Παπαγγελή, Staff Scientist στην Bayer και Δρ Cristina Pasqual, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 στο ΕΚΤ.

Παίρνοντας τον λόγο η Α. Δήμα, αναφερόμενη στην εύρεση χρηματοδότησης, τόνισε "Μην διστάσετε να κάνετε αίτηση για χρηματοδότηση, δεν έχετε τίποτα να χάσετε και αξίζει να προσθασπαθήσετε, έχοντας όμως πριν διαβάσει προσεκτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Είναι πολύ σημαντικό όταν κάνετε τις αιτήσεις να έχετε στο μυαλό σας ότι ζητάτε από κάποιον να σας δώσει αρκετά χρήματα οπότε απαιτείται και η αντίστοιχη προσπάθεια".

Στη συνέχεια, ο Π. Πουλικάκος είπε "Η ερευνητική σταδιοδρομία έχει πολλές όψεις που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, όπως για παράδειγμα να κάνει ένα διδακτορικό ή να επιλέξει να πάει να εργαστεί στη βιομηχανία. Για να επιτύχει θα πρέπει να το δει σαν να κάνει τέχνη και μάλιστα το δημιουργικό της κομμάτι όχι μόνο το performing".

Από την πλευρά του ο Ν. Κυρίτσης αναφορικά με τις αιτήσεις χρηματοδότησης και το τρίπτυχο της επιτυχίας είπε "Αγαπήστε την αποτυχία.Τοδικό μου μότο είναι study-think-write-fail-repeat μέχρι να σπάσει ο κύκλος του fail με μία αποτυχία".

Η Η. Παπαγγελή αναφερόμενη στον βιομηχανικό ώρο ανέφερε ότι " Όλες μου συμβουλές για εσάς εδώ σήμερα έχουν να κάνουν με τη στρατηγική. Πρεπει να σκεφτείται στρατηγικά πώς θα δομήσετε το βιογραφικό και την πορεία σας για να είστε επιτυχείς".

Τέλος, η C. Pasqual παρουσίασε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Marie Sklodowska-Curie Actions και European Research Council (ERC) για ερευνητές, τονίζοντας ότι "Το ΕΚΤ συμμβάλλει και υποστηρίζει τους ερευνητές σε όλα τα στάδια κατάθεσης αίτησης στα συγκεκριμένα προγράμματα".

Παρακολουθήστε το βίντεο του 2ου σεμιναρίου με τις παρουσιάσεις και τις απαντήσεις των ειδικών στις ερωτήσεις του κοινού

3ο Webinar - Q&A με experts από όλο τον κόσμο

Το τρίτο και τελευταίο σεμινάριο ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου, και ήταν αφιερωμένο στη συζήτηση με έμεπιρους ερευνητές. Ομιλητές ήταν η Δρ Ζωή Λυγερού, Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθύντρια Σπουδών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Πληροφορική Επιστημών Ζωής, η Δρ Παναγιώτα Ποϊράζη, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, ο Δρ Μανώλης Ρούλης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και ο Δρ Νικόλαος Παπουτσιδάκης, Medical Affairs Manager στην Διεθνή Φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Η Ζ. Λυγερού ολοκληρώντας την παρουσίασή της τόνισε ότι "Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζετε περιβάλλοντα, να ωριμάσετε ως επιστήμονες, να έχετε στοχοθεσία αλλά το πιο σημαντικό να επιλέγετε πολύ προσεκτικά τους συνεργάτες σας, όχι μόνο τους επαγγελματικούς αλλά και τους συνοδοιπόρους σας στη ζωή."

Από την πλευρά της η Π. Ποϊράζη  είπε "Η επιστήμη απαιτεί θυσίες-σκληρή δουλειά, αφοσίωση, υπομονή, επιμονή. Αδράξτε τις ευκαιρίες που σας δίνονται και δημιουργήστε καινούργιες".

Στη συνέχεια ο Μ. Ρούλης αναφερόμενος στις εμπειρίες από την τωρινή του επαγγελματική εργασία τόνισε "Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική πρωτοβουλία, μακάρι να γίνονταν τέτοια πράγματα και παλιότερα. Επειδή καταλαβαίνουμε όσοι είμαστε έξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νέοι Έλληνες επιστήμονες...Σε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε είμαστε διαθέσιμοι. Είμαστε πάντα με τα μάτια στραμμένα πίσω".

Τέλος, ο Ν. Παπουτσιδάκης σημείωσε "Αν θα μπορούσα να σας πω κάτι από τη δική μου εμπειρία, ώστε να σας φανεί χρήσιμο, είναι να παίρνετε συμβουλές από όσους μπορείτε, αλλά να είστε αρκετά προσεκτικοί ποιες θα ακολουθήσετε. Αυτό που θα έλεγα είναι να παίρνουμε συμβουλές και να έχουμε στόχους πάνω σε θέματα που μας ενδιαφέρουν ώστε να μην εξαρτάται η ατομική μας ευτυχία από έναν και μόνο πράγμα, όπως μία δημοσίευση ή ένα διδακτορικό".

Ο πρώτος Κύκλος σεμιναρίων Real Skills for Scientists- Επιστήμες Ζωής διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» σε συνεργασία με το R.E.A.L. Science. Στόχος των διοργανωτών είναι να υλοποιήσει και επόμενους Κύκλους σεμιναρίων για νέους επιστήμονες και σε άλλα επιστημονικά πεδία το ερχόμενο φθινόπωρο.

Παρακολουθήστε το βίντεο του 3ου σεμιναρίου με τις παρουσιάσεις και τις απαντήσεις των ειδικών στις ερωτήσεις του κοινού

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)

Το ΕΚΤ, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει ενεργό ρόλο στην "Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση". Σε συνεργασία με έγκριτους φορείς και σε διαρκή διάλογο με την εκπαιδευτική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, το ΕΚΤ αναπτύσσει υποδομές και υπηρεσίες, προωθώντας τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία στον ψηφιακό χώρο. Είναι επίσης συντονιστής της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» για τη δικτύωση και συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων, ερευνητών και επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο.

R.E.A.L. Science

Το R.E.A.L. Science είναι μια πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού για σχολεία και πανεπιστήμια στην οποία συμμετέχουν Έλληνες εθελοντές επιστήμονες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επικεφαλής και δημιουργός της εθελοντικής αυτής δράσης είναι η νευροεπιστήμονας Δρ. Ελένη Σινοπούλου, η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.