Δρ Ζωή Λυγερού

Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

H Ζωή Λυγερού είναι Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύντρια Σπουδών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Πληροφορική Επιστημών Ζωής και μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Έχει Πτυχίο Βιολογίας από το ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, στο εργαστήριο του Iain Mattaj και τη Μεταδιδακτορική της έρευνα στο Cancer Research UK, στο Λονδίνο, στο εργαστήριο του Paul Nurse (Nobel Ιατρικής 2001). Από το 2000 είναι μέλος ΔΕΠ στο Εργαστήριο Βιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η ερευνητική της ομάδα, που σήμερα αριθμεί 10 μέλη, μελετά τα ρυθμιστικά μονοπάτια του κυτταρικού κύκλου και την απορρύθμιση αυτών στην καρκινογένεση. Έλαβε τη διάκριση EMBO Young Investigator το 2001, είναι SET-Routes University Ambassador από το 2008, Μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) από το 2014 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Consolidator Grant). Έχει λάβει σειρά χρηματοδοτήσεων από εθνικές και διεθνείς πηγές όπως το Human Frontiers Science Program Organization, το ΕΜΒΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (FP7 REGPOT και NEST-STREP Grants) το Association for International Cancer Research της Βρετανίας κα. Έχει συμβάλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών υποδομών όπως τη Μονάδα Συνεστιακής Μικροσκοπίας και τη διασύνδεση αυτών με ευρωπαϊκά δίκτυα υποδομών. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής εμβέλειας (Nature, Science, PNAS, EMBO κα) που έχουν λάβει πάνω από 2500 αναφορές (h index 24). Έχει διατελέσει κριτής προγραμμάτων έρευνας για διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των ERC, HFSPO, MRC-UK, AICR-UK, Υπουργείο Έρευνας Πορτογαλίας κα, κριτής Υποτροφιών του EMBO και κριτής για πολλά επιστημονικά περιοδικά.