«Epistēmēs Metron Logos», ένα περιοδικό για την επιστημολογία στην πλατφόρμα eJournals του ΕΚΤ

Μέσω της ηλεκτρονικής του διάθεσης, το περιοδικό φιλοδοξεί να αυξήσει την επιστημονική και δημόσια ευαισθητοποίηση σχετικά με την καθαρή επιστημολογία και τη σχέση των διαφόρων εφαρμοσμένων επιστημών με τη βασική μαθηματική μεθοδολογία.

Ένα νέο περιοδικό που επικεντρώνεται σε επιστημολογικά ζητήματα, δηλαδή σε θέματα που σχετίζονται με την επιστημολογία, ως ξεχωριστό φιλοσοφικό πεδίο, αλλά και σε μεθοδολογικά ζητήματα που αφορούν διάφορες επιστημονικές και φιλοσοφικές περιοχές είναι πλέον διαθέσιμο ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα eJournals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Πρόκειται για το επιστημονικό περιοδικό «Epistēmēs Metron Logos» που εκδίδεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία τετARTημόριο. Ήδη, στον ιστότοπο του περιοδικού είναι διαθέσιμα 3 τεύχη που παρέχουν ανοικτή πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο 20 ερευνητικών εργασιών.

Το eJournals, ως επιμέρους πλατφόρμα της υπηρεσίας ePublishing του ΕΚΤ, αποτελεί μια ενιαία υποδομή διαχείρισης ηλεκτρονικών περιοδικών, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιστημονικής κοινότητας της χώρας και τη διεθνή προβολή των ακαδημαϊκών εκδοτών (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες) καθώς και των ελληνικών περιοδικών δημοσιεύσεων. Φιλοξενεί υψηλής ποιότητας περιοδικά και προσφέρει ένα ενιαίο περιβάλλον έκδοσης και ανοικτής πρόσβασης σε έγκριτο περιεχόμενο, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή επικοινωνία και την ερευνητική δραστηριότητα, κυρίως στον κλάδο των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επιστημονικό περιοδικό «Epistēmēs Metron Logos» που εκδίδεται σε έντυπη μορφή από το 2018, μετασχηματίζεται ψηφιακά, εμπλουτίζοντας το ήδη πλούσιο περιεχόμενο της πλατφόρμας ηλεκτρονικών περιοδικών του ΕΚΤ που φιλοξενεί στο διαδικτυακό του περιβάλλον 41 διαφορετικά περιοδικά. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, το ΕΚΤ, ως ψηφιακός συν-εκδότης, παρέχει με την Υπηρεσία ePublishing πρόσβαση και χρήση της υποδομής στο τετARTημόριο, που έχει την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου.

Ποιος είναι όμως ο σκοπός αυτού του επιστημονικού περιοδικού, σε ποιες κοινότητες απευθύνεται και σε ποια επιστημονικά πεδία εμπίπτει το περιεχόμενο του;

Το «Epistēmēs Metron Logos» απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τις μεθοδολογικές και επιστημονικές προεκτάσεις διαφόρων επιστημών και φιλοδοξεί να προσφέρει μια πλατφόρμα για εποικοδομητική αξιολόγηση ζητημάτων που σχετίζονται με:

  • θέματα βασικής φιλοσοφίας (επιστημολογίας, ηθικής, αισθητικής και οντολογίας),
  • θέματα αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών,
  • θεμελιώδη μαθηματικά και συναφείς κλάδους γνώσης – με κύρια εστίαση σε επιστημολογικού τύπου μοντέλα διαφόρων επιστημών (άρα άρθρα που αφορούν σε ευρύτερες θεματικές από – αλλά όχι περιοριζόμενες σε – λογική, θεωρία αριθμών, γεωμετρία, μουσική, φυσικές επιστήμες, γλωσσολογία, ιστορία, εμπειρισμός),
  • γενικά θέματα ζεύξεων επιστημών.

Μέσω της ηλεκτρονικής του διάθεσης, το περιοδικό στοχεύει επίσης να αυξήσει την επιστημονική και δημόσια ευαισθητοποίηση σχετικά με την καθαρή επιστημολογία και τη σχέση των διαφόρων εφαρμοσμένων επιστημών με τη βασική μαθηματική μεθοδολογία αλλά και να διερευνήσει τις συνέπειες της θεωρίας της μουσικής στο επιστημολογικό και επιστημονικό τοπίο.

Ανατρέξτε στο αρχείο τευχών του περιοδικού και μελετήστε το περιεχόμενο του 3ου τόμου που περιλαμβάνει 5 ενδιαφέρουσες ερευνητικές εργασίες που εμπίπτουν στους τομείς της Καθαρής Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφίας της Επιστήμης, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Αισθητικής και των Μουσικών Σπουδών.  Περισσότερες πληροφορίες για τον εκδότη, τις διαδικασίες αξιολόγησης και τη συντακτική ομάδα του περιοδικού διατίθενται στον ιστότοπο του «Epistēmēs Metron Logos».

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία ePublishing του ΕΚΤ αποτελείται από τρείς πλατφόρμες, για την έκδοση περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων και βιβλίων. Οι πλατφόρμες αυτές φιλοξενούν το περιεχόμενο του κάθε εκδότη (περιοδικά, μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων) και του δίνουν τη δυνατότητα συνύπαρξης με άλλους έγκριτους εκδότες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από τετARTημόριο, «Epistēmēs Metron Logos»